Κόσμος

Πέθανε ο κινέζος υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Χάρι Γου

Ο κινέζος υπέρμαχος των ανθρωπίνων δικαιωμάτων Χάρι Γου, που είχε κάνει εκστρατεία κατά των στρατοπέδων καταναγκαστικής εργασίας στην Κίνα καθώς και ο ίδιος υπήρξε πολιτικός κρατούμενος του μαοϊκού καθεστώτος, πέθανε σε ηλικία 79 ετών, ανακοίνωσε το ίδρυμά του.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Γεννημένος το 1937, ο Γου πέθανε χθες ενώ βρισκόταν σε διακοπές με φίλους του στην Ονδούρα, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ίδρυμα Ερευνών Λαογκάι.

Ο Χάρι Γου είχε ιδρύσει αυτή την οργάνωση το 1992 για τη μελέτη των «λαογκάι» (“laogai”), των κινεζικών στρατοπέδων εργασίας που δημιουργήθηκαν από τον Μάο Τσε-Τουνγκ και θεωρούνται αντίστοιχα των σοβιετικών γκουλάγκ.

Ο Γου είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 19 χρόνων ενώ ήταν ακόμη φοιτητής στο πανεπιστήμιο, επειδή είχε επικρίνει τη συντριβή από την ΕΣΣΔ –σύμμαχο τότε της Κίνας– της εξέγερσης στην Ουγγαρία το 1956.

Αποφυλακίσθηκε το 1979 και το 1985 πήγε στις Ηνωμένες Πολιτείες «με μόνο 40 δολάρια στην τσέπη», σύμφωνα με το ίδρυμά του, και έκανε εκστρατεία κατά των λαογκάι, κυρίως ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου.

Το 1995, και αφού είχε αποκτήσει στο μεταξύ την αμερικανική υπηκοότητα, συνελήφθη στην Κίνα και κατηγορήθηκε για «κλοπή κρατικών απορρήτων» λόγω των ερευνών του για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Καταδικάστηκε σε κάθειρξη 15 ετών αλλά σύντομα απελάθηκε στις ΗΠΑ.

Συγγραφέας πολλών βιβλίων, δημιούργησε επίσης το μουσείο των λαογκάι στην Ουάσινγκτον, το 2008, που είναι αφιερωμένο στα θύματα.

Τα τελευταία χρόνια, η Κίνα προχώρησε σε μεταρρυθμίσεις του ποινικού συστήματος, όμως το ίδρυμα του Γου δηλώνει πως η «θεμελιώδης δομή του συστήματος των λαογκάι παραμένει άθικτη».

Ο Χάρι Γου είχε επεκτείνει επίσης τον αγώνα του και σε άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η αναγκαστική αφαίρεση οργάνων και η πολιτική του περιορισμού των γεννήσεων στην Κίνα.

Ο κινεζικός Τύπος σπάνια αναφέρεται στον Χάρι Γου και σήμερα, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν έκανε καμιά αναφορά στον θάνατό του.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Σοκ στο Μιλάνο: Νεαρός από τη Γκαμπόν μαχαίρωσε στα καλά καθούμενα έναν 55χρονο – «Το απόλαυσα, θα το ξαναέκανα»
Ο άτυχος άνδρας δέχθηκε 20 μαχαιριές σε κεφάλι, λαιμό, θώρακα και κοιλιακή χώρα - Ο νεαρός είχε βγει στον δρόμο με πρόθεση να επιτεθεί στον πρώτο άνθρωπο που θα θεωρούσε εύκολο στόχο
Μιλάνο
13
Φρίκη στην Βρετανία: Άντρας εμμονικός με τον Χάνιμπαλ δολοφόνησε και διαμέλισε την γειτόνισσά του – «Θα την είχε φάει»
Ο 48χρονος Καρλ Χάτσινγκς, δήλωσε ένοχος για φόνο και έδωσε στην αστυνομία έναν χάρτη για να βρει τα λείψανά της Τζούλι Μπάκλεϊ, μέσα σε ρηχό τάφο στο Κέιμπριτζσαϊρ
Αστυνομία