Κόσμος

Ο Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που αυξάνει στο 50% τους δασμούς σε χάλυβα και αλουμίνιο

«Έκρινα ότι είναι απαραίτητο να αυξηθούν οι τελωνειακοί δασμοί στον χάλυβα και στο αλουμίνιο για να ρυθμιστούν οι εισαγωγές και να εξασφαλιστεί ότι δεν θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια», τονίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε χθες Τρίτη (03.06.2025) εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο θα αυξηθούν σε μερικές ώρες από το 25% στο 50% οι τελωνειακοί δασμοί που επιβάλλονται στον εισαγόμενο χάλυβα και στο εισαγόμενο αλουμίνιο.

Χάλυβας και αλουμίνιο αποτελούν μεταλλουργικούς τομείς που θεωρούνται στρατηγικής σημασίας και Ντόναλντ Τραμπ του Λευκού Οίκου εννοεί να προστατεύσει. Το εκτελεστικό διάταγμα διευκρινίζει πως οι νέοι επιπρόσθετοι τελωνειακοί δασμοί τίθενται σε ισχύ σήμερα στις 00:01 (τοπική ώρα· στις 07:01 ώρα Ελλάδας).

«Έκρινα ότι είναι απαραίτητο να αυξηθούν οι τελωνειακοί δασμοί στον χάλυβα και στο αλουμίνιο προκειμένου να ρυθμιστούν οι εισαγωγές (…) για να εξασφαλιστεί ότι δεν θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια», αναφέρει στο κείμενο.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό πρόεδρο, «οι αυξημένοι τελωνειακοί δασμοί θα είναι πιο αποτελεσματικοί στην καταπολέμηση (της πρακτικής) ξένων χωρών να εξάγουν πλεονάζουσα παραγωγή σε χαμηλές τιμές στην αγορά των ΗΠΑ για να υπονομεύσουν την ανταγωνιστικότητα των βιομηχανιών χάλυβα και αλουμινίου των ΗΠΑ».

«Αν και οι τελωνειακοί δασμοί που επιβλήθηκαν ως τώρα προσέφεραν απαραίτητη υποστήριξη τιμών στην αμερικανική αγορά, δεν επέτρεψαν στις βιομηχανίες αυτές να αναπτυχθούν και να αποκτήσουν επαρκείς παραγωγικές δυνατότητες που είναι απαραίτητες για τη διαρκή υγεία τους και τις προβλεπόμενες ανάγκες ως προς την εθνική άμυνα», δικαιολογεί επίσης το κείμενο του προεδρικού εκτελεστικού διατάγματος.

Ο επιπρόσθετοι δασμοί 25% στον εισαγόμενο χάλυβα και στο εισαγόμενο αλουμίνιο που αποφάσισε η κυβέρνηση των ΗΠΑ τέθηκαν σε εφαρμογή στα μέσα Μαρτίου. Επρόκειτο για μια από τις πρώτες αποφάσεις για το ζήτημα που πήρε ο Ντόναλντ Τραμπ μόλις επέστρεψε στον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, με την ευκαιρία επίσκεψής του την Παρασκευή σε χαλυβουργία στην Πενσιλβάνια (ανατολικά), ανήγγειλε τον διπλασιασμό των τελωνειακών δασμών στα μέταλλα αυτά, διαβεβαιώνοντας πως «οι βιομηχανίες μας (…) θα γίνουν ισχυρότερες παρά ποτέ».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αντέδρασε το Σάββατο, εκφράζοντας «βαθιά λύπη» για τους νέους τελωνειακούς δασμούς, που «υπονομεύουν» τις προσπάθειες σε εξέλιξη για να «καταλήξουμε σε λύση μέσω διαπραγμάτευσης» με την Ουάσιγκτον.

Ο Καναδάς, ο μεγαλύτερος προμηθευτής αυτών των προϊόντων στις ΗΠΑ, υπέβαλε προσφυγή τη 13η Μαρτίου στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ) εναντίον του πρώτου κύματος τελωνειακών δασμών στον χάλυβα και στο αλουμίνιο από πλευράς Ουάσιγκτον.

Η καναδική κυβέρνηση επιχειρηματολόγησε στην προσφυγή πως τα μέτρα αυτά είναι «ασύμβατα με τις υποχρεώσεις των ΗΠΑ» ως προς το διεθνές εμπόριο, διευκρίνισε ο ΠΟΕ.

Οι ΗΠΑ εισήγαγαν το 2024 περίπου τον μισό χάλυβα και το μισό αλουμίνιο που χρησιμοποιήθηκαν στη χώρα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Φρίκη στην Ολλανδία: Επιθέσεις, εκφοβισμοί και ομαδικοί βιασμοί σε βάρος φοιτητριών σε «κολαστήριο» κέντρο φιλοξενίας μεταναστών
Αναγκάζονταν να ζήσουν σε συγκρότημα μαζί με 125 πρόσφυγες για να «βοηθήσουν στην ενσωμάτωση» και έπεφταν θύματα σεξουαλικής κακοποίησης
Ολλανδία
6
Γερμανία: Ένας νεκρός μετά από σύγκρουση λεωφορείου με τρένο στο Αμβούργο – Σε σοβαρή κατάσταση ο ένας οδηγός
Μερικοί από τους τραυματίες δέχθηκαν τις πρώτες βοήθειες επί τόπου, ένας άλλος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, ο οδηγός του λεωφορείου «ήταν ο τελευταίος που μπόρεσε να απεγκλωβιστεί, γιατί είχε σφηνωθεί»
Γερμανία
Ο πρώην σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό, Ντομινίκ, ύποπτος για δύο ανεξιχνίαστες υποθέσεις βιασμού και φόνου
Ο Ντομινίκ Πελικό υπενθυμίζεται ότι καταδικάστηκε το 2024 σε κάθειρξη 20 ετών επειδή νάρκωνε τη σύζυγό του και επέτρεπε σε δεκάδες αγνώστους να τη βιάζουν μέσα στο σπίτι της οικογένειας
πελικό