Κόσμος

Πέθανε ο κινέζος πρώην πρωθυπουργός Λι Πενγκ

Πέθανε στα 90 του χρόνια ο πρώην πρωθυπουργός της Κίνας, Λι Πενγκ. Ο Λι Πενγκ είχε κατηγορηθεί από ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και πολλούς στην πρωτεύουσα ως ο "χασάπης του Πεκίνου" για τον ρόλο του στην καταστολή στην Πλατεία Τιενανμέν το 1989.

Ο Λι, πέθανε το βράδυ της Δευτέρας στο Πεκίνο έπειτα από μία ασθένεια που δεν έχει γίνει γνωστή, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Ο Λι Πενγκ ήταν πρόεδρος της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης και πρωθυπουργός της Κίνας από το 1989 έως το 1998. Σπούδασε στο Γιουνάν και στη Μόσχα. Διετέλεσε υφυπουργός Βιομηχανίας και Ηλεκτρικής Ενέργειας (1979-81), υπουργός στο ίδιο υπουργείο (1981-82), υφυπουργός Υπηρεσίας Συντήρησης Ποταμών και Ηλεκτρικής Ενέργειας (1982-85), αντιπρόεδρος του κρατικού συμβουλίου (1983-87), υπουργός υπεύθυνος για την Επιτροπή Κρατικής Εκπαίδευσης (από το 1985) και πρωθυπουργός (1987-98).

Το 1985 έγινε μέλος του πολιτικού γραφείου του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας (ΚΚΚ) και μέλος της γραμματείας της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΚ. Κατά τις μεγάλες διαδηλώσεις στο Πεκίνο το 1989, ανακοίνωσε αρχικά την επιβολή στρατιωτικού νόμου, ενώ στη συνέχεια επενέβη ο στρατός και κατέστειλε με βίαιο τρόπο τις διαδηλώσεις, με τον ίδιο να φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης. Από εκεί πήρε και το θλιβερό προσωνύμιο «ο χασάπης της Τιεν Αν μεν». Το 1993 επανεξελέγη πρωθυπουργός από τη Λαϊκή Εθνοσυνέλευση, ενώ το 1998 εξελέγη πρόεδρος της Λαϊκής Εθνοσυνέλευσης της Κίνας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σε άλλη χώρα θα σταλούν τα «μαύρα κουτιά» του Falcon με τον Λίβυο αντιστράτηγο που σκοτώθηκε στη συντριβή κοντά στην Άγκυρα
«Η ανάλυση του καταγραφέα συνομιλιών στον θάλαμο διακυβέρνησης και του καταγραφέα δεδομένων πτήσης θα βοηθήσει στον προσδιορισμό των αιτιών της συντριβής», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών
Τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας και ομάδες έρευνας και διάσωσης στον τόπο της συντριβής του αεροσκάφους που μετέφερε τον αρχηγό του στρατού της Λιβύης, Μοχάμεντ Αλί Αχμέντ Αλ-Χαντάντ
Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα νέο χάρτη του σύμπαντος από το διαστημικό τηλεσκόπιο «SPHEREx» – Μαγεύουν οι εικόνες από τον «Γαλαξία»
Οι επιστήμονες θα χρησιμοποιήσουν τα δεδομένα που συνέλεξαν από την εκτόξευση του τηλεσκοπίου, για να μελετήσουν πώς έχουν αλλάξει οι γαλαξίες κατά τη διάρκεια της σχεδόν 14 δισ. ετών ιστορίας του σύμπαντος
γαλαξίας
Προκλητική απάντηση Ερντογάν στην τριμερή Ισραήλ – Ελλάδας – Κύπρου: «Δεν θα παραβιαστούν τα δικαιώματά μας σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο»
«Δεν έχουμε πέσει θύματα των παιχνιδιών τους, δεν έχουμε υποκύψει σε προκλήσεις και δεν θα πέσουμε θύματα» είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν