Κόσμος

Ο Τραμπ συγκάλεσε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας για το ενδεχόμενο επέμβασης στο Ιράν – Νέες εκατέρωθεν πυραυλικές επιθέσεις Τεχεράνης και Ισραήλ

Τουλάχιστον 30 βαλλιστικούς πυραύλους κατά του Ισραήλ εκτόξευσε τη νύχτα το Ιράν - Νέα τηλεφωνική συνομιλία Τραμπ και Νετανιάχου για το ενδεχόμενο αμερικανικής στρατιωτικής επέμβασης

Τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει το σενάριο της στρατιωτικής επέμβασης των ΗΠΑ στο Ιράν, η Τεχεράνη προχώρησε τη νύχτα σε νέα εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων κατά του Ισραήλ, το οποίο ανταπέδωσε.

Καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ ανεβάζει τους τόνους κι αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να επέμβουν οι ΗΠΑ στο Ιράν, από το Ισραήλ ανέφεραν πως δέχτηκαν ένα νέο πολύ μεγάλο κύμα, τουλάχιστον 30 πυραύλων.

Για πρώτη φορά υπάρχει αναφορά για χτύπημα πυραύλου σε ανοιχτό χώρο στην Ιερουσαλήμ.

 

Ισραηλινά ΜΜΕ αναφέρουν πως τουλάχιστον 5 ιρανικοί πύραυλοι έχουν βρει στόχο.

 

Με νέα χτυπήματα εναντίον του Ιράν απάντησε στη διάρκεια της νύχτας το Ισραήλ, καλώντας κατοίκους προαστίων της Τεχεράνης να τα εκκενώσουν.

Στο μεταξύ, η έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας που συγκάλεσε ο Τραμπ ολοκληρώθηκε στη 1 τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδας) της Τετάρτης, 18 Ιουνίου, γνωστοποίησαν οι υπηρεσίες του στον Λευκό Οίκο.

Ιρανικοί πύραυλοι αναχαιτίζονται πάνω από το Τελ Αβίβ
Ιρανικοί πύραυλοι αναχαιτίζονται πάνω από το Τελ Αβίβ / REUTERS / Φωτογραφία Ronen Zvulun

Η συνεδρίαση, στην αίθουσα διαχείρισης κρίσεων της προεδρίας, το «Situation Room», διήρκεσε περίπου μία ώρα και 20 λεπτά, σύμφωνα με αξιωματούχο του Λευκού Οίκου που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Πύραυλοι που εκτοξεύονται από το Ιράν αναχαιτίζονται πάνω από το Ασκελόν του Ισραήλ
Πύραυλοι που εκτοξεύονται από το Ιράν αναχαιτίζονται πάνω από το Ασκελόν του Ισραήλ / REUTERS / Φωτογραφία Amir Cohen

Πριν από τη συνεδρίαση, ισραηλινή πηγή που γνωρίζει το θέμα αποκάλυψε ότι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ και ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου είχαν τηλεφωνική συνομιλία.

Τραμπ - Νετανιάχου
Τραμπ – Νετανιάχου / REUTERS / Φωτογραφία αρχείου Kevin Mohatt

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν αναμένεται να μιλήσει για τα όσα συζητήθηκαν στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, αλλά ούτε και για το περιεχόμενο της επικοινωνίας με τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Αμερικανικά ΜΜΕ εκτιμούν ότι πιθανότατα, οι προσπάθειες του Λευκού Οίκου να επικεντρώνονται τώρα σε μία προσπάθεια να πειστούν Γαλλία και Βρετανία για εμπλοκή στο κοινό μέτωπο με το Ισραήλ κατά του Ιράν.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χοσεϊνί Χαμενεΐ / West Asia News Agency / REUTERS

«Ιρανική παράδοση άνευ όρων»

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είπε χθες πως οι ΗΠΑ δεν θα σκοτώσουν τον ανώτατο ηγέτη του Ιράν «προς το παρόν» κι απαίτησε ιρανική παράδοση άνευ όρων την πέμπτη ημέρα της άνευ προηγουμένου στρατιωτικής σύγκρουσης που πυροδοτήθηκε με την ισραηλινή επίθεση της 13ης Ιουνίου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι σημείωναν πως ο Αμερικανός Πρόεδρος συνέχιζε να εξετάζει όλες τις διαθέσιμες επιλογές, επιμένοντας ταυτόχρονα στο ότι η Ουάσιγκτον για την ώρα δεν εμπλέκεται στην ισραηλινή επίθεση.

Η πιο πιθανή επιλογή είναι η χρήση αμερικανικής κατασκευής βομβών κατά οχυρωμένων υπόγειων θέσεων για να καταστραφεί η ιρανική εγκατάσταση εμπλουτισμού ουρανίου στο Φορντό, σε μεγάλο βάθος, που οι βόμβες τις οποίες διαθέτει η ισραηλινή πολεμική αεροπορία δεν μπόρεσαν να φθάσουν, κατά τις πηγές αυτές.

Η εφημερίδα «New York Times» ανέφερε ότι ο Τραμπ θα μπορούσε επίσης να δώσει εντολή να αναπτυχθούν αμερικανικά αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού, για να επιτρέψει σε ισραηλινά μαχητικά να εκτελούν αποστολές μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας.

Αμερικανοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως η αμερικανική δραστηριότητα είναι να τερματιστεί ή να περιοριστεί σε μεγάλο βαθμό το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Ωστόσο τα σχόλια Τραμπ για τον 86χρονο ανώτατο ηγέτη του Ιράν, Αλί Χοσεϊνί Χαμενεΐ, δείχνουν πως η δολοφονία του αγιατολάχ είναι ανάμεσα στα ενδεχόμενα που εξετάζονται από την Κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ισραήλ κλείνει βασικό πέρασμα με την Ιορδανία μετά από αιματηρή επίθεση
Δύο Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν από οδηγό που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια από την Ιορδανία – Σε αντίποινα, οι ισραηλινές αρχές έκλεισαν το βασικό πέρασμα μεταξύ Δυτικής Όχθης και Ιορδανίας
Ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία
1
Τζίμι Κίμελ: Οι σταρ των late-night στηρίζουν τον παρουσιαστή – Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί και άλλους επικριτές του
Η αναστολή της εκπομπής του Τζίμι Κίμελ από το ABC συνεχίζει να προκαλεί σοκ – Την ώρα που παρουσιαστές καταγγέλλουν επίθεση στην ελευθερία του λόγοτ, ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί άλλους επικριτές του
Ο Τζίμι Κίμελ
Μαχητικό αεροσκάφος FCAS: Γερμανία και Ισπανία θέλουν λύση έως τα τέλη του 2025
Το Βερολίνο και η Μαδρίτη δηλώνουν αποφασισμένες να επιταχύνουν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα του μαχητικού αεροσκάφους του μέλλοντος, το οποίο παραμένει βαλτωμένο εδώ και χρόνια λόγω βιομηχανικών διαφωνιών
Ένα μοντέλο του FCAS
Πώς το «κόψιμο» της εκπομπής του Τζίμι Κίμελ φέρνει φόβους για μια νέα εποχή λογοκρισίας στις ΗΠΑ
Η αιφνιδιαστική διακοπή της εκπομπής μετά από επικρίσεις προς τον Τραμπ προκαλεί θύελλα στο Χόλιγουντ και στον πολιτικό κόσμο – Αυτή η απόφαση σηματοδοτεί μια ανησυχητική καμπή στην ελευθερία του λόγου, αναλύει η Washington Post
Ο Τζίμι Κίμελ 7