Κόσμος

Οι ΗΠΑ χτύπησαν αποθήκες όπλων των Χούθι με stealth βομβαρδιστικά B-2 για να στείλουν μήνυμα στο Ιράν

Πέντε υπόγειες αποθήκες όπλων των Χούθι χτύπησαν, τα ξημερώματα της Πέμπτης (17.10.2024), οι ΗΠΑ. Και για πρώτη φορά σε επιχείρηση κατά των ανταρτών στην Υεμένη, «επιστράτευσαν» τα stealth βομβαρδιστικά B-2 Spirit.

Ο βομβαρδισμός των υπόγειων αποθηκών των Χούθι θεωρείται ένα σαφέστατο μήνυμα των ΗΠΑ προς το Ιράν. Οι αντάρτες που δρουν στην Υεμένη, στηρίζονται από την Τεχεράνη και η Ουάσινγκτον, με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή να παραμένει… μπαρούτι, θέλησαν να κάνουν σαφείς τις προθέσεις τους.

Στις αποθήκες που βομβαρδίστηκαν, οι Χούθι, σύμφωνα με το CNN, είχαν εξελιγμένα όπλα τα οποία χρησιμοποιούν για τις επιθέσεις τους σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, τόνισαν τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι.

«Σήμερα, αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδιστικών B-2 έπληξαν με ακρίβεια πέντε υπόγειες θωρακισμένες εγκαταστάσεις αποθήκευσης όπλων σε ελεγχόμενες από τους Χούθι περιοχές της Υεμένης», αναφέρει η ανακοίνωση του ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν, ο οποίος επισημαίνει ότι οι υποστηριζόμενοι από το Ιράν αντάρτες χρησιμοποιούσαν τέτοια οπλικά συστήματα σε επιθέσεις εναντίον εμπορικών και στρατιωτικών πλοίων στην περιοχή της Ερυθρά Θάλασσας.

Ο Όστιν χαρακτήρισε την αεροπορική επίθεση με stealth βομβαρδιστικά B-2 «μια μοναδική επίδειξη της ικανότητας των ΗΠΑ να στοχεύουν εγκαταστάσεις που οι αντίπαλοί μας θέλουν να κρατήσουν κρυφές, ανεξάρτητα από το πόσο βαθιά είναι θαμμένες και οχυρωμένες». Και διεμήνυσε (προς το Ιράν που εκτός από τους Χούθι στηρίζει και τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο», ότι «η χρήση stealth βομβαρδιστικών μεγάλου βεληνεκούς B-2 δείχνει τις δυνατότητες των ΗΠΑ να αναλάβουν δράση ενάντια σε τέτοιους στόχους, οποτεδήποτε και οπουδήποτε, όταν είναι απαραίτητο».

«Κατόπιν εντολής του προέδρου Μπάιντεν, ενέκρινα αυτά τα στοχευμένα πλήγματα για να υποβαθμίσουμε περαιτέρω την ικανότητα των Χούθι να συνεχίσουν την αποσταθεροποιητική συμπεριφορά τους και για να προστατεύσουμε τις δυνάμεις και το προσωπικό των ΗΠΑ σε μια από τις πιο κρίσιμες πλωτές οδούς του κόσμου», σημειώνει ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας.

Το διοικητήριο των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων που είναι αρμόδιο για την περιοχή της Μέσης Ανατολής (U.S. Central Command ή CENTCOM) ανακοίνωσε ότι συλλέγει στοιχεία για τον αντίκτυπο των αεροπορικών επιδρομών εναντίον υποδομών των Χούθι στην Υεμένη, υπογραμμίζοντας πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αναφορές για τυχόν απώλειες αμάχων.

Νωρίτερα, το προσκείμενο στους Χούθι τηλεοπτικό δίκτυο Al Masirah είχε μεταδώσει πως οι ένοπλες δυνάμεις ΗΠΑ και Βρετανίας εξαπέλυσαν επιθέσεις τα ξημερώματα εναντίον της πρωτεύουσας Σανάα και της πόλης Σάαντα (βορειότερα).

Από τον περασμένο Νοέμβριο, οι Χούθι εξαπολύουν συχνά επιθέσεις με πυραύλους και drones εναντίον εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, στον Κόλπο του Άντεν και στον Ινδικό Ωκεανό. Αρχικά έλεγαν ότι στόχευαν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, αλλά στη συνέχεια διεύρυναν τους στόχους τους, συμπεριλαμβάνοντας πλοία που συνδέονται με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, σε αντίποινα για τα πλήγματα εναντίον θέσεών τους στην Υεμένη από δυνάμεις των χωρών αυτών.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αυτοκτόνησε η Βιρτζίνια Τζουφρέ – Είχε κατηγορήσει τον Επστάιν και τον πρίγκιπα Άντριου για βιασμό
Τον Αύγουστο του 2021, η Βιρτζίνια Τζουφρέ μήνυσε τον πρίγκιπα Άντριου για σεξουαλική κακοποίηση όταν εκείνη ήταν 17 ετών και είχε πέσει στα δίχτυα του κυκλώματος του Έπσταϊν
Η Βιρτζίνια Τζούφρε
Ο πλανήτης ετοιμάζεται να αποχαιρετήσει τον Πάπα Φραγκίσκο - Το σφράγισμα του φέρετρου και η πορεία προς την ταφή
Ο τάφος του Πάπα Φραγκίσκου θα είναι λιτός, όπως εκείνος το είχε ζητήσει, από μάρμαρο Λιγυρίας (επαρχία της βόρειας Ιταλίας), από τη γη της καταγωγής των παππούδων του
Πάπας Φραγκίσκος στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου