Κόσμος

Οι ΗΠΑ αναστέλλουν την έκδοση βίζας για σχεδόν όλους τους κατόχους παλαιστινιακών διαβατηρίων

Περιορισμοί και ακύρωση ταξιδιών, υγειονομική περίθαλψη και σπουδές έρχονται μετά την άρνηση βίζας σε ηγέτες της Παλαιστινιακής Αρχής από τις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση του ρεπουμπλικάνου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανέστειλε την έγκριση θεωρήσεων διαβατηρίων για σχεδόν όλους όσοι έχουν ταξιδιωτικά έγγραφα από την Παλαιστίνη, σύμφωνα με χτεσινό (31.08.2025) δημοσίευμα των New York Times.

Ήδη από την Παρασκευή, οι ΗΠΑ άρχισαν να αρνούνται και να ανακαλούν βίζες σε μέλη της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) και της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) ενόψει της συνεδρίασης της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο, επιβεβαίωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι περιορισμοί πλέον πάνε πολύ πιο μακριά απ’ ό,τι ίσχυε ως τώρα, για τους επισκέπτες από τη Λωρίδα της Γάζας. Οι ΗΠΑ εμποδίζουν Παλαιστίνιους να ταξιδέψουν στην αμερικανική επικράτεια για ιατρική περίθαλψη, σπουδές σε ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, επισκέψεις σε φίλους ή συγγενείς, ή επιχειρηματικούς σκοπούς, εξηγείται στο δημοσίευμα.

Πριν από δυο εβδομάδες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωνε πως αναστέλλει την έγκριση θεωρήσεων διαβατηρίων για τους κατοίκους της Λωρίδας της Γάζας καθώς κάνει «πλήρη και διεξοδική» επανεξέταση των αιτήσεων, απόφαση που καταδικάστηκε από οργανώσεις που υπερασπίζονται τους Παλαιστίνιους ή ευρύτερα την παλαιστινιακή υπόθεση.

Με βάση μια συμφωνία ως διοργανώτριες του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, οι ΗΠΑ δεν υποτίθεται ότι αρνούνται βίζες σε αξιωματούχους που κατευθύνονται στον παγκόσμιο οργανισμό για τη γενική συνέλευση, αλλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δήλωσε ότι συμμορφώνεται με τη συμφωνία επιτρέποντας στην παλαιστινιακή αποστολή να παραστεί.

«Η κυβέρνηση Τραμπ ήταν σαφής: Είναι προς το εθνικό μας συμφέρον να θεωρήσουμε την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) και την Παλαιστινιακή Αρχή υπόλογες για τη μη συμμόρφωση με τις δεσμεύσεις τους και για την υπονόμευση των προοπτικών για ειρήνη», ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε ανακοίνωσή του.

Το νέο μέτρο ευθυγραμμίζει περαιτέρω την κυβέρνηση Τραμπ με την δεξιά κυβέρνηση του Ισραήλ, η οποία απορρίπτει σθεναρά ένα παλαιστινιακό κράτος.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Νετανιάχου: Η Χαμάς ένιωσε το σπαθί στο λαιμό της και συμφώνησε στην εκεχειρία – Αν σταματούσα νωρίτερα θα πεθαίναμε μέσα σε πυρηνική σκόνη
Η εκεχειρία δεν δίνει την άδεια στη Χαμάς να μας απειλεί, υπάρχει και θα είναι πολύ το βαρύ τίμημα αν μας επιτεθεί» υπογράμμισε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου
Βλέπουν τους «Ροζ Πάνθηρες» πίσω από την κλοπή του αιώνα στο Μουσείο του Λούβρου – Φόβοι για επιστροφή της διαβόητης συμμορίας
Οι Ροζ Πάνθηρες αριθμούν περίπου 800 μέλη παγκοσμίως και έχουν πραγματοποιήσει δεκάδες θεαματικές ληστείες σε μουσεία και οίκους κοσμημάτων
Αστυνομία εξω από το Μουσείο του Λούβρου
Τι είναι το «Pink Ball», το Met Gala του Λονδίνου, που διοργανώθηκε στην αίθουσα των Γλυπτών του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο
Μικ Τζάγκερ, Ναόμι Κάμπελ, Τζάνετ Τζάκσον και Σαντίκ Καν στο δείπνο του Βρετανικού Μουσείου με «ντεκόρ» τα Γλυπτά του Παρθενώνα, με 2.000 λίρες η πρόσκληση ανά άτομο
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 18: Naomi Campbell attends the inaugural British Museum Ball at The British Museum on October 18, 2025 in London, England.