Κόσμος

Οι Ρώσοι μυστικοί πράκτορες θα μπορούν να έχουν και… άλλη υπηκοότητα

Οι Ρώσοι πράκτορες που εργάζονται στην FSB (Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) και στην SVR (Υπηρεσία Εξωτερικής Κατασκοπείας), μετά τις τροπολογίες που κατέθεσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν στις 22 Σεπτεμβρίου στην Κρατική Δούμα και οι οποίες αφορούσαν τους νόμους για την εξωτερική κατασκοπεία και την FSB, θα μπορούν να αποκτούν διπλή υπηκοότητα, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της ρωσικής εφημερίδας Vedomosti.

Οι Ρώσοι μυστικοί πράκτορες… αλλιώς

Στην ερμηνευτική εγκύκλιο της τροπολογίας αναφέρεται ότι το νομοσχέδιο εκτός των άλλων απαγορεύει στους στρατιωτικούς και στους εργαζόμενους στις μυστικές υπηρεσίες να έχουν άδεια παραμονής ή άλλο παρόμοιο έγγραφο σε άλλη χώρα, παρά μόνο «αν αυτό δεν επιβάλλεται από απόφαση σχετική με τα καθήκοντα επιχειρησιακής, υπηρεσιακής και κατασκοπευτικής δραστηριότητας».

Μέχρι σήμερα, όπως γράφει η εφημερίδα Vedomosti, η απαγόρευση να έχει κάποιος άδεια παραμονής σε άλλο κράτος δεν αφορούσε μόνο τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Εξωτερικής Κατασκοπείας στους οποίους απαγορευόταν να έχουν και την υπηκοότητα άλλης χώρας. Παράλληλα η ισχύουσα νομοθεσία απαγόρευε και την δεύτερη υπηκοότητα και την άδεια παραμονής σε άλλη χώρα και σε όλους τους δημόσιους υπαλλήλους.

Επίσης αν κάποιος είχε δεύτερη υπηκοότητα δεν μπορούσε να υπηρετήσει στην FSB, ενώ το να είχε άδεια παραμονής σε άλλη χώρα θα μπορούσε να αποτελέσει λόγο απόλυσης από την FSB

Ο νόμος που ψηφίσθηκε με πρόταση του Πούτιν, αίρει τον τελευταίο κανόνα, δηλαδή η άδεια παραμονής σε άλλη χώρα δεν συνιστά λόγο απόλυσης από την FSB.

Σύμφωνα με τον γενικό κανόνα πάντως, οι Ρώσοι δημόσιοι υπάλληλοι απαγορεύεται να είναι κάτοχοι υπηκοότητας άλλου κράτους καθώς αυτό συνιστά λόγο απόλυσής τους από την υπηρεσία όπως αναφέρει ο σχετικός νόμος. Επίσης σε άτομα που βρίσκονται σε κρατικά και αιρετά αξιώματα απαγορεύεται να έχουν άδεια παραμονής σε άλλη χώρα, ενώ από το 2014 όλοι οι Ρώσοι που έχουν διπλή υπηκοότητα ή άδεια παραμονής σε άλλη χώρα, είναι υποχρεωμένοι να το δηλώνουν στην διεύθυνση μετανάστευσης του υπουργείου Εσωτερικών.

Πηγή:Vedomosti.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο απεσταλμένος του Τραμπ διαπραγματεύτηκε με τον Πούτιν για την Ουκρανία βασιζόμενος σε Ρωσίδα διερμηνέα του Κρεμλίνου
Ο Στιβ Γουίτκοφ πήγε και στις τρεις συναντήσεις με τον Βλαντιμίρ Πούτιν χωρίς Αμερικανούς διερμηνείς, αποκαλύπτει το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC
Ο Στιβ Γουίτκοφ, απεσταλμένος του Ντόναλντ Τραμπ στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία με τον Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν στο Κρεμλίνο
Το παρασκήνιο του Κονκλάβιου που εξέλεξε τον Πάπα Λέοντα - Το φαβορί που εγκατέλειψε και ο «εμφύλιος» που ευνόησε τον νέο Ποντίφικα
«Ως άνθρωπος συνηθισμένος στην ομαδική εργασία, ο Ρόμπερτ Φράνσις Πρεβόστ φάνηκε σε πολλούς καρδινάλιους ως ο κατάλληλος για να κάνει τον παπισμό να εξελιχθεί σε μία πιο συλλογική μορφή»
Πάπας Λέων 1
Πάπας Λέων ΙΔ’: «Αξιοποιούμε την πολύτιμη κληρονομιά του Φραγκίσκου και πορευόμαστε με την ίδια ελπίδα που πηγάζει από την πίστη»
Με αναφορά στο όνομα που επέλεξε και στην παρακαταθήκη του Φραγκίσκου, ο νέος πάπας υπογράμμισε: «Αισθανόμενος ότι πρέπει να ακολουθήσω αυτά τα χνάρια, σκέφτηκα να λάβω το όνομα Λέων ο ΙΔ'»
Ο Πάπας Λέων ΙΔ΄ μιλάει κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους καρδιναλίους στο Βατικανό