Κόσμος

Παιχνίδι της Κομισιόν με το “Δουβλίνο” και την Ελλάδα

Με εκτενή άρθρα σχολιάζει σήμερα ο Γερμανικός Τύπος την πρόταση της Κομισιόν για είσοδο της Ελλάδας στην συνθήκη του Δουβλίνου από τον Μάρτιο του 2017. Αυτό σημαίνει ότι οι πρόσφυγες που θα φτάνουν σε χώρες της ΕΕ μέσω της Ελλάδας θα επιστρέφουν στη χώρα μας.

Το περιοδικό Der Spiegel στο άρθρο με τον δραματικό τίτλο «Τελευταίος σταθμός Ελλάδα», εξηγεί τι σημαίνει ενεργοποίηση του Δουβλίνου και επισημαίνει τα όσα δεν είπε ο Δημητρής Αβραμόπουλος για την συγκεκριμένη πρόταση.

«Η υπόλοιπη ΕΕ δυσφορεί με την ελληνική κυβέρνηση όλο και περισσότερο. Η περίθαλψη των 10.000 και πλέον προσφύγων και μεταναστών που παραμένουν ακόμα στα ελληνικά νησιά είναι άθλια, αν και σύμφωνα με την Κομισιόν από τις αρχές του 2015 διοχετεύθηκε στην Ελλάδα σχετική βοήθεια ύψους περίπου 500 εκατομμυρίων ευρώ. Αλλά και η επαναπροώθηση παράνομων μεταναστών στην Τουρκία, όπως προβλέπει η συμφωνία με την Άγκυρα, δεν υλοποιείται με την εξαίρεση 748 ανθρώπων μέχρι σήμερα» γράφει.

Και συνεχίζει «προβλήματα ωστόσο δεν υπάρχουν μόνο στην Ελλάδα. Και η υπόλοιπη ΕΕ δεν έχει καταφέρει να ανασκουμπωθεί και να εφαρμόσει μια μεταναστευτική πολιτική. Ναι μεν ο Αβραμόπουλος χαρακτήρισε τον Νοέμβριο ως τον μήνα – ρεκόρ για την ανακατανομή προσφύγων σε άλλες χώρες, αλλά μιλούσε μόνο για 1.400 άτομα επί συνόλου 8.000 μέχρι σήμερα. Μόνο που το καλοκαίρι του 2015 οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις είχαν συμφωνήσει στην ανακατανομή 40.000 προσφύγων από την Ιταλία και την Ελλάδα και στη συνέχεια άλλων 120.000».

Την ίδια ώρα η Süddeutsche Zeitung σχολιάζει ότι «η σύσταση της Κομισιόν πρέπει να ερμηνευθεί ως διακαής πόθος. Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται να γίνει πράξη. Κατ’ αρχήν η Κομισιόν η ίδια εξαιρεί ευάλωτα άτομα και ασυνόδευτα ανήλικα. Κατά δεύτερον η Ελλάδα πρέπει να εγγυάται σε κάθε μεμονωμένη περίπτωση ανθρώπινους όρους υποδοχής. Και κατά τρίτον η Κομισιόν ελπίζει ότι δεν θα υπάρχει καν παράνομη μετανάστευση από την Ελλάδα προς Βορρά επειδή τα σύνορα παραμένουν κλειστά.

Με άλλα λόγια η σύσταση της Κομισιόν έχει συμβολικό χαρακτήρα. Θέλει να δείξει ότι η κατάσταση στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί με τη βοήθεια της ΕΕ. Είναι επίσης ένα πολιτικό μήνυμα. Γιατί χωρίς επάνοδο στην κανονικότητα δεν πρόκειται να σημειωθεί πρόοδος στην εξαιρετικά δύσκολη μεταρρύθμιση των κανονισμών του Δουβλίνου που βρίσκεται σε εξέλιξη.»

Ελλάδα και Ιταλία μόνες και έρημες στην τύχη τους

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung τέλος θεωρεί στο δικό της σχόλιο τη σύσταση της Κομισιόν ορθό βήμα προς μια μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου στην Ευρώπη, επισημαίνει όμως ότι υπάρχει και μια δυσκολία: «Οι ευρωπαϊκές μεσογειακές χώρες με τα εκτενή θαλάσσια σύνορα θα αφήνονταν μόνες, αν δεν ακολουθούσε ένα δεύτερο βήμα με το να κατανέμονται οι καταγεγραμμένοι πλέον πρόσφυγες δίκαια σε όλα τα κράτη-μέλη.

Επ’ αυτού χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία χρειάζονται εγγυήσεις. Μόνο στη συνέχεια τα επί μέρους στοιχεία θα συνέθεταν μια μεταρρύθμιση του συστήματος παροχής ασύλου. Κάτι τέτοιο όμως δεν διαφαίνεται. Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ εξακολουθούν να αντιστέκονται στην υποδοχή αιτούντων άσυλο μέσα από τη διαδικασία του Δουβλίνου».

Με πληροφορίες από Deutsche Welle
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το «plan B» της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν η κυβέρνηση Τραμπ κάνει πίσω στον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία
«Υπάρχει σχέδιο Β, αλλά πρέπει να εργαστούμε για το σχέδιο Α. Γιατί διαφορετικά, εάν επικεντρωθούμε στο σχέδιο Β, (αναπόφευκτα) αυτό θα συμβεί», δήλωσε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάγια Κάλας
Η Κάγια Κάλας
Έντεκα τραυματίες, 3 σε κρίσιμη κατάσταση, από αυτοκίνητο που έπεσε σε πλήθος στην Κοπεγχάγη
«Το αυτοκίνητο χτύπησε έναν ποδηλάτη και ανέβηκε στο πεζοδρόμιο κοντά σε ένα καφέ όπου υπάρχει εξωτερικός χώρος σαν βεράντα, όπου έριξε κάτω και άλλους ανθρώπους», διευκρίνισε η αστυνομία
Αστυνομικοί και διασώστες επιχειρούν στο Sortedam Dossering, όπου ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω στο πλήθος, Κοπεγχάγη, Δανία
Το μήνυμα του βασιλιά Καρόλου στους καρκινοπαθείς: «Κάθε διάγνωση είναι τρομακτική»
Ο βασιλιάς Κάρολος αναφέρθηκε στην εμπειρία του με τον καρκίνο, λέγοντας ότι «η διάγνωση καρκίνου δεν χρειάζεται ποτέ να σημαίνει ότι θα αντιμετωπίσουμε το μέλλον χωρίς ελπίδα και υποστήριξη»
Ο βασιλιάς Κάρολος
Πανικός στο Ισραήλ: Συγκλονιστικά πλάνα από τις φωτιές στην Ιερουσαλήμ - Στους 23 οι τραυματίες
Οι φλόγες κατακαίνε δασωμένες εκτάσεις κοντά στον δρόμο που συνδέει το Λατρούν με τη Μπετ Σεμές. Πολλοί οδηγοί εγκατέλειψαν τα οχήματά τους στη μέση του δρόμου και διέφυγαν με τα πόδια
Ισραηλινό προσωπικό ασφαλείας και διάσωσης εργάζεται κοντά στο Latrun στο κεντρικό Ισραήλ, καθώς ξέσπασαν πυρκαγιές λόγω της υπερβολικής ζέστης
Ανανεώθηκε πριν 4 ώρες