Πέμπτη, 29 Φεβ.
16oC Αθήνα

Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Τζον Μπρούτον – Συνέβαλε στη «Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής»

Πέθανε ο πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Τζον Μπρούτον – Συνέβαλε στη «Συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής»
Φωτογραφία: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έφυγε σήμερα (06.02.2024) από τη ζωή, σε ηλικία 76 ετών, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Τζον Μπρούτον, ο οποίος συνέβαλε στο να χτιστούν το 1998 τα θεμέλια της ”Συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής”, όπως έχει γίνει γνωστή η ειρηνευτική συμφωνία της Βόρειας Ιρλανδίας, και στη συνέχεια υπηρέτησε ως πρεσβευτής της ΕΕ στην Ουάσινγκτον.

Ο Τζον Μπρούτον πέθανε έπειτα από μακρά ασθένεια, όπως ανακοίνωσε η οικογένειά του. “Πέθανε ειρηνικά στο ιδιωτικό νοσοκομείο Mater του Δουβλίνου, περιστοιχισμένος από την αγαπημένη του οικογένεια, νωρίς σήμερα το πρωί έπειτα από μακρά ασθένεια”, αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Υπηρέτησε ως πρωθυπουργός όντας επικεφαλής του κεντροδεξιού κόμματος Fine Gael, από το 1994 ως το 1997, και διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία και τις πολιτικές ομάδες στη Βόρεια Ιρλανδία.

Το έργο του βοήθησε στην υπογραφή της ιστορικής συμφωνίας, την οποία υπέγραψε ο διάδοχός του, ο Μπέρτι Άχερν.

Ο Μπρούτον επίσης έλαβε την απόφαση να μειώσει τον φορολογικό συντελεστή μετατρέποντάς τον σε έναν από τους χαμηλότερους στην Ευρώπη οδηγώντας έτσι στην οικονομική επανάσταση του Κέλτικου Τίγρη στα τέλη της δεκαετίας του ’90.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις