Παρασκευή, 26 Απρ.
22oC Αθήνα

Οι άνθρωποι που έκαναν τον Τραμπ “Πρόεδρο” – Η αλλαγή στάσης με την Βόρεια Κορέα

Οι άνθρωποι που έκαναν τον Τραμπ “Πρόεδρο” – Η αλλαγή στάσης με την Βόρεια Κορέα
REUTERS

– Η κατάσταση μέσα στο Οβάλ Γραφείο και γιατί ο Ντόναλντ Τραμπ έχει αλλάξει ύφος
– Ο Λευκός Οίκος χαμηλώνει τους τόνους και παρακολουθεί τις εξελίξεις
– Νέα στρατιωτική άσκηση με πραγματικά πυρά από τη Νότια Κορέα
– Έγινε προσομοίωση επίθεσης στις πυρηνικές εγκαταστάσεις της Βόρειας Κορέας

Την περασμένη εβδομάδα ένα δημοσίευμα του περιοδικού Newsweek εξηγούσε γιατί είναι τυχερός ο πλανήτης που ο Τραμπ έχει στο επιτελείο του τους τρείς στρατηγούς του, όπως τους αποκαλεί και του κρατάνε λίγο τα γκέμια.

Σήμερα, από τα γεγονότα και μόνο, αυτό επιβεβαιώνεται, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδειξε να αντιδρά πιο προσεκτικά στην πυρηνική δοκιμή που πραγματοποίησε την Κυριακή η Πιονγιάνγκ.

Επι της ουσίας, ο Τραμπ συμπεριφέρθηκε για πρώτη φορά ως Πρόεδρος των ΗΠΑ. Δηλαδή, μετά την τελευταία πυρηνική δοκιμή, έδειξε στοιχεία παραδοσιακής διαχείρισης κρίσεων από τις ΗΠΑ.

Κέλι και Μάτις κρατάνε τα μπόσικα

Τόσο ο νέος Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου και απόστρατος στρατηγός του Σώματος των Πεζοναυτών, Τζον Κέλι, αλλά και ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Τζιμ Μάτις είναι εκείνοι που κινούν τα νήματα.

Έχουν καταφέρει να πείσουν τον Ντόναλντ Τραμπ, ότι με το μαστίγιο δεν γίνεται δουλειά.

Η αλλαγή αυτή, έγινε αντιληπτή από τον τόνο στις αναρτήσεις που έκανε ο Τραμπ, χθες το πρωί στο Twitter.

Λίγοι και καλοί

Στην συνάντηση που έγινε την Κυριακή για την αντιμετώπιση της κρίσης, συμμετείχαν μόνο υψηλόβαθμοι σύμβουλοι αλλά και στρατηγοί.

Και ήταν η πρώτη φορά που συνέβαινε κάτι τέτοιο. Σε όλες τις προηγούμενες συσκέψεις ήταν σχεδόν όλο το επιτελείο του Ντόναλντ Τραμπ.

Αμέσως μετά την συνάντηση αυτή, ο υπουργός Άμυνας, Τζέιμς Μάτις εμφανίστηκε στους δημοσιογράφους μαζί με τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού των ΗΠΑ και προειδοποίησαν τη Βόρεια Κορέα για την πολεμική αποφασιστικότητα της χώρας.

Από την φωτιά και την οργή στο… θα δούμε

Ένας άλλος Ντόναλντ Τραμπ ήταν αυτός που είδαμε την Κυριακή. Τον προηγούμενο μήνα είχε δηλώσει: “η Βόρεια Κορέα θα βρεθεί αντιμέτωπη με φωτιά και οργή, που ο κόσμος δεν έχει ξαναδεί.”

Όμως, όταν ρωτήθηκε χθες εάν σχεδιάζει κάποια επίθεση, απάντησε: “Θα δούμε.”

“Η Βόρεια Κορέα είναι ένα ανεξέλεγκτο κράτος, που αποτελεί μεγάλη απειλή κι ενόχληση για την Κίνα η οποία, προσπαθεί να βοηθήσει χωρίς αποτέλεσμα,” έγραψε ακόμα ο Τραμπ στο Twitter.

Ο Κέλι έχει την πιο δύσκολη δουλειά

Η κλιμάκωση της πολεμικής έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο αποτελεί ένα πραγματικό τεστ για τον Προσωπάρχη του Λευκού Οίκου, Τζιμ Κέλι.

Από τη μια προσπαθεί να περιορίσει τις επιθετικές εξάρσεις του Τραμπ, κι από την άλλη, να ελέγξει ποιος έχει πρόσβαση στην διεξαγωγή συζητήσεων με τον πρόεδρο.

Και ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι από τους τύπους που δέχεται εντολές. Φυσικά και έχει  αντιδράσει στους περιορισμούς που έχει θέσει ο νέος Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου στην ροή πληροφοριών από το Οβάλ Γραφείο.

“Δεν μπορείς να διαχειριστείς τον Τραμπ με αυτόν τον τρόπο,” δήλωσε από την άλλη μεριά, εξωτερικός σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου που προέβλεψε ότι ο Τραμπ θα κουραστεί από την διαδικασία.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος που έχει γνώση της νέας κατάστασης στον Λευκό Οίκο υπογράμμισε ότι: “η επιρροή του Κέλι ξεπερνά τα όρια.

Ο Πρόεδρος είναι ακόμη ο αρχιστράτηγος των ενόπλων δυνάμεων, ενώ έχει ακόμη το επιθετικό του βήμα στο Twitter”.

Ο Μάτις είναι ο πιο κοντινός του Τραμπ

Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ Μάτις έχοντας μια στενότερη σχέση με τον Τραμπ του εξήγησε πως έχει ακριβώς η κατάσταση.

Του περιέγραψε τις διαθέσιμες στρατιωτικές επιλογές, αλλά και τις επικίνδυνες επιπτώσεις από την χρήση τους. Με άλλα λόγια του είπε τι θα γίνει αν κηρύξει πόλεμο στον Κιμ Γιονγκ Ουν.

Και δεν θεωρείται τυχαίο που ο Μάτις ήταν αυτός που μίλησε στα ΜΜΕ μετά την συνάντηση.

Όλοι γνωρίζουν ότι αν οι ΗΠΑ επιτεθούν στην Βόρεια Κορέα, ο Κιμ Γιονγκ Ουν θα εξαφανίσει την πρωτεύουσα της Νότιας Κορέας, Σεούλ από τον χάρτη.

Μία τέτοια εξέλιξη, θα έχει διεθνείς ανθρωπιστικές, οικονομικές κι εμπορικές συνέπειες με δεδομένο τον εξαγωγικό προσανατολισμό της νοτιοκορεατικής οικονομίας.

Γιατί όλα είναι οικονομία…

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις