Κόσμος

Πάνω από τα 101 δολάρια η τιμή του μπρεντ

Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας διαβεβαιώνει ότι η παγκόσμια πετρελαϊκή αγορά δεν είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά την ίδια ώρα η τιμή του μπρεντ ξεπέρασε και πάλι τα 101 δολάρια.

«Δεν βρισκόμαστε ενώπιον μιας επείγουσας κατάστασης τώρα. Αν υπάρξει διακοπή στην τροφοδοσία της αγοράς με πετρέλαιο θα πρέπει να δράσουμε», δήλωσε στο Reuters ο Νομπούο Τανάκα, ο εκτελεστικός διευθυντής της Υπηρεσίας που συμβουλεύει για θέματα ενέργειας τις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ.

«Ζητάμε από τον ΟΠΕΚ να είναι ευέλικτος», είπε και πρόσθεσε ότι «η επόμενη συνάντηση του ΟΠΕΚ είναι τον Ιούνιο. Οι Σαουδάραβες παράγουν, στα σίγουρα, περισσότερο από ό,τι λένε. Έχω ακούσει ότι συναντώνται στο Ριάντ. Αλλά, σήμερα, δεν μπορώ να προδικάσω τίποτα».

Τόσο η Διώρυγα του Σουέζ όσο και ο πετρελαιαγωγός Σούμεντ λειτουργούν ομαλά σύμφωνα με τον CEO της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας. Αλλά, όπως είπε, ακόμη κι αν έκλεινε η Διώρυγα λόγω των αναταραχών στην Αίγυπτο, δε θα οδηγούσε σε πραγματική έλλειψη αργού πετρελαίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 1,5 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου «διέρχονται» καθημερινά από τη Διώρυγα, ενώ μέσω του αγωγού Σούμεντ, η διαδρομή του οποίου είναι παράλληλη με τη Διώρυγα του Σουέζ, μεταφέρονται καθημερινά 1 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου.

«Ακόμη κι αν κλείσει η Διώρυγα, τα δεξαμενόπλοια θα ακολουθήσουν μεγαλύτερη διαδρομή, κάνοντας τον περίπλου της Αφρικής και το κόστος θα είναι μεγαλύτερο», είπε ο επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας. «Δεν πρόκειται, όμως, για πραγματική διακοπή», τόνισε.

Εκτίμησε, τέλος, ότι τα διαθέσιμα, εμπορικά αποθέματα πετρελαίου στις αναπτυγμένες χώρες είναι σε επίπεδα που παρέχουν ασφάλεια και ότι αυτή η παράμετρος δεν θα επιτρέψει επανάληψη της εκτίναξης της τιμής του αργού στα 147 δολάρια το βαρέλι, όπως το 2008.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σε άλλη χώρα θα σταλούν τα «μαύρα κουτιά» του Falcon με τον Λίβυο αντιστράτηγο που σκοτώθηκε στη συντριβή κοντά στην Άγκυρα
«Η ανάλυση του καταγραφέα συνομιλιών στον θάλαμο διακυβέρνησης και του καταγραφέα δεδομένων πτήσης θα βοηθήσει στον προσδιορισμό των αιτιών της συντριβής», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών
Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και ομάδες έρευνας και διάσωσης στον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους που μετέφερε τον αρχηγό του στρατού της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλί Αχμέντ Αλ-Χαντάντ
Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα νέο χάρτη του σύμπαντος από το διαστημικό τηλεσκόπιο «SPHEREx» – Μαγεύουν οι εικόνες από τον «Γαλαξία»
Οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα που συνέλεξαν από την εκτόξευση του τηλεσκοπίου, για να μελετήσουν πώς έχουν αλλάξει οι γαλαξίες κατά τη διάρκεια της σχεδόν 14 δισ. ετών ιστορίας του σύμπαντος
γαλαξίας
Προκλητική απάντηση Ερντογάν στην τριμερή Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου: «Δεν θα παραβιαστούν τα δικαιώματά μας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο»
«Δεν έχουμε πέσει θύματα των παιχνιδιών τους, δεν έχουμε υποκύψει σε προκλήσεις και δεν θα πέσουμε θύματα» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν