Κόσμος

Περού: Κλείνει το Μάτσου Πίτσου εξαιτίας των ταραχών στη χώρα – Έφτασαν τους 46 νεκροί

Να κλείσει το Μάτσου Πίτσου, το τουριστικό στολίδι των ‘Ινκας και μεγαλύτερο τουριστικό αξιοθέατο της χώρας, λόγω των ταραχών που συγκλονίζουν τη χώρα από τον Δεκέμβριο, στις οποίες 46 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, αποφάσισε η κυβέρνηση στο Περού.

“Δόθηκε εντολή να κλείσει το δίκτυο μονοπατιών των Ίνκας (χερσαίες προσβάσεις, Μονοπάτι των ‘Ινκας) και της Llaqta (Γιάκτα, ακρόπολη) του Μάτσου Πίτσου λόγω της κοινωνικής κατάστασης και για τη διατήρηση της ακεραιότητας των επισκεπτών”, ανακοίνωσε το υπουργείο Πολιτισμού.

Ο σιδηρόδρομος, ο μόνος τρόπος για να μεταβεί κάποιος στην τοποθεσία αυτή — εκτός από την πορεία — κόπηκε εδώ και αρκετές ημέρες, καθώς η γραμμή υπέστη ζημιές από διαδηλωτές. Σύμφωνα με την εταιρία που τον διαχειρίζεται, αφαιρέθηκαν ράγες από τους διαδηλωτές.

Τουλάχιστον 400 τουρίστες — από τους οποίους 300 ξένοι — είναι εγκλωβισμένοι στους πρόποδες της τοποθεσίας, στο ‘Aγκουας Καλιέντες.

“Δεν ξέρουμε αν θα έρθει ένα τρένο να μας πάρει. Όλοι οι τουρίστες εδώ κάνουν ουρά για να εγγραφούν” προκειμένου να φύγουν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χιλιανός τουρίστας Άλεμ Λόπες την Παρασκευή.

Οι τουρίστες “δεν μπορούν να βγουν έξω επειδή ο σιδηρόδρομος έχει υποστεί ζημιές σε διάφορα σημεία”, δήλωσε την Παρασκευή ο υπουργός Τουρισμού Λουίς Φερνάντο Χελγκέρο. “Κάποιοι τουρίστες επέλεξαν να περπατήσουν μέχρι το Πισκακούτσο, αλλά είναι μια πορεία έξι ωρών ή περισσότερο και ελάχιστοι άνθρωποι μπορούν να το κάνουν”.

peru

Το Πισκακούτσο είναι το πλησιέστερο χωριό στο Μάτσου Πίτσου που συνδέεται με το οδικό δίκτυο.

Τον Δεκέμβριο, τουρίστες είχαν εγκλωβιστεί επίσης στο σημείο αυτό προτού απομακρυνθούν με ειδικό τρένο, υπό την επίβλεψη της αστυνομίας και ομάδων σιδηροδρομικών εργατών, για να επισκευαστεί η γραμμή.
Οι διαδηλώσεις — με αίτημα την παραίτηση της προέδρου Ντίνα Μπολουάρτε και τη διάλυση του Κοινοβουλίου – έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 46 ανθρώπους (45 πολίτες και έναν αστυνομικό) από τις 7 Δεκεμβρίου.

Οι κινητοποιήσεις άρχισαν μετά την αποπομπή και τη σύλληψη του αριστερού προέδρου Πέδρο Καστίγιο, που κατηγορείται για απόπειρα πραξικοπήματος θέλοντας να διαλύσει το Κοινοβούλιο το οποίο ετοιμαζόταν να τον παύσει από το αξίωμα.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ξέφυγε η Ζαχάροβα: Κατηγορεί Μακρόν, Σολτς και Μερτς για χρήση ναρκωτικών – «Εξαρτημένοι, ακατάλληλοι να κυβερνήσουν»
«Πήραν μία ανάσα ανακούφισης, τόσο μεγάλη που ξέχασαν να τακτοποιήσουν τα σύνεργά τους», γράφει σε ανάρτησή της η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών
Ο καγκελάριος της Γερμανίας Φρίντριχ Μερτς, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Κιρ Στάρμερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κάθονται μαζί στο βαγόνι του ειδικού τρένου για το Κίεβο 5
Ουσιαστική πρόοδο στις εμπορικές διαπραγματεύσεις Κίνας και ΗΠΑ στην Ελβετία «βλέπει» ο Αμερικανός Υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μπέσεντ
Ο Σκοτ Μπέσεντ είπε επίσης ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ για την πρόοδο των συνομιλιών με την Κίνα για το εμπόριο Πεκίνου - Ουάσινγκτον
Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Scott Bessent 1
Η Βρετανία περιορίζει τις βίζες εργασίας μόνο σε πτυχιούχους – Πιέσεις σε Στάρμερ από την άνοδο του ξενοφοβικού Φάρατζ
Οι Βρετανοί εργοδότες εκφράζουν ανησυχίες για τα σχέδια αυστηροποίησης των κανόνων για τους αλλοδαπούς εργαζομένους, λέγοντας ότι είναι απαραίτητοι για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας
Πλατεία του Κοινοβουλίου στο Λονδίνο, με φόντο τον Πύργο της Ελισάβετ, όπου στεγάζεται η καμπάνα του Μπιγκ Μπεν