Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Οπλοφορία στη Νέα Υόρκη: Για μαύρη ημέρα μιλά η κυβερνήτης μετά την ακύρωση νόμου του 1913

Οπλοφορία στη Νέα Υόρκη: Για μαύρη ημέρα μιλά η κυβερνήτης μετά την ακύρωση νόμου του 1913
Reuters

 

 

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε έναν νόμο του 1913 για την οπλοφορία στη Νέα Υόρκη. Για αποφράδα ημέρα μιλά η κυβερνήτης της Πολιτείας, ενώ θριαμβολογεί η NRA, το πανίσχυρο λόμπι των οπαδών της οπλοφορίας.

«Απολύτως σοκαριστική» χαρακτήρισε τη δικαστική απόφαση που επαναφέρει την οπλοφορία η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης, Κάθι Χόκουλ. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ακύρωσε νόμο 109 ετών και επιτρέπει, πλέον, στους πολίτες να κυκλοφορούν, έχοντας επάνω τους κρυμμένα όπλα. «Λυπάμαι που ήρθε αυτή η μαύρη ημέρα», πρόσθεσε η Χόκουλ.

Νωρίτερα την Πέμπτη (23.06.2022), το Ανώτατο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, με ψήφους 6 έναντι 3, έκρινε αντισυνταγματικό έναν νόμο της Πολιτείας της Νέας Υόρκης που περιόριζε το δικαίωμα των πολιτών να φέρουν κρυμμένα όπλα σε δημόσιους χώρους. Έδωσε κατά συνέπεια το δικαίωμα στους Νεοϋορκέζους να βγαίνουν οπλισμένοι από το σπίτι τους.

«Είναι σκανδαλώδες, είναι απολύτως σκανδαλώδες το γεγονός ότι μας αφαιρείται το δικαίωμα να έχουμε λογικούς περιορισμούς» σε ό,τι αφορά τα πυροβόλα όπλα, είπε στους δημοσιογράφους η κυβερνήτης, Κάθι Χόκουλ. «Λυπάμαι πάρα πολύ που ήρθε αυτή η ημέρα», πρόσθεσε σε συνέντευξή Τύπου που παραχώρησε.

Οπλοφορία στη Νέα Υόρκη: Πανηγυρίζει το λόμπι

Το πανίσχυρο λόμπι NRA που προωθεί την οπλοκατοχή έκανε λόγο για «νίκη» σε μια ανάρτηση στο Twitter, υπογραμμίζοντας ότι οι ανώτατοι δικαστές έκριναν «αντισυνταγματικούς» τους περιορισμούς που προβλέπονταν από τον νόμο στη Νέα Υόρκη.

«Το Ανώτατο Δικαστήριο έκρινε ότι το δικαίωμα να φέρει κανείς όπλα δεν σταματάει στην πόρτα του σπιτιού του», πρόσθεσε, συνοδεύοντας την ανάρτηση με ένα εικονίδιο που συμβολίζει τη γιορτή.

Η απόφαση αυτή θεωρείται πλήγμα για όσους υποστήριζαν ότι θα έπρεπε να θεσπιστεί ένα λογικότερο πλαίσιο για την οπλοκατοχή και πιστεύεται ότι θα περιπλέξει τις προσπάθειές τους.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις