Τρίτη, 19 Μαρ.
15oC Αθήνα

Ουκρανία: Οργή Ζελένσκι για τον υπ. Άμυνας και τον επικεφαλής του στρατού – «Δε θα αποφασίζετε χωρίς εμένα»

Ουκρανία: Οργή Ζελένσκι για τον υπ. Άμυνας και τον επικεφαλής του στρατού – «Δε θα αποφασίζετε χωρίς εμένα»

Μετά τον σάλο που προκάλεσε στην Ουκρανία ανακοίνωση της στρατιωτικής ηγεσίας για τις μετακινήσεις εφέδρων και στρατευσίμων εκτός του τόπου διαμονής τους, ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξέφρασε δημόσια τη δυσαρέσκειά του και έκανε παρατηρήσεις στους επιτελείς του.

Στην επόμενη συνεδρίαση με το γενικό επιτελείο, ο επικεφαλής του στρατού της Ουκρανίας και ο υπουργός Άμυνας θα κληθούν να δώσουν λεπτομερή αναφορά για το θέμα, διεμήνυσε ο Ζελένσκι στο βραδινό διάγγελμά του χθες Τρίτη.

«Υπόσχομαι στους πολίτες ότι θα ξεκαθαρίσω το ζήτημα και επιπλέον, θα τονίσω στο γενικό επιτελείο να μην παίρνει τέτοιες αποφάσεις χωρίς εμένα».

Πρόσθεσε πως επικρατεί «σύγχυση» και «αγανάκτηση» στην ουκρανική κοινωνία.

Νωρίτερα, ο Βαλέρι Ζαλούζνι και το επιτελείο ανακοίνωναν πως όσοι Ουκρανοί έχουν επιστρατευτεί χρειάζονται άδεια για να φύγουν από τον τόπο όπου είναι εγγεγραμμένοι δημότες.

Έπειτα από επικρίσεις σε social media, ανακοινώθηκε πως απαιτείται άδεια για την αποχώρηση από την περιφέρεια.

Το επιτελείο βασίζεται σε νομικό κανόνα του 1992.

Οι Ουκρανοί ηλικίας από 18 ως 60 ετών υπόκεινται στην υποχρέωση να υπηρετήσουν στον στρατό και δεν επιτρέπεται να βγουν από τη χώρα μετά την επιβολή στρατιωτικού νόμου. Από τον Οκτώβριο, γυναίκες συγκεκριμένων επαγγελματικών τομέων επίσης θα υποχρεούνται να υπηρετήσουν στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις