Κόσμος

Πέθανε ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας Χορστ Κέλερ

Ο Χορστ Κέλερ παραιτήθηκε το 2010, μόλις έναν χρόνο μετά την επανεκλογή του επειδή υποστήριξε την αποστολή γερμανικών στρατευμάτων στο Αφγανιστάν

Πέθανε το Σάββατο (01.02.2025) ο πρώην ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας, Χορστ Κέλερ, σε ηλικία 81 ετών και έπειτα από σύντομη, σοβαρή ασθένεια, ανακοίνωσε η προεδρία.

Ο Χορστ Κέλερ ήταν ο αρχηγός του κράτους της Γερμανίας από το 2004 έως το 2010, όποτε και παραιτήθηκε απροσδόκητα.

Ήταν ο πρώτος ομοσπονδιακός πρόεδρος της χώρας, ο οποίος δεν ανήκε σε πολιτικό κόμμα και προηγουμένως είχε υπηρετήσει ως επικεφαλής της γερμανικής αντιπροσωπείας στις διαπραγματεύσεις για τη συνθήκη του Μάαστριχ και ως διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Στη συλλυπητήρια επιστολή προς τη χήρα του, Εύα Λουίζ, ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ επαίνεσε τον εκλιπόντα ως «ένα χτύπημα τύχης για τη χώρα μας» και τόνισε:

«Μπορούμε μόνο να είμαστε βαθιά ευγνώμονες που μπορέσαμε να βιώσουμε τον Χορστ Κέλερ ως τον ένατο ομοσπονδιακό πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας. Έδωσε πολλά σε αυτή τη χώρα».

Πρόεδρος για έναν χρόνο

Ο Χορστ Κέλερ παραιτήθηκε το 2010, μόλις έναν χρόνο μετά την επανεκλογή του στο αξίωμα, λόγω της κριτικής που προκάλεσε δήλωσή του ότι η αποστολή της Bundeswehr στο Αφγανιστάν προστατεύει και τα γερμανικά οικονομικά συμφέροντα.

Κατά τη διάρκεια της θητείας του είχε επανειλημμένα δυσαρεστήσει την κυβέρνηση, π.χ. όταν αρνήθηκε να υπογράψει πρώτα τον νόμο για την ιδιωτικοποίηση της επιτήρησης εναέριου χώρου και τον νόμο για την προστασία των καταναλωτών.

Στις 21 Ιουλίου 2005, ο Κέλερ διέλυσε τη 15η γερμανική Bundestag, ακολουθώντας έτσι το αμφιλεγόμενο σχέδιο του καγκελάριου, Γκέρχαρντ Σρέντερ για πρόωρες εκλογές. Η διαδικασία κρίθηκε τότε «συνταγματικά ευαίσθητη», έπειτα ωστόσο από μήνυση πολλών βουλευτών, το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο ενέκρινε την «ψεύτικη» ψήφο εμπιστοσύνης του Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Στην ανακοίνωσή του το Σάββατο ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ αναφέρεται και στο ιδιαίτερο ενδιαφέρον που έδειξε ο εκλιπών για την Αφρική, την οποία γνώριζε καλά από τη θητεία του στο ΔΝΤ.

«Ήταν βαθιά πεπεισμένος ότι η Ευρώπη πρέπει να εγκαταλείψει την αποικιακή νοοτροπία της και να αντιμετωπίζει τις αφρικανικές χώρες ως ισότιμους εταίρους προκειμένου να αντιμετωπίσει τις παγκόσμιες προκλήσεις μαζί τους. Από αυτή την άποψη, ήταν πολύ μπροστά από την εποχή του», γράφει ο πρόεδρος της ομοσπονδιακής Γερμανίας.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Παγιδευμένοι στο Έβερεστ πάνω από 1.000 ορειβάτες λόγω σφοδρής χιονοθύελλας – Κινδυνεύουν από υποθερμία
Εκατοντάδες ντόπιοι και ομάδες διάσωσης έχουν αποσταλεί για να καθαρίσουν το χιόνι που εμποδίζει την πρόσβαση στην περιοχή, η οποία βρίσκεται σε υψόμετρο άνω των 4.900 μέτρων
Έβερεστ 1
«Γαλλικά» του Τραμπ στον Νετανιάχου μετά την απάντηση της Χαμάς στο αμερικανικό σχέδιο για τη Γάζα – «Γιατί είσαι πάντα τόσο γ@@@@ένα αρνητικός»
Ο Νετανιάχου είπε ότι η απάντηση της Χαμάς δεν είναι κάτι για να το γιορτάσουν - «Πρέπει να το δεχτείς, δεν έχεις άλλη επιλογή» του αποκρίθηκε ο Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ και Μπέντζαμιν Νετανιάχου στην είσοδο του Λευκού Οίκου 21
Ο Ντόναλντ Τραμπ προειδοποιεί τη Χαμάς με «ολοκληρωτική εξόντωση» αν δεν παραδώσει την εξουσία στη Γάζα
Ο Αμερικανός πρόεδρος υψώνει τους τόνους απέναντι στο ισλαμιστικό κίνημα, την ώρα που το σχέδιο εκεχειρίας του δυσκολεύεται να προχωρήσει και οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν στην Αίγυπτο
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπέντζαμιν Νετανιάχου στον Λευκό Οίκο 3
Γάζα: «Ο πόλεμος δεν έχει τελειώσει» λέει ο Μάρκο Ρούμπιο – Η Χαμάς ζητά «άμεση» ανταλλαγή ομήρων και κρατουμένων
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο εκτίμησε ότι ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζεται, παρά την μερική πρόοδο του σχεδίου του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ η Χαμάς καλεί σε μια γρήγορη συμφωνία για την ανταλλαγή ομήρων με το Ισραήλ
Ισραηλινοί βομβαρδισμοί στη Γάζα