Κόσμος

Ουκρανία: Οι ΗΠΑ καλούν κατ’ ιδίαν το Κίεβο να δείξει στη Ρωσία πως είναι ανοικτό σε συνομιλίες

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ενθαρρύνει κατ’ ιδίαν την πολιτική ηγεσία της Ουκρανίας να δείξει πως είναι ανοικτή στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία και να απεμπολήσει τη δημόσια άρνησή της να διεξαγάγει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις εάν δεν έχει προηγουμένως εγκαταλείψει την εξουσία ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Τα παραπάνω ανέφερε χθες Σάββατο, η εφημερίδα Washington Post.

Επικαλούμενη πηγές ενημερωμένες σχετικά, τις οποίες δεν κατονόμασε, η εφημερίδα εξήγησε πως η προτροπή των Αμερικανών δεν έχει σκοπό να αναγκάσει την κυβέρνηση της Ουκρανίας να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αποτελεί μάλλον υπολογισμένη κίνηση με σκοπό το Κίεβο να διατηρήσει την υποστήριξη άλλων χωρών, όπου η κοινή γνώμη ανησυχεί πως τροφοδοτεί τη σύρραξη που θα κρατήσει χρόνια.

Πάντα κατά το δημοσίευμα, οι συνομιλίες δείχνουν πόσο περίπλοκη είναι η θέση της κυβέρνησης Μπάιντεν όσον αφορά την Ουκρανία. Δημόσια, Αμερικανοί αξιωματούχοι δεσμεύονται πως η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να προσφέρει τεράστια ποσά προκειμένου να φθάνει στρατιωτικό υλικό στο Κίεβο για «όσο χρειαστεί», όμως ταυτόχρονα η αμερικανική κυβέρνηση θα ήθελε να δει τον πόλεμο να φθάνει στο τέλος, καθώς έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην παγκόσμια οικονομία, ενώ έχει πυροδοτήσει φόβους για τη χρήση πυρηνικών όπλων.

Η Πόουστ σημειώνει ακόμη πως Αμερικανοί αξιωματούχοι συμμερίζονται την εκτίμηση Ουκρανών ομολόγων τους ότι ο κ. Πούτιν προς το παρόν δεν εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να διαπραγματευτεί, όμως αναγνωρίζουν πως η άρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι να συζητήσει καν μαζί του ενέτεινε τις ανησυχίες σε χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής που πλήττονται περισσότερο από την αύξηση του κόστους των τροφίμων και των καυσίμων.

«Η κόπωση όσον αφορά την Ουκρανία είναι αληθινό ζήτημα για ορισμένους από τους εταίρους μας», παραδέχτηκε Αμερικανός αξιωματούχος, που δεν κατονομάζεται, μιλώντας στην εφημερίδα.

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν απάντησαν αμέσως όταν το πρακτορείο ειδήσεων Reuters τους ζήτησε να σχολιάσουν τις πληροφορίες της εφημερίδας.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας της αμερικανικής προεδρίας, ο Τζέικ Σάλιβαν, διαβεβαίωσε κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Κίεβο την Παρασκευή ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ στην Ουκρανία θα συνεχιστεί ανεξαρτήτως αποτελέσματος των ενδιάμεσων εκλογών που διεξάγονται μεθαύριο Τρίτη.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ελέφαντας έχει σκοτώσει 20 ανθρώπους από την αρχή της χρονιάς στην Ινδία - Προσπαθούν να τον εντοπίσουν οι αρχές
Έντρομοι χωρικοί έχουν εγκαταλείψει τα αγροκτήματά τους και κλείνονται στα σπίτια τους μόλις πέσει το σκοτάδι γιατί φοβούνται ότι θα εμφανιστεί ο ελέφαντας
ελέφαντας
Αιματοκύλισμα στο Ιράν: Φόβοι για πάνω από 20.000 νεκρούς διαδηλωτές – Η εισαγγελία απειλεί τους «ταραξίες» με θανατική ποινή
Η εξέγερση εξαπλώνεται σε μεγάλες πόλεις, το διαδίκτυο παραμένει μπλοκαρισμένο και οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων μιλούν για πρωτοφανές μακελειό
Αυτοκίνητα καίγονται σε δρόμο κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας για την κατάρρευση της αξίας του νομίσματος, στην Τεχεράνη του Ιράν
5
Μεθυσμένη γυναίκα προκάλεσε αναγκαστική προσγείωση αεροπλάνου στο Μαρόκο - Έβρισε και προσπάθησε να χτυπήσει επιβάτη
Η επιβάτιδα συνελήφθη από τις τοπικές αρχές, ενώ η αεροπορική εταιρεία δέχθηκε κριτική για την αδυναμία της να εντοπίσει έγκαιρα την επικίνδυνη κατάσταση
μεθυσμένη στο αεροπλάνο