Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: Διάσημοι οικονομολόγοι ζητούν παγκόσμιο αρχείο με τους Ρώσους ολιγάρχες

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Οικονομολόγοι με επιστολή τους στην εφημερίδα The Guardian, ζητούν από τους G20 τη δημιουργία παγκόσμιου αρχείου περιουσιακών στοιχείων για να εντοπισθούν οι κρυμμένες περιουσίες των ολιγαρχών της Ρωσίας.

«Η περίπτωση των ρώσων ολιγαρχών είναι αποκαλυπτική σε ό,τι αφορά την απόκρυψη περιουσιών εντός σκοτεινών δομών», αναφέρουν στην επιστολή τους οι οικονομολόγοι, ανάμεσά τους ο Γάλλος Τομά Πικετί και ο Αμερικανός Τζόζεφ Στίγκλιτς.

Κατέχουν «τουλάχιστον 1.000 δισεκατομμύρια δολάρια πλούτου στο εξωτερικό», σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στην επιστολή, η οποία υπογράφεται επίσης από τον Γάλλο Γκαμπριέλ Ζουκμάν και όλα τα μέλη της Ανεξάρτητης Επιτροπής για την Μεταρρύθμιση της Διεθνούς Φορολογίας των Εταιρειών (ICRICT).

Αυτές οι περιουσίες κρύβονται συχνά σε υπεράκτιες εταιρείες οι ιδιοκτήτες των οποίων είναι δύσκολο να εντοπισθούν, προειδοποιούν προσθέτοντας ότι «σε αυτό ακριβώς τον τοίχο της αδιαφάνειας προσκρούουν σήμερα οι προσπάθειες των χωρών για την επιβολή κυρώσεων».

Μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι δυτικές κυρώσεις στόχευσαν τις μεγάλες περιουσίες Ρώσων, ανάμεσά τους ο ρώσος ολιγάρχης Ρομάν Αμπράμοβιτς ή ο επικεφαλής της Rosneft Ιγκόρ Σετσίν.

Σε ένα περαιτέρω βήμα, η ICRICT καλεί για την κατάρτιση παγκόσμιου αρχείου περιουσιακών στοιχείων, επιτρέποντας την σύνδεση όλων των τύπων περιουσιακών στοιχείων, εταιρειών και άλλων νομικών προσώπων, όχι με τον κατά τον νόμο ιδιοκτήτη τους, που συχνά δεν αποτελεί παρά βιτρίνα, αλλά με το πρόσωπο που είναι ο πραγματικός ιδιοκτήτης.

Για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των κυρώσεων και για τον εντοπισμό των συνόλου των φοροφυγάδων στον κόσμο, θα έπρεπε δημιουργηθεί ένα δίκτυο που θα συνδέει όλα τα εθνικά αρχεία περιουσιακών στοιχείων των διαφορετικών τύπων πλούτου που ένα πρόσωπο μπορεί να κατέχει, εκεί όπου είναι τοποθετημένα. Αυτό αφορά τραπεζικούς λογαριασμούς, ακίνητα, κρυπτονομίσματα, έργα τέχνης…

Σύμφωνα με το μοντέλο που πρότεινε τον Δεκέμβριο το World Inequality Lab της Σχολής Οικονομίας του Παρισιού (Ecole d’Εconomie de Paris), οι υπογράφοντες την επιστολή οικονομολόγοι προτείνουν στα κράτη να συγκεντρώσουν στοιχεία σε εθνικό επίπεδο και, στην συνέχεια, προοδευτικά, να διευρύνουν την συνεργασία σε περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο.

«Μένουν ακόμη πολλά να γίνουν για την μεταρρύθμιση του ελλειμματικού διεθνούς φορολογικού συστήματος, το οποίο σήμερα ευνοεί τους πλούσιους πρωταθλητές της φοροδιαφυγής», γράφουν οι οικονομολόγοι αναγνωρίζοντας ωστόσο ορισμένη πρόοδο που έχει συντελεσθεί τα τελευταία χρόνια.

Η δημοσίευση της επιστολής συμπίπτει με την διεξαγωγή αύριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της G20.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Πώς οι ηγέτες των χωρών του Κόλπου έπεισαν τον Τραμπ να αναβάλει την νέα επίθεση στο Ιράν – Φοβούνται για αντίποινα
Του ζήτησαν να κάνει υπομονή λίγες ημέρες καθώς είναι κοντά στο να κατατεθεί ειρηνευτική πρόταση που εξυπηρετεί και τις δύο πλευρές - Το παρασκήνιο το συνομιλιών σύμφωνα με το Axios
Ντόναλντ Τραμπ
Βίντεο από τους πυροβολισμούς στην Τουρκία με τους 6 νεκρούς - Σκότωσε την σύζυγό του και άνοιξε πυρ σε διαφορετικές περιοχές
Αφού πυροβόλησε την σύζυγό του, εισέβαλε σε εστιατόριο σκοτώνοντας πελάτες και προσωπικό και στη συνέχεια επιτέθηκε σε βοσκό και δύο ακόμη άτομα σε βενζινάδικο
Η στιγμή των πυροβολισμών
Ανήλικος παλαιστής ο ένας εκ των δύο δραστών των πυροβολισμών στο τζαμί του Σαν Ντιέγκο - Αυτοκτόνησαν αφού σκότωσαν 3 θύματα
Ανάμεσα στα θύματα και ο ήρωας - φρουρός του Ισλαμικού Κέντρου που κατάφερε να σώσει αρκετές ζωές πριν πέσει νεκρός - 17 και 19 χρόνων οι δράστες - Άφησαν αντισλαμικά μηνύματα μίσους μέσα στο αυτοκίνητό τους
17χρονος