Κόσμος

Ουκρανία: Στα αμυντικά έργα του Χαρκόβου που βομβαρδίζεται από τους Ρώσους ο πρόεδρος Ζελένσκι

Το Χάρκοβο – η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας που βρίσκεται στο βορειοανατολικό μέρος της χώρας – έχει μπει στο στόχαστρο της Ρωσίας το τελευταίο διάστημα, με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ζητά απεγνωσμένα από τους δυτικούς συμμάχους χέρι βοήθειας στην αντιαεροπορική προστασία.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Ζελένσκι, μετά από ακόμη μία ρωσική επίθεση στο Χάρκοβο και αλλού, προειδοποίησε την Κυριακή (7/9/2024) ότι η χώρα του «θα χάσει τον πόλεμο» εάν δεν φτάσει εγκαίρως η αμερικανική βοήθεια, η οποία παραμένει μπλοκαρισμένη από το Κογκρέσο.

Σήμερα έγινε γνωστό πως ο Ζελένσκι επισκέφθηκε τις αμυντικές οχυρώσεις που κατασκευάστηκαν πρόσφατα στην περιοχή του Χαρκόβου, όπου τόνισε ότι η ζώνη αυτή είναι «πολύ σημαντική».

«Πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι. Και οι Ρώσοι πρέπει να δουν ότι είμαστε έτοιμοι να αμυνθούμε. Θέλω ο λαός μας να ξέρει ότι η Ουκρανία είναι προετοιμασμένη εάν ο εχθρός επιτεθεί» ανέφερε, σύμφωνα με τον λογαριασμό της ουκρανικής προεδρίας στο Telegram.

Η προεδρία δεν διευκρίνισε πότε πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη.

UKRAINE kharkiv FORTIFICATIONS ZELENSKIY

Μετά την αποτυχία της ουκρανικής αντεπίθεσης, το καλοκαίρι του 2023, το Κίεβο βρίσκεται τώρα αντιμέτωπο με τις ρωσικές επιθέσεις στα βορειοανατολικά, τα ανατολικά και τα νότια.

Ο στρατός έχει αρχίσει να κατασκευάζει χαρακώματα και αμυντικές γραμμές για να ανακόψει τους Ρώσους και να αποφύγει μια προέλασή τους, μια τακτική παρόμοια με εκείνη που υιοθέτησε πέρσι το Κρεμλίνο.

Οι ουκρανικές δυνάμεις εδώ και μήνες δέχονται επιθέσεις στην περιοχή του Κουπιάνσκ ενώ η πόλη του Χαρκόβου βομβαρδίζεται διαρκώς. Στο στόχαστρο έχουν μπει κυρίως οι ενεργειακές υποδομές, με αποτέλεσμα να σημειώνονται μπλακάουτ.

Τα οχυρωματικά έργα που κατασκευάζει η Ουκρανία είναι ένα δίκτυο από χαρακώματα, αντιαρματικές τάφρους και εμπόδια, τα αποκαλούμενα «δόντια του δράκου», κομμάτια μπετόν σε τριγωνικό σχήμα που έχουν ως στόχο να καθυστερήσουν μια επίθεση με τεθωρακισμένα.

UKRAINE EAST FORTIFICATIONS

Η κατάσταση στο μέτωπο κρίνεται δύσκολη, έπειτα από δύο χρόνια πολέμου: η Ουκρανία δυσκολεύεται να στρατολογήσει νέες δυνάμεις, η αμερικανική βοήθεια ύψους 60 δισεκ. δολαρίων παραμένει μπλοκαρισμένη από το Κογκρέσο εδώ και μήνες ενώ εκείνη των Ευρωπαίων καθυστερεί.

Παράλληλα, η Ρωσία κατάφερε να στρατολογήσει δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες και να στρέψει τη βιομηχανική παραγωγή της προς την πολεμική προσπάθεια, παρά τις δυτικές κυρώσεις που πλήττουν την οικονομία της.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Παλεύουν με τις διάσπαρτες εστίες στη Χίο πυροσβέστες και εναέρια μέσα - Μεγάλες καταστροφές και καταγγελίες για εμπρησμό
«Οι πολλές εστίες δείχνουν εμπρησμό», αναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Χίου - Καίει ακόμα το μέτωπο στον Άγιο Γεώργιο Συκούση που κινείται προς τα Αρμόλια
Φωτιά στη Χίο
1
Έξαλλος ο Ντόναλντ Τραμπ με Ισραήλ και Ιράν για την παραβίαση της εκεχειρίας: Δεν ξέρουν τι στο διάολο κάνουν
«Ισραήλ, μην ρίξετε αυτές τις βόμβες. Αν το κάνετε θα είναι σοβαρή παραβίαση. Γυρίστε τους πιλότους σας πίσω, τώρα!» έγραψε στο Truth Social ο Αμερικανός πρόεδρος
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ 2
Εύθραυστη εκεχειρία στη Μέση Ανατολή: Βlame game Ιράν και Ισραήλ για τις πυραυλικές επιθέσεις πριν και μετά την κατάπαυση του πυρός
Η α λα Τραμπ εκεχειρία μέχρι στιγμής δεν απέδωσε τα δέοντα, ενώ Ιράν και Ισραήλ μετρούν τις πληγές του μετά τις νέες πυραυλικές επιθέσεις
Συντρίμμια από την επίθεση στην Μπερ Σεβά
Η εκεχειρία Ιράν και Ισραήλ κράτησε τέσσερις ώρες: Σειρήνες στη Χάιφα, διαψεύδει η Τεχεράνη ότι εκτόξευσε πύραυλο – Με αντίποινα απειλεί το Τελ Αβίβ
Νωρίς το πρωί της Τρίτης το Ισραήλ είχε εξαπολύσει επίθεση κατά του Ιράν σκοτώνοντας τουλάχιστον εννέα ανθρώπους - Νεκρός ακόμα ένας Ιρανός επιστήμονας
Χαλάσματα μετά την πυραυλική επίθεση του Ιράν
Ανανεώθηκε πριν 19 λεπτά
15