Κόσμος

Ουκρανία: Η κυβερνήτης του Ντόνετσκ ζητά περισσότερα όπλα για να αντιμετωπίσει τους Ρώσους

Περισσότερα όπλα ζητά ο κυβερνήτης του Ντόνετσκ για να αντιμετωπίσει τη ρωσική εισβολή και ξεκαθαρίζει πως δεν θα πέσει τόσο εύκολα σε δηλώσεις του στο Reuters.

Ο ρωσικός στρατός βρίσκεται μόλις 15 χλμ βόρεια του Σλοβιάνσκ, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης που ελέγχεται από την Ουκρανία στην περιοχή του Ντόνετσκ , δήλωσε ο κυβερνήτης Πάβλο Κιριλένκο. Η κατάληψη των επαρχιών του Ντονέτσκ και Λουχάνσκ είναι βασικός ρωσικός στρατιωτικός στόχος.

Ενώ η Ρωσία βρίσκεται κοντά στο να καταλάβει τον πλήρη έλεγχο της περιοχής του Λουχάνσκ, λίγο λιγότερο από το 50% της περιοχής του Ντόνετσκ παραμένει υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας, είπε ο Κιριλένκο, μια ένδειξη του πόσο μακριά βρίσκεται η Ρωσία από την επίτευξη του στόχου της να θέσει υπό τον έλεγχο της όλα τα εδάφη που είναι γνωστά ως Ντονμπάς.

«Είμαι σίγουρος ότι δεν θα κάνουν γρήγορη προέλαση. Μακροπρόθεσμα, όλα εξαρτώνται από τη συγκέντρωση των δυνάμεών μας», είπε συγκινημένος ο περιφερειάρχης σε μια διαδικτυακή συνέντευξη.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ελπίζει πως η νέα προμήθεια όπλων των ΗΠΑ που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, η οποία περιλαμβάνει συστήματα πολλαπλών εκτοξευτήρων πυραύλων, θα επιτρέψει στην Ουκρανία να διεξάγει αποτελεσματικές αντεπιθέσεις, αλλά τόνισε ότι η υποστήριξη δεν πρέπει να σταματήσει εκεί.

«Ο κόσμος πρέπει να κάνει ακόμη περισσότερα. Λυπάμαι για αυτό που λέω, αλλά πρέπει. Να μας δώσει όπλα και ό,τι χρειαζόμαστε αυτό που ανακοινώθηκε», είπε ο 36χρονος κάτοικος Ντονμπάς.

Ο ίδιος παρουσίασε μια ζοφερή προοπτική για τις πόλεις της περιοχής που έχουν περιέλθει στον ρωσικό έλεγχο. Η πιό σημαντική απο αυτές είναι η άλλοτε ακμάζουσα πόλη-λιμάνι της Μαριούπολης, την οποία η Ρωσία κατέλαβε μετά από μακρά πολιορκία. Η Μαριούπολη και η πόλη Βολνοβάχα έχουν καταστραφεί κατά 90%, είπε.

«(Οι Ρώσοι) δεν νοιάζονται που κανείς δεν θα μπορέσει να ζήσει σε αυτά τα μέρη, κανείς δεν θα μπορέσει να τα αναπτύξει και η ανοικοδόμησή τους θα είναι πολύ δύσκολη», είπε.

Οι 100.000 εναπομείναντες κάτοικοι της Μαριούπολης, το 70% των οποίων είναι συνταξιούχοι, δεν έχουν λειτουργικά συστήματα αερίου, νερού, ηλεκτρισμού ή αποχέτευσης, είπε. Από τα 2.600 συγκροτήματα διαμερισμάτων της πόλης, υπολογίζετε ότι τα 1.300 έχουν ισοπεδωθεί.

Η Ρωσία αρνείται ότι στοχεύει αμάχους. Το Ντονμπάς βρίσκεται σε πόλεμο από το 2014, όταν η Ρωσία υποστήριξε μια εξέγερση υπέρ της Μόσχας που σκόρπισε ένα τμήμα εδάφους σε μια σύγκρουση στην οποία έχασαν την ζωή τους χιλιάδες.

Η προσωπική ιστορία του Κιριλένκο δείχνει την πολυπλοκότητα του πολέμου για πολλούς Ουκρανούς στην περιοχή. Είπε ότι οι γονείς του και ο μεγαλύτερος αδερφός του επέλεξαν το 2014 να μείνουν στο τμήμα της περιοχής του Ντονέτσκ που κατελήφθη από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Ρωσία και τώρα πολεμούν στο πλευρό της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας.

Ενώ είπε ότι αυτή η περίπτωση της οικογένειάς του δεν επηρεάζει τη δουλειά του λέγοντας πως η κατάσταση αυτή συνιστά «σοβαρή δοκιμασία» σε προσωπικό επίπεδο.

«Οι απόψεις μας είναι τελείως διαφορετικές, δεν τους μιλάω, αλλά το λέω ειλικρινά: δεν έχω τίποτα να τους πω».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ και η Μελάνια έφτασαν στην Βρετανία – Την Τετάρτη θα συναντηθούν με τον Κάρολο
Το προεδρικό ζεύγος των ΗΠΑ έχει προσκληθεί από τον βασιλιά Κάρολο και, όπως ορίζει το πρωτόκολλο για κάθε επίσημη κρατική επίσκεψη, θα φιλοξενηθεί στο Κάστρο του Ουίνδσορ
Ντόναλντ Τραμπ και Μελάνια
Πρίγκιπας Χάρι και Μέγκαν Μαρκλ στο ντοκιμαντέρ για τα 70 χρόνια της Disneyland – Αποκλειστικό μήνυμα και προσωπικές αναμνήσεις
Στο τρέιλερ, ο πρίγκιπας Χάρι αναφέρεται στο Space Mountain, το οποίο, όπως λέει, ήταν ένα από τα αγαπημένα του παιχνίδια στο πάρκο ενώ η Μέγκαν Μαρκλ προσθέτει: «Εξακολουθεί να είναι ένα από τα αγαπημένα σου»
Η Μέγκαν Μαρκλ και ο πρίγκιπας Χάρι
Ο Συριακός στρατός απέσυρε τα βαρέα όπλα του από τον νότο – Το σχέδιο για τη Σουέιντα και η πιθανή συμφωνία με το Ισραήλ
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Νετανιάχου είχε δηλώσει στα τέλη Αυγούστου ότι η χώρα του διεξήγαγε συνομιλίες για τη δημιουργία μιας αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης στη νότια Συρία, από όπου αποσύρθηκαν τα βαρέα όπλα
Άνθρωποι στέκονται δίπλα σε ένα κατεστραμμένο πυροβολείο τανκ, μετά από αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ Δρούζων μαχητών, σουνιτικών φυλών Βεδουίνων και κυβερνητικών δυνάμεων, στην πόλη Σουέιντα της Συρίας