Κόσμος

Οι ΗΠΑ εφοδίασαν με πυρομαχικά τη Συρία και εκνεύρισαν την Τουρκία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πραγματοποίησαν άλλη μια παράδοση πυρομαχικών στους μαχητές του Συριακού Αραβικού Συνασπισμού που μάχονται τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους στη βόρεια Συρία, συνεχίζοντας μια στρατηγική που αρχικά είχε προκαλέσει εκνευρισμό στη σύμμαχο Τουρκία, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος στο πρακτορείο Reuters. 

Είναι η δεύτερη φορά που οι ΗΠΑ εξοπλίζουν τον Συνασπισμό αυτό, μια οργάνωση που αποτελείται από 10-12 ομάδες με συνολική δύναμη 5.000 μαχητών. Ο Συνασπισμός συνεργάζεται με τους Κούρδους και με άλλους για να ανακτήσει εδάφη από τους τζιχαντιστές.
Αλλάζοντας προσέγγιση, η παράδοση αυτή έγινε το Σάββατο δια ξηράς, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

Μέχρι στιγμής είναι αδιευκρίνιστο ποιος μετέφερε τα πυρομαχικά στη Συρία. Ο αξιωματούχος που μίλησε στο Ρόιτερς είπε ότι δεν τα μετέφεραν Αμερικανοί στρατιώτες.
Η πρώτη παράδοση πυρομαχικών στην οργάνωση αυτή έγινε από αέρος στις 11 Οκτωβρίου. Το γεγονός αυτό πυροδότησε ερωτηματικά για το κατά πόσο είναι βέβαιη η Ουάσινγκτον ότι ο οπλισμός θα φτάσει στα χέρια των ανθρώπων που επιθυμεί η ίδια.

Η Τουρκία, που ανησυχεί για τη δράση της συριακής κουρδικής πολιτοφυλακής YPG κάλεσε τον πρεσβευτή των ΗΠΑ στην Άγκυρα για να του εκφράσει τον φόβο της ότι τα όπλα αυτά θα βοηθήσουν τους Κούρδους, οι οποίοι πάντως έχουν αποδειχθεί μέχρι τώρα οι πιο αποτελεσματικοί σύμμαχοι της Ουάσινγκτον στη μάχη εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το Ισραήλ απειλεί με ισοπέδωση της Γάζας: «Αν δεν αποδεχτεί τους όρους η Χαμάς, θα ανοίξουν οι πύλες της κολάσεως»
Η Χαμάς έχει δηλώσει ότι θα απελευθερώσει τους αιχμαλώτους σε αντάλλαγμα για τον τερματισμό του πολέμου, αλλά απορρίπτει τον αφοπλισμό χωρίς τη δημιουργία παλαιστινιακού κράτους
Η πόλη της Γάζας
Απορρίφθηκε το αίτημα αποφυλάκισης του Έρικ Μενέντεζ μετά από 35χρόνια κράτησης για τη δολοφονία των γονιών του
Η υπόθεση των αδερφών Μενέντεζ είναι παγκοσμίως γνωστή και πρόκειται για τον Λάιλ και τον Έρικ οι οποίοι δολοφόνησαν εν ψυχρώ τους γονείς του το 1989 μέσα στο σπίτι τους - Σήμερα η επιτροπή θα εξετάσει αν θα προτείνει την αποφυλάκιση του μεγαλύτερου αδερφού
Ο Έρικ Μενέντεζ