Σάββατο, 11 Μαΐ
17oC Αθήνα

Ορκίστηκε ο νέος πρωθυπουργός του Ιράκ και μέρος του υπουργικού του συμβουλίου

Ορκίστηκε ο νέος πρωθυπουργός του Ιράκ και μέρος του υπουργικού του συμβουλίου
Φωτογραφία Reuters

Το κοινοβούλιο του Ιράκ έδωσε τη νύχτα της Τετάρτης ψήφο εμπιστοσύνης στον ανεξάρτητο πρωθυπουργό Άντελ Αμπντούλ Μάχντι και στους 14 υπουργούς που έχει διορίσει στην κυβέρνησή του, αν και υπουργεία-κλειδιά παραμένουν ακόμη κενά.

Περισσότερους από πέντε μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές από τις οποίες προέκυψε ένα κατακερματισμένο κοινοβούλιο, ο Αμπντούλ Μάχντι ανέλαβε το δύσκολο έργο του σχηματισμού μιας κυβέρνησης, η οποία θα χαίρει κοινής αποδοχής, πριν από τις αρχές Νοεμβρίου.

Σε ένα σύστημα που έχει δημιουργηθεί για να αποτραπεί η επιστροφή στην εξουσία ενός μοναδικού κόμματος βασική πρόκληση για τον πρώην υπουργό Πετρελαίου είναι να βρει μια θέση στο υπουργικό συμβούλιο για όλες τις κοινοβουλευτικές δυνάμεις που επιθυμούν να συμμετάσχουν.

Ο Αμπντούλ Μάχντι, ο οποίος έχει το σπάνιο χάρισμα να χαίρει κοινής αποδοχής, ορκίστηκε το βράδυ αφού οι 14 υπουργοί του εγκρίθηκαν από τους 220 βουλευτές που ήταν παρόντες, σε σύνολο 329.

Επόμενη ψηφοφορία στις 6 Νοεμβρίου

Ωστόσο, ο νέος Ιρακινός πρωθυπουργός δεν παρουσίασε παρά ένα μέρος του υπουργικού του συμβουλίου, διότι κάποιοι από τους υποψήφιους υπουργούς του απορρίφθηκαν από πολλούς βουλευτές. Μεταξύ τους οι προτάσεις του για το υπουργείο Εσωτερικών και Άμυνας, δύο χαρτοφυλακίων κρίσιμων για το Ιράκ, το οποίο εξέρχεται από έναν τριετή πόλεμο εναντίον των τζιχαντιστών.

Παρόλα αυτά οι βουλευτές αποδέχθηκαν το κυβερνητικό πρόγραμμα του Άμπντελ Μάχντι.

Οι θέσεις στα υπόλοιπα υπουργεία θα καλυφθούν στις 6 Νοεμβρίου, οπότε θα πραγματοποιηθεί η επόμενη ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η νέα κυβέρνηση είναι αντιμέτωπη με τη μεγάλη πρόκληση της ανοικοδόμησης της χώρας, η οποία καταστράφηκε στη διάρκεια των τριών ετών που μεγάλο μέρος της βρισκόταν υπό τον έλεγχο του Ισλαμικού Κράτους.

Επίσης θα πρέπει να βρει λύση και στα πολλά προβλήματα που ώθησαν τους Ιρακινούς σε διαδηλώσεις, οι οποίες κατέληξαν και σε αιματηρά επεισόδια: στην κακοδιαχείριση στη χώρα που βρίσκεται στη 12η θέση του καταλόγου με τις πιο διεφθαρμένες στον κόσμο, στις ελλείψεις ηλεκτρικού και στην διάλυση των δημόσιων υπηρεσιών.

Στη διάρκεια του καλοκαιριού 100.000 άνθρωποι νοσηλεύθηκαν από το μολυσμένο νερό που κατανάλωσαν στη Βασόρα.

Μεταξύ των υπουργών που θα πρέπει να αναλάβουν αυτό το τεράστιο βάρος είναι αυτό του Πετρελαίου, ο Τάμερ αλ Γαντμπάν, ο οποίος είχε το ίδιο πόστο από το 2004 έως το 2005.

Για το υπουργείο Ηλεκτρικής Ενέργειας, στο οποίο κανένας υπουργός δεν κατάφερε να ολοκληρώσει τη θητεία του, ο Άμπντελ Μάχντι επέλεξε τον Λουάι αλ Χάτιμπ, έναν γνωστό ερευνητή στον τομέα της ενέργειας.

Στο υπουργείο Εξωτερικών διορίστηκε ο Μοχάμεντ Άλι αλ Χάκιμ, πρώην πρεσβευτής του Ιράκ στον ΟΗΕ.

Μετά το ΙΚ και το δημοψήφισμα στο Ιρακινό Κουρδιστάν

Ο Άμπντελ Μάχντι έχει αναλάβει επίσης το δύσκολο έργο να κατευνάσει την ένταση με το Ιρακινό Κουρδιστάν, το οποίο πριν από ένα χρόνο ψήφισε υπέρ της απόσχισής του. Το δημοψήφισμα αυτό είχε απορριφθεί από τη Βαγδάτη αλλά και τη διεθνή κοινότητα και προκάλεσε τη λήψη μιας σειράς αντιποίνων, κυρίως οικονομικών, από την κυβέρνηση του Ιράκ.

Ο διορισμός του Φούαντ Χουσέιν, του Κούρδου υποψήφιου για την προεδρία του Ιράκ και στενού συνεργάτη του Μασούντ Μπαρζανί, υπεύθυνου για το δημοψήφισμα στο Ιρακινό Κουρδιστάν, είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς την αυτόνομη περιοχή. Το Ιρακινό Κουρδιστάν έχει βυθιστεί σε σοβαρή οικονομική κρίση, παρά τα πλούσια σε πετρέλαιο κοιτάσματα που διαθέτει και βρίσκεται σε ανοικτή σύγκρουση με τη Βαγδάτη για το μέρος του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού που του αναλογεί.

Η ιρακινή κυβέρνηση θα πρέπει εξάλλου να συνεχίσει τις προσπάθειες σταθεροποίησης της χώρας, όπου το ΙΚ αν και δεν έχει πλέον υπό τον έλεγχό του εδάφη, εξακολουθεί να εξαπολύει τακτικά επιθέσεις.

Αυτή η επιστροφή στην ασφάλεια είναι ένα από τα φλέγοντα ζητήματα για το 1,9 εκατομμύριο Ιρακινούς που παραμένουν εκτοπισμένοι και οι οποίοι διστάζουν να επιστρέψουν στις εστίες τους καθώς φοβούνται ότι θα βρουν εκεί τους τζιχαντιστές ή ολόκληρες περιοχές κατεστραμμένες.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις