Τα δορυφορικά συστήματα Starlink που χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία, από τις μονάδες του ουκρανικού στρατού, τέθηκαν εκτός λειτουργίας για δυόμιση ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας, δήλωσε ανώτερος διοικητής, εξαιτίας ενός παγκόσμιου προβλήματος που διέκοψε τη λειτουργία του παρόχου του δορυφορικού δικτύου.
Το δορυφορικό σύστημα Starlink υπέστη χθες Πέμπτη (24.07.2025) μία από τις μεγαλύτερες διακοπές παγκοσμίως όταν μία εσωτερική βλάβη λογισμικού άφησε δεκάδες χιλιάδες χρήστες εκτός σύνδεσης, κάτι που επηρέασε τις στρατιωτικές επικοινωνίες στην Ουκρανία.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
«Το Starlink τέθηκε εκτός λειτουργίας σε όλο το μέτωπο» έγραψε χθες (24.07.2025) σε ανάρτηση του στο Telegram ο Ρόμπερτ Μπρόβντι, διοικητής των δυνάμεων μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ουκρανίας στις 10:41 μ.μ (τοπική ώρα).
Το Starlink, το οποίο έχει περισσότερους από 6 εκατομμύρια χρήστες σε περίπου 140 χώρες και εδάφη, αργότερα αναγνώρισε την παγκόσμια διακοπή στον λογαριασμό του X και δήλωσε ότι «εφαρμόζουμε ενεργά μια λύση».
Οι ουκρανικές δυνάμεις εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από χιλιάδες τερματικά του συστήματος Starlink της SpaceX που χρησιμοποιούνται για επικοινωνίες στο πεδίο των μαχών και κάποιες επιχειρήσεις των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, καθώς έχουν αποδείξει ότι είναι ανθεκτικά στην κατασκοπεία και τις παρεμβολές σήματος κατά τη διάρκεια των μαχών που διεξάγονται επί τρεισήμισι χρόνια κατά της ρωσικής εισβολής.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Ο Μπρόβντι ενημέρωσε αργότερα την ανάρτησή του λέγοντας ότι περίπου στις 1:05 π.μ. της Παρασκευής (25.07.2025) το πρόβλημα είχε επιλυθεί. Είπε ότι το περιστατικό είχε αναδείξει τον κίνδυνο εξάρτησης από τα συστήματα και ζήτησε να διαφοροποιηθούν οι μέθοδοι επικοινωνίας και συνδεσιμότητας.
«Οι αποστολές μάχης πραγματοποιήθηκαν χωρίς (βίντεο) μετάδοση, η αναγνώριση πεδίου μάχης έγινε με (drones) κρούσης», έγραψε ο Μπρόβντι.
Ουκρανός στρατιώτης τοποθετεί σύστημα Starlink / REUTERS / Inna Varenytsia /File Photo
Ένας Ουκρανός διοικητής μη επανδρωμένων αεροσκαφών μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας , είπε στο Reuters ότι η μονάδα του ανέστειλε ορισμένες πολεμικές επιχειρήσεις λόγω της διακοπής.
Ο Ολεξάντρ Ντμίτριεφ, ο ιδρυτής του OCHI, ενός συστήματος που συγκεντρώνει τα κυκλώματα μετάδοσης από χιλιάδες πληρώματα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά μήκος της πρώτης γραμμής του μετώπου, δήλωσε στο Reuters ότι η διακοπή έδειξε ότι η εξάρτηση από υπηρεσίες cloud για τη διοίκηση μονάδων και την αναμετάδοση της αναγνώρισης με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο πεδίο της μάχης αποτελούσε «τεράστιο κίνδυνο».
«Εάν η επαφή με το διαδίκτυο χαθεί… η ικανότητα να πραγματοποιήσεις πολεμικές επιχειρήσεις χάνεται πρακτικά» είπε ο ίδιος, ζητώντας μια στροφή προς τοπικά συστήματα επικοινωνίας που δεν εξαρτώνται από το διαδίκτυο.
Ο εντολή του Μασκ στην ουκρανική αντεπίθεση το 2022
Το Reuters μετέδωσε σήμερα ότι ο ιδιοκτήτης του Starlink, Έλον Μασκ, είχε δώσει εντολή το 2022 να διακοπεί η κάλυψη του Starling σε ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποιούσαν αντεπίθεση για να ανακαταλάβουν κατεχόμενα εδάφη από την Ρωσία.
Από τον Απρίλιο του 2025, σύμφωνα με τις αναρτήσεις της ουκρανικής κυβέρνησης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, το Κίεβο παρέλαβε περισσότερα από 50.000 τερματικά του Starlink.
Αν και το Starlink δεν επιχειρεί στη Ρωσία, Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν δηλώσει ότι στρατεύματα της Μόσχας χρησιμοποιούν ευρέως τα συστήματα αυτά στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία.
«Η διακοπή οφειλόταν σε βλάβη βασικών εσωτερικών υπηρεσιών λογισμικού που λειτουργούν το βασικό δίκτυο», έγραψε ο αντιπρόεδρος της Starlink, Μάικλ Νίκολς, στο X, ζητώντας συγγνώμη για τη διακοπή, υποσχόμενος να βρει την αιτία της.