Δευτέρα, 29 Απρ.
19oC Αθήνα

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν την είσοδο σε ακραίους Ισραηλινούς της Δυτικής Όχθης

Οι ΗΠΑ απαγορεύουν την είσοδο σε ακραίους Ισραηλινούς της Δυτικής Όχθης

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ ενημέρωσε το Ισραήλ ότι θα απαγορευτεί η είσοδος στους ακραίους ισραηλινούς εποίκους στην Δυτική Όχθη, οι οποίοι εμπλέκονται σε περιστατικά βίας κατά των Παλαιστινίων. 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν κατά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου και το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο πολέμου τους ενημέρωσε ότι οι ΗΠΑ θα αναλάβουν δράση εναντίον αριθμού προσώπων.

Η βία στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη έχει οξυνθεί τους τελευταίους μήνες, εν μέσω αύξησης των εβραϊκών οικισμών και του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι ειρηνευτικές προσπάθειες μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραήλ.

Η βία, που έφτασε φέτος στο χειρότερο επίπεδο εδώ και 15 χρόνια, επιδεινώθηκε περαιτέρω μετά το φούντωμα του πολέμου μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, στις 7 Οκτωβρίου.

Οι ΗΠΑ έχουν επανειλημμένα εκφράσει τις ανησυχίες τους για την αύξηση της βίας στη Δυτική Όχθη, επισημαίνοντας ότι πρέπει να σταματήσει. Ο Μπάιντεν σε άρθρο γνώμης που δημοσίευσε στις 18 Νοεμβρίου στην Washington Post απείλησε να λάβει μέτρα κατά των υπευθύνων.

«Να σταματήσει η ακραία βία κατά των Παλαιστινίων»

«Δήλωσα εμφατικά στους ηγέτες του Ισραήλ ότι η ακραία βία εναντίον των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη πρέπει να σταματήσει και ότι όσοι ευθύνονται για αυτή πρέπει να λογοδοτήσουν. Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να αναλάβουν μέτρα, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης έκδοσης θεωρήσεων εισόδου σε ακραίους που επιτίθενται εναντίον αμάχων στη Δυτική Όχθη», είχε τονίσει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεσήμανε ότι η Ουάσινγκτον επιθυμεί το Ισραήλ να προσάγει τους δράστες της βίας αυτής, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει δει να γίνεται κάτι τέτοιο.

Η απαγόρευση στην έκδοση θεωρήσεων εισόδου ενδέχεται να τεθεί σε ισχύ τις επόμενες λίγες εβδομάδες, πρόσθεσε ο ίδιος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, οι καθημερινές επιθέσεις εποίκων στη Δυτική Όχθη έχουν υπερδιπλασιαστεί μετά την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου. Το Ισραήλ βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας και έχει ξεκινήσει χερσαίες επιχειρήσεις στον θύλακα, προκαλώντας τον θάνατο περισσότερων από 15.000 ανθρώπων, από τους οποίους πάνω από 6.000 είναι παιδιά.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις