Κόσμος

Ουκρανία: Αντιδήμαρχος του Κιέβου κατηγορείται ότι βοήθησε στρατεύσιμους να διαφύγουν στο εξωτερικό

Από την έναρξη της ρωσική εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022, Ουκρανοί άνδρες από 18 έως 60 ετών δεν επιτρέπεται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό

Σάλος έχει προκληθεί στην Ουκρανία, αφού ένας αντιδήμαρχος του Κιέβου κατηγορείται ότι βοήθησε στρατεύσιμους να διαφύγουν στο εξωτερικό για να αποφύγουν τη στρατιωτική θητεία στην Ουκρανία, ανακοίνωσαν σήμερα Ουκρανοί εισαγγελείς.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο αντιδήμαρχος βοήθησε στην έκδοση αδειών εξόδου από την Ουκρανία για 31 άνδρες, καταχωρώντας τους ως οδηγούς μεταφοράς καυσίμων, στο χρονικό διάστημα μεταξύ Μαΐου και Ιουνίου 2022. Ορισμένοι από τους άνδρες δεν επέστρεψαν στη χώρα αφού έφυγαν για χώρες της ΕΕ.

Οι εισαγγελείς δεν ανέφεραν αν ο αντιδήμαρχος έλαβε αμοιβή για την πράξη του αυτή. Αν καταδικαστεί, αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και επτά έτη.

Από τη ρωσική εισβολή τον Φεβρουάριο του 2022, Ουκρανοί άνδρες από 18 έως 60 ετών δεν επιτρέπεται να ταξιδεύουν στο εξωτερικό, εκτός αν διαθέτουν άδεια από το στρατολογικό γραφείο της περιοχής τους.

Ο δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο απέπεμψε αυτόν τον αντιδήμαρχο τον Δεκέμβριο ΤΟΥ 2024, μετά από δημοσιεύματα ότι περουσιακά στοιχεία της ουκρανικής πρωτεύουσας είχαν αποκτηθεί από φίλους του αντιδημάρχου.

Ο αντιδήμαρχος είναι μέλος στο δημοτικό συμβούλιο, προερχόμενος από το αντιπολιτευόμενο κόμμα Ευρωπαϊκής Αλληλεγγύης του πρώην προέδρου Πέτρο Ποροσένκο.

Παρατηρητές θεωρούν κατηγορίες που έρχονται στο φως εναντίον του κύκλου του Κλίτσκο ως μια προσπάθεια της ουκρανικής ηγεσίας να κηλιδώσει τη φήμη του δημάρχου του Κιέβου.

Ο Κλίτσκο θεωρείται πιθανός αντίπαλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε εκλογές που θα γίνουν όταν αρθεί ο στρατιωτικός νόμος, που παραμένει σε ισχύ από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο πρίγκιπας Γουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον επισκέφθηκαν το Σάουθπορτ έναν χρόνο μετά τη δολοφονία τριών κοριτσιών
Ο διάδοχος του θρόνου και η σύζυγός του βρέθηκαν στη βόρεια Αγγλία για να στηρίξουν μια κοινότητα που εξακολουθεί να είναι σημαδεμένη από μια επίθεση με μαχαίρι που είχε συγκλονίσει ολόκληρη τη Βρετανία
Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ και η Κέιτ Μίντλετον