Παρασκευή, 19 Απρ.
18oC Αθήνα

Πεσκόφ: «Ξεκάθαρη ληστεία» η αξιοποίηση κατασχεμένων ρωσικών πόρων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Πεσκόφ: «Ξεκάθαρη ληστεία» η αξιοποίηση κατασχεμένων ρωσικών πόρων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας

Την σφοδρή αντίδραση του Κρεμλίνου έχουν προκαλέσει τα όσα ακούγονται γύρω από το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν πόροι της Ρωσίας, που έχουν κατασχεθεί, για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Σε δηλώσεις του, ο Ντμίτρι Πεσκόφ έκανε λόγο για «ξεκάθαρη ληστεία», σημειώνοντας ότι αν αυτό συμβεί θα υπάρξει και η… ανάλογη αντίδραση. 

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, μιλώντας σε τέσσερις ευρωπαϊκές εφημερίδες, δήλωσε ότι είναι ανοικτός στην ιδέα να χρησιμοποιηθούν τα κατασχεμένα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας. Ο Κρίστιαν Λίντνερ πρόσθεσε επίσης ότι ήδη η G7 και η ΕΕ συζητούν προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι κανείς δεν έχει ενημερώσει τη Ρωσία για αυτή την πρωτοβουλία, την οποία χαρακτήρισε «παράνομη», προσθέτοντας ότι «στην πραγματικότητα θα ήταν ξεκάθαρη ληστεία» και τονίζοντας ότι «θα απαιτούσε την κατάλληλη απάντηση». 

250 Ουκρανοί μαχητές του Azovstal παραδόθηκαν

Εξάλλου ο Ντμίτρι Πεσκόφ, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, δήλωσε σήμερα ότι οι Ουκρανοί μαχητές που βρίσκονταν εγκλωβισμένοι στο εργοστάσιο χαλυβουργίας Azovstal στη Μαριούπολη και παραδόθηκαν θα αντιμετωπιστούν «βάσει των διεθνών προτύπων», ενώ σημείωσε ότι αυτό το έχει εγγυηθεί ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε σήμερα ότι περισσότεροι από 250 Ουκρανοί μαχητές που βρίσκονταν στο εργοστάσιο που πολιορκείται επί εβδομάδες παραδόθηκαν.

Τι εμποδίζει την εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία 

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι οι Ρώσοι παραγωγοί λιπασμάτων προσπαθούν να τιμήσουν τα συμβόλαιά τους, παρά τις κυρώσεις που τους έχουν επιβληθεί από τη Δύση.

Ο Πεσκόφ απαντούσε σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, ο οποίος κάλεσε τη Ρωσία να επιτρέψει την εξαγωγή κάποιων φορτίων σιτηρών από την Ουκρανία προκειμένου να περιοριστεί η παγκόσμια κρίση τροφίμων με αντάλλαγμα να επιτραπούν οι εξαγωγές λιπασμάτων από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία, στις οποίες έχουν επιβληθεί κυρώσεις.

Ωστόσο ο Πεσκόφ εξήγησε ότι υπάρχουν πολλές νάρκες στα ουκρανικά λιμάνια και η αποναρκοθέτησή τους είναι μια περίπλοκη επιχείρηση.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις