Κόσμος

Ποιά είναι η ισχυρότερη γυναίκα στο χώρο της τέχνης

Η αδελφή του εμίρη του Κατάρ, η Αλ Μαγιάσα μπιν Χάμαντ Αλ Θάνι, ανακηρύχθηκε σήμερα η πιο ισχυρή προσωπικότητα στον χώρο της τέχνης ύστερα από τα τεράστια ποσά που δαπάνησε το εμιράτο για την αγορά έργων τέχνης σε δημοπρασίες και με ιδιωτικές αγορές ανά τον κόσμο ώστε αυτά να εκτεθούν στα νέα του μουσεία, των οποίων εκείνη προεδρεύει.

Η Αλ Μαγιάσα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας με Τις 100 Πιο Ισχυρές Προσωπικότητες που συνέταξε το διεθνές περιοδικό τέχνης Art Review. Ενδεικτικό είναι ότι στη λίστα εισήχθη το 2011 στην 90ή θέση.

Σύμφωνα με το περιοδικό, η Αρχή Μουσείων του Κατάρ δαπανά περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια κάθε χρόνο για έργα τέχνης προσθέτοντας ότι το ποσό αυτό είναι κατά 30 φορές μεγαλύτερο από εκείνο που δαπανά το Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης (MoMA).

Το 2012, η Αρχή κατέβαλε το ποσό-ρεκόρ των 250 εκατομμυρίων δολαρίων για την αγορά του έργου του Σεζάν “Οι Χαρτοπαίκτες” του 1895 κι έγινε το ακριβότερο έργο τέχνης του κόσμου. Ο πίνακας πουλήθηκε από τους κληρονόμους του Γιώργου Εμπειρίκου στη βασιλική οικογένεια του Κατάρ.

“Αν και όποτε η Ντόχα αντιληφθεί ότι έχει αγοράσει αρκετά έργα τέχνης, θα δημιουργηθεί μία ‘τρύπα’ στην αγορά που κανένας δεν θα μπορέσει να κλείσει”, αναφέρει το έντυπο.

Ο Ντέιβιντ Ζουίρνερ, ένας έμπορος έργων τέχνης και ιδιοκτήτης γκαλερί στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο, βρίσκεται στη δεύτερη θέση της λίστας, ενώ στην τρίτη είναι ο ελβετός έμπορος έργων τέχνης Άιουαν Γουέρθ. Στην έβδομη θέση βρίσκεται ο κινέζος αντιφρονών καλλιτέχνης Αϊ Γουέι Γουέι, ο οποίος το 2011 βρισκόταν στην πρώτη θέση.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σολ Μπας: Ο άνθρωπος που έκανε τέχνη τις κινηματογραφικές αφίσες

Η τέχνη της… οφθαλμαπάτης! Αυτά είναι αληθινά αυτοκίνητα; Εντυπωσιακές ΦΩΤΟ

Κτίρια εμπνευσμένα από την τέχνη του origami! Δες τις φωτογραφίες!

Παράταση της έκθεσης “Μεσαιωνική Τέχνη της Σερβίας” στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Ντόναλντ Τραμπ «έχει πάθει εγκεφαλικό» και «είναι σε αρχικό στάδιο άνοιας» – Ανησυχητικά σενάρια για την υγεία του Αμερικανού προέδρου
Αν και ο ίδιος επιμένει ότι είναι καλά στην υγεία του, οι ειδικοί παρατηρούν μια σειρά από «σημάδια» ότι ο Αμερικανός πρόεδρος αργά ή γρήγορα ενδεχομένως θα πρέπει να απομακρυνθεί από το αξίωμά του
Ο Ντόναλντ Τραμπ 5