Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

Οι ΗΠΑ “σαμποτάρουν” τη συνθήκη για την Αρκτική λόγω… κλιματικής αλλαγής

Οι ΗΠΑ “σαμποτάρουν” τη συνθήκη για την Αρκτική λόγω… κλιματικής αλλαγής
photo epa

Για πρώτη φορά μετά από δεκαετίες οι χώρες – μέλη του Συμβουλίου για την Αρκτική δεν κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία.

Τα μέλη του Συμβουλίου για την Αρκτική συνεδρίασαν στο Ροβανιέμι της Φιλανδίας και απέτυχαν να συντάξουν την παραδοσιακή τελική δήλωσή τους και η αποτυχία αυτή οφείλεται, σύμφωνα με τους αντιπροσώπους, στην άρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να αναφέρεται στην εν λόγω δήλωση η κλιματική αλλαγή.

Οι ιθαγενείς πληθυσμοί που εκπροσωπούνται στους κόλπους αυτού του θεσμού περιφερειακής συνεργασίας στην Αρκτική , οι οποίοι είναι οι πρώτοι που πλήττονται από την άνοδο της θερμοκρασίας που αναστατώνει τους προγονικούς τρόπους ζωής τους, επέκριναν δριμύτατα αυτή την αποτυχία.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ στο τέλος της 11ης υπουργικής συνόδου του Συμβουλίου για την Αρκτική, η συνήθης κοινή τελική δήλωση αντικαταστάθηκε από ένα κείμενο που υπογράφεται από όλους τους υπουργούς των οκτώ κρατών μελών. Σ’ αυτό δεν υπάρχει καμια αναφορά στην κλιματική αλλαγή.

«Δεν θέλω να κατηγορήσω κανέναν όμως ασφαλώς είναι ξεκάθαρο πως τα κλιματικά ζητήματα είναι διαφορετικά ανάλογα με τη σκοπιά από την οποία τα βλέπει κανείς και ανάλογα με την πρωτεύουσα », δήλωσε ο φινλανδικός υπουργός Εξωτερικών Τίμο Σόινι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο τέλος της συνόδου, της οποίας προέδρευσε.

Αντιπροσωπείες επιβεβαίωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η μη έκδοση τελικής δήλωσης οφείλεται στην άρνηση των ΗΠΑ να περιληφθεί σ’ αυτήν το κλίμα.Είναι η πρώτη φορά από το 1996 που το Συμβούλιο της Αρκτικής απέτυχε να εκδώσει τελική δήλωση στο τέλος των υπουργικών συνόδων του, που διεξάγονται κάθε δύο χρόνια.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις