Κόσμος

Οι μυστικές υπηρεσίες στο πλευρό των Ταλιμπάν

Οι Πακιστανικές μυστικές υπηρεσίες (ISI) φέρεται να έχουν παράσχει κεφάλαια, εκπαίδευση και προστασία στους Ταλιμπάν του Αφγανιστάν, αναφέρεται σε σημερινή έκθεση του London School of Economics.

Η έκθεση, που βασίζεται σε συνομιλίες με εννέα ηγετικά στελέχη των Ταλιμπάν και οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στο Αφγανιστάν στις αρχές του χρόνου, υποστηρίζει ότι διαθέτει επαρκείς αποδείξεις για την συνεργασία των μυστικών υπηρεσιών με τους στασιαστές.

«Μολονότι οι Ταλιμπάν επωφελούνται από την εσωτερική βοήθεια, σύμφωνα με τους πολέμαρχους των Ταλιμπάν, η ISI ενορχηστρώνει, υποστηρίζει και επηρεάζει σημαντικά το κίνημα», τονίζει ο συγγραφέας της έκθεσης Ματ Ουόλντμαν, ερευνητής στο Παν/μιο του Χάρβαρντ.

Οι κρατούντες των Ταλιμπάν δηλώνουν πως η ISI προσφέρει προστασία τόσο στους Ταλιμπάν, όσο και στο δίκτυο Χακάνι (ριζοσπαστική πτέρυγα των αφγανών στασιαστών) και τους διαθέτει σημαντική υποστήριξη σε ό,τι αφορά την εκπαίδευση, τον εξοπλισμό, την διατροφή και τις άλλες ανάγκες τους», προσθέτει.

Ορισμένοι από τους ερωτηθέντες Ταλιμπάν τονίζουν πως μέλη της ISI παρίσταντο, είτε ως συμμετέχοντες, είτε ως παρατηρητές, σε συναντήσεις στο Ανώτατο Συμβούλιο των Ταλιμπάν (την Σούρα της Κέτα), σύμφωνα με την έκθεση.

Ο δε πρόεδρος του Πακιστάν Ασίφ Αλί Ζαρντάρι έχει διαβεβαιώσει τους κρατουμένους ηγέτες των Ταλιμπάν πως είναι «δικοί του άνθρωποι» και πως θα μπορούσαν να βασίζονται στη βοήθειά του, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Ο ίδιος φέρεται να έχει διατάξει την απελευθέρωση των κρατουμένων αυτών, τονίζει η έκθεση.

Το κείμενο συμπεραίνει πως, εάν δεν υπάρξει μία σημαντική αλλαγή στην προσέγγιση των πακιστανικών αρχών, θα είναι απίθανο, τόσο για την αφγανική κυβέρνηση, όσο και για τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ, να θέσουν τέλος στην εξέγερση στο Αφγανιστάν. «Η φανερή προσήλωση του Πακιστάν σε ένα τέτοιας κλίμακος διπλό παιχνίδι θα μπορούσε να έχει μείζονες γεωπολιτικές επιπτώσεις και ακόμη θα μπορούσε να προκαλέσει αντίποινα από την πλευρά των ΗΠΑ», τονίζει ο συντάκτης της έκθεσης.

Το περιεχόμενο της έκθεσης διέψευσε κατηγορηματικά ο πακιστανικός στρατός.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Αυτοκτόνησε γιος Νορβηγών διπλωματών που έλαβε 5 εκατομμύρια δολάρια από τον σεξουαλικό εγκληματία Τζέφρι Επστάιν
Το ζευγάρι των Νορβηγών είχε αποκτήσει διεθνή αναγνώριση για τον ρόλο του στις Συμφωνίες του Όσλο τη δεκαετία του 1990, ανάμεσα στο Ισραήλ και την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης
Τζέφρι Επστάιν
Ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ καλεί τους ιδιοκτήτες ιρανικών επιχειρήσεων να μην απολύουν προσωπικό: «Πρέπει να υποστηριχθούν»
«Οι εργαζόμενοι στον παραγωγικό τομέα πρέπει να υποστηριχθούν δίνοντας προτεραιότητα στην κατανάλωση προϊόντων που κατασκευάζονται στη χώρα», προέτρεψε ο ανώτατος ηγέτης
Μοτζταμπά Χμαενεΐ
Ουρές και νεύρα έξω από την μοναδική κάβα της Σαουδικής Αραβίας, επειδή ξέμεινε από προμήθειες λόγω του πολέμου στο Ιράν
Τα ράφια στην κάβα είναι ως επί το πλείστον άδεια και τα μόνα διαθέσιμα είναι ακριβές ή λιγότερο γνωστές μάρκες, τόνισαν πέντε άτομα που επισκέφτηκαν το κατάστημα στο Ριάντ τις τελευταίες ημέρες
Αλκοόλ
Βίντεο με άγρια επίθεση που δέχτηκε Γαλλίδα μοναχή στο Όρος Σιών στην Ιερουσαλήμ - Εβραίος την έσπρωξε και την κλώτσησε
Η μοναχή υπέστη εκδορές στο πρόσωπο, αλλά δεν αναφέρθηκε ότι τραυματίστηκε σοβαρά, ενώ η ισραηλινή αστυνομία δήλωσε ότι συνέλαβε έναν 36χρονο άνδρα που φορούσε παραδοσιακή εβραϊκή ενδυμασία
Ιερουσαλήμ