Κόσμος

Ο στρατός έχει ανακαταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Φαλούτζα ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός του Ιρακ

Οι ιρακινές δυνάμεις ανακατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της Φαλούτζα και οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους δεν ελέγχουν πλέον παρά μόνο "ένα μικρό τμήμα" της πόλης αυτής, ανακοίνωσε απόψε ο πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ Αμπάντι.

“Υποσχεθήκαμε την απελευθέρωση της Φαλούτζα και την ανακαταλάβαμε. Οι δυνάμεις ασφαλείας ελέγχουν την πόλη, εκτός από ένα μικρό μέρος που θα πρέπει να το καταλάβουμε εντός των επόμενων ωρών”, είπε ο Αμπάντι, σε ένα σύντομο διάγγελμά του στη δημόσια ιρακινή τηλεόραση.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ας Κάρτερ επιβεβαίωσε ότι ο στρατός του Ιράκ έχει καταλάβει ένα τμήμα, αλλά όχι όλη τη Φαλούτζα. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Πεντάγωνο, ο υπουργός προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν ακόμη “κάποιες συγκρούσεις” στην πόλη.

Λίγο νωρίτερα σήμερα ο πρωθυπουργός του Ιράκ έγραψε στο Twitter ότι “θα ανακοινώσει απόψε στον ιρακινό λαό τη νίκη και την απελευθέρωση της Φαλούτζα”, μια πόλη που ελέγχεται από τους τζιχαντιστές τα δύο τελευταία χρόνια, μετά την ταχεία προέλαση του στρατού.

Οι μάχες στην πόλη συνεχίζονται, ακόμη και μετά την κατάληψη του αρχηγείου της κυβέρνησης από τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις. Οι Ιρακινοί στρατιώτες ύψωσαν τη σημαία του Ιράκ στο σημαντικότερο δημοτικό κτίριο της πόλης, η οποία έχει αδειάσει από τους κατοίκους της τις τελευταίες εβδομάδες.

Ωστόσο οι τζιχαντιστές ελέγχουν ακόμη ορισμένα τμήματα της πόλης και πολλοί δρόμοι και σπίτια είναι παγιδευμένα με εκρηκτικά.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κλειστός ο εναέριος χώρος της Ισπανίας για αμερικανικά αεροσκάφη που συμμετέχουν σε επιθέσεις στο Ιράν
Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ είναι ένας από τους πλέον ένθερμους επικριτές των αμερικαοϊσραηλινών πληγμάτων στο Ιράν, χαρακτηρίζοντάς τα απερίσκεπτα και παράνομα
A cargo ship is anchored near the port of Algeciras at sunset, behind the flags of the United States and Spain on a roundabout near the jointly operated naval base in Rota, in the province of Cadiz, Spain March 15, 2026. REUTERS/Nacho Doce
Πώς το Ιράν κερδίζει δισεκατομμύρια από τον πόλεμο του Τραμπ – Αποκαλυπτικά νούμερα
Ενώ οι πετρελαιο - μοναρχίες του Κόλπου αιμορραγούν, η Τεχεράνη βρίσκει τρόπους να βγάζει λεφτά εν μέσω σύγκρουσης - Η Κίνα, οι «σκιώδεις» εξαγωγές και ο ρόλος των Φρουρών της Επανάστασης
Τάνκερ στο Στενό του Ορμούζ