Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η πριγκίπισσα της Ουαλίας Κέιτ Μίντλετον υποδέχθηκαν σήμερα το πρωί (08.07.2025) τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τη σύζυγό του Μπριζίτ στη Βρετανία, καθώς ξεκίνησε η τριήμερη επίσημη επίσκεψή τους.
Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ Μίντελτον καλωσόρισαν τον Εμανουέλ Μακρόν και την Μπριζίτ στην αεροπορική βάση RAF Northolt στο δυτικό Λονδίνο εκ μέρους του βασιλιά Καρόλου και θα τους συνοδεύσουν στο Γουίνδσορ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Κέιτ φορούσε σακάκι Christian Dior, καπέλο της Jess Collett, σκουλαρίκια που ανήκαν στην πριγκίπισσα Νταϊάνα και ένα μαργαριταρένιο κολιέ από τη συλλογή της βασίλισσας Ελισάβετ.
Πρώτη επίσκεψη Γάλλου προέδρου από το 2008
Ο βασιλιάς Κάρολος της Βρετανίας θα υποδεχθεί στο Κάστρο του Γουίνδσορ τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στην πρώτη επίσημη επίσκεψη ευρωπαίου ηγέτη μετά το Brexit που έχει στόχο να τονίσει την αναθέρμανση των σχέσεων των δύο χωρών.
Η επίσημη επίσκεψη στη Βρετανία θα είναι η πρώτη για τον Μακρόν, ο οποίος διατηρεί καλή προσωπική σχέση με τον βασιλιά. Η τελευταία επίσημη επίσκεψη Γάλλου προέδρου στη Βρετανία ήταν το 2008, όταν ο Νικολά Σαρκοζί είχε προσκληθεί στη χώρα από την τότε βασίλισσα Ελισάβετ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Η Βρετανία επιχειρεί να αποκαταστήσει τη σχέση της με τους ευρωπαίους συμμάχους της από τον περασμένο χρόνο που εξελέγη πρωθυπουργός ο Εργατικός Κιρ Στάρμερ.
Οι συνομιλίες αυτή την εβδομάδα θα επικεντρωθούν σε μια σειρά θεμάτων, περιλαμβανομένης της ανάγκης να βρεθεί τρόπος να σταματήσει η διακίνηση ανθρώπων και να υπάρξει βελτίωση στις σχέσεις στον οικονομικό και αμυντικό τομέα σε μια περίοδο κατά την οποία οι ΗΠΑ απομακρύνονται από τον παραδοσιακό τους ρόλο του υπερασπιστή της ευρωπαϊκής ασφάλειας.
Παρότι υπήρξαν εντάσεις σχετικά με τη μορφή των σχέσεων των δύο χωρών στην εποχή μετά το Brexit και για το πώς να σταματήσουν αιτούντες άσυλο να διασχίζουν τη Μάγχη με βάρκες, η Βρετανία και η Γαλλία έχουν στενή συνεργασία για τη δημιουργία μιας στρατιωτικής δύναμης που θα υποστηρίξει την Ουκρανία σε περίπτωση εκεχειρίας με τη Ρωσία.
Όπως εξηγεί ο Σεμπαστιάν Μεγιάρ του Chatham House του Λονδίνου, οι δύο πλευρές αναζητούν να αποκαταστήσουν το πλήγμα που επέφεραν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit ενόψει της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ το 2020, «όταν η Γαλλία είχε πάνω-κάτω τον ρόλο του κακού αστυνομικού».
Παρότι η τριήμερη επίσκεψη του Μακρόν θα περιλαμβάνει μια σειρά από συναντήσεις για οικονομικά θέματα και θέματα εξωτερικής πολιτικής, η πρώτη ημέρα της επίσκεψης είναι ως επί το πλείστον επικεντρωμένη στο τελετουργικό με έντονο συμβολισμό.
Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η σύζυγός του Κέιτ θα υποδεχθούν τον Μακρόν με τη σύζυγό του Μπριζίτ σε ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο του Λονδίνου και θα τους συνοδεύσουν στο Γουίνδσορ όπου θα τους υποδεχθούν επισήμως ο βασιλιάς με την βασίλισα Καμίλα.
Στη συνέχεια, θα κινηθούν σε πομπή με άμαξα στους δρόμους του Γουίνδσορ, θα παρακολουθήσουν στρατιωτική παρέλαση και έπειτα θα γευματίσουν με τη βασιλική οικογένεια στο κάστρο.
Το απόγευμα της Τρίτης, ο Μακρόν θα επιστρέψει στο Λονδίνο για να εκφωνήσει ομιλία στους βουλευτές στη Βουλή των Κοινοτήτων. Η ημέρα θα ολοκληρωθεί με ένα επίσημο δείπνο στο Κάστρο του Γουίνδσορ, συμπεριλαμβανομένων ομιλιών του βασιλιά και του προέδρου ενώπιον περίπου 150 καλεσμένων.
Την επόμενη μέρα, ο πρωθυπουργός Στάρμερ θα υποδεχτεί τον Μακρόν στην Ντάουνινγκ Στριτ, όπου θα συζητήσουν πώς να σταματήσουν τη ροή δεκάδων χιλιάδων αιτούντων άσυλο μέσω της Μάγχης.
Βρετανοί αξιωματούχοι ελπίζουν ότι ο Μακρόν θα συμφωνήσει σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την επιστροφή αιτούντων άσυλο. Αυτό θα περιλαμβάνει την απέλαση ενός αιτούντα άσυλο στη Γαλλία από τη Βρετανία, με αντάλλαγμα έναν άλλον με νόμιμο λόγο να βρίσκεται στη Βρετανία, διαταράσσοντας έτσι το επιχειρηματικό μοντέλο των συμμοριών διακίνησης ανθρώπων.
Κατά το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς ένας αριθμός ρεκόρ αιτούντων άσυλο έχει φθάσει στη Βρετανία από τη Γαλλία με μικρές βάρκες.
Ο Στάρμερ, ο οποίος δημοσκοπικά βρίσκεται πίσω από το ακροδεξιό κόμμα Reform UK του Νάιτζελ Φάρατζ, υφίσταται πιέσεις να βρει λύση.
Η Γαλλία έχει στο παρελθόν αρνηθεί να υπογράψει μια τέτοια συμφωνία λέγοντας ότι η Βρετανία θα πρέπει να διαπραγματευτεί μια συμφωνία με όλες τις χώρες της ΕΕ.
Την Πέμπτη οι Στάρμερ και Μακρόν θα πραγματοποιήσουν σύνοδο Ηνωμένου Βασιλείου-Γαλλίας για να συζητήσουν για διμερή θέματα και για τρόπους στήριξης της Ουκρανίας.
Οι δύο πολιτικοί θα ανακοινώσουν επίσης την περαιτέρω συνεργασία τους σε επενδύσεις στα πυρηνικά, όπως στον πυρηνικό σταθμό Sizewell C.