Κόσμος

Ουκρανία: «Η αμερικανική βοήθεια είναι υπαρξιακής σημασίας τόσο για εμάς όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση»

»Είτε θα νικήσουμε και θα επιβιώσουμε είτε το plan θα γραφτεί από άλλον» είπε ο Ουκρανός Πρωθυπουργός

Η Ουκρανία προσπαθεί να διαχειριστεί τα προβλήματα που δημιουργούνται από την διακοπή της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας, μια απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Λίγες μέρες μετά την επεισοδιακή αντιπαράθεση του Αμερικανού προέδρου με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι την περασμένη Παρασκευή (28.02.2025) στον Λευκό Οίκο, η Ουάσινγκτον «έκοψε» την στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία, γεγονός που έχει προκαλέσει ανησυχία ακόμα και στις Βρυξέλλες.

Στο πλαίσιο αυτό, ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, Ντένις Σμίχαλ, δήλωσε σήμερα (04.03.2025) ότι η χορήγηση αμερικανικών εγγυήσεων ασφαλείας είναι «υπαρξιακής σημασίας» τόσο για το Κίεβο όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Έχουμε ανάγκη και ζητούμε συγκεκριμένες εγγυήσεις ασφαλείας, τόσο εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών, όσο και της Ευρώπης και της Ομάδας των 7. Είναι υπαρξιακής σημασίας όχι μόνο για την Ουκρανία, αλλά επίσης για την Ευρωπαϊκή Ένωση», είπε ο ίδιος χαρακτηριστικά κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Ο Ντένις Σμίχαλ τόνισε επίσης ότι η Ουκρανία έχει ακόμη τα μέσα για να τροφοδοτήσει τις στρατιωτικές δυνάμεις στην γραμμή του μετώπου. Η αμερικανική βοήθεια ήταν πολύτιμη και έσωζε χιλιάδες ζωές. Το Κίεβο θα κάνει ό,τι μπορεί για να διατηρήσει τις σχέσεις με την Ουάσινγκτον, πρόσθεσε.

Ωστόσο επεσήμανε ότι, μετά την διακοπή της αμερικανικής βοήθειας, υπάρχουν κίνδυνοι που συνδέονται με τα αντιαεροπορικά συστήματα Patriot και συγκεκριμένα ως προς τις επισκευές, την συντήρηση και την τροφοδοσία των συστημάτων αυτών που είναι τα μόνα ικανά να αποκρούσουν τις επιθέσεις των ρωσικών βαλλιστικών πυραύλων.

«Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις ΗΠΑ μέσω όλων των διαθέσιμων διαύλων με ήρεμο τρόπο. Δεν έχουμε παρά ένα σχέδιο: να νικήσουμε και να επιβιώσουμε. Είτε νικάμε ή το plan B θα γραφτεί από κάποιον άλλον».

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Κυβερνοεπίθεση σε αεροδρόμια: «Εξαιρετικά έξυπνη» λένε οι ειδικοί – Εκατοντάδες οι ακυρώσεις πτήσεων
Δεν είναι σαφές ποιος βρίσκεται πίσω από την κυβερνοεπίθεση στην Collins Aerospace, η οποία παρέχει λογισμικό check-in και επιβίβασης σε αρκετές αεροπορικές εταιρείες σε πολλά αεροδρόμια σε όλο τον κόσμο
Ουρές στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών
Η Κίμπερλι Γκιλφόιλ συναντήθηκε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο: «Εμπνέει εκατοντάδες εκατομμύρια σε όλο τον κόσμο»
«Ως Πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, ανυπομονώ να συνεργαστώ στενά με την Αυτού Παναγιότητά μας για την προώθηση της πίστης, της θρησκευτικής ελευθερίας και της φιλίας για γενιές» έγραψε η Κίμπερλι Γκιλφόιλ
Κίμπερλι Γκιλφόιλ
Ανελέητο το σφυροκόπημα του Ισραήλ στη Γάζα - Θάνατος ή μια δύσκολη έξοδος, οι δύο επιλογές των κατοίκων
Η πολιτική προστασία ανέφερε ότι το Σάββατο οι νεκροί εφτασαν τους 87 από τα ισραηλινά πλήγματα με τους 70 να είναι στην πόλη της Γάζας - Οι κάτοικοι βρίσκονται σε απόγνωση χωρίς φαγητό και χρήματα
Η πόλη της Γάζας
Reuters: Ο Τραμπ «μαλακώνει» τις αντιδράσεις του για Ουκρανία και Γάζα – Πώς η αλλαγή τακτικής ενθαρρύνει ρωσικές επιθέσεις
Σύμφωνα με τον βετεράνο διπλωμάτη των ΗΠΑ, Aaron David Miller, ο Τραμπ ίσως απλώς συνειδητοποίησε ότι οι συγκρούσεις είναι πολύ πιο δυσεπίλυτες από ό,τι είχε φανταστεί
Ντόναλντ Τραμπ