Τρίτη, 19 Μαρ.
13oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκκληση στους αμάχους να εγκαταλείψουν τη Σλοβιάνσκ

Πόλεμος στην Ουκρανία: Έκκληση στους αμάχους να εγκαταλείψουν τη Σλοβιάνσκ

Στην ανατολική Ουκρανία προελαύνει ο στρατός της Ρωσίας και γι’ αυτό οι αρχές κάνουν έκκληση στους αμάχους να εγκαταλείψουν την πόλη Σλοβιάνσκ, την πόλη που γίνεται ο νέος στόχος της Μόσχας και δέχεται σφοδρότατους βομβαρδισμούς.

«Η βασική συμβουλή μου: φύγετε!», τόνισε χθες (05.07.2022) βράδυ ο περιφερειάρχης του Ντόνετσκ, Πάβλο Κιριλένκο, απευθυνόμενους στους κατοίκους της πόλης. «Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, δεν είχαμε ούτε μια ημέρα χωρίς βομβαρδισμούς», τόνισε ο Ουκρανός αξιωματούχος καθώς η Ρωσία σφίγγει τον κλοιό στην ανατολική Ουκρανία.

Μερικές ώρες νωρίτερα, ανακοίνωνε δύο θανάτους και επτά τραυματισμούς σε πλήγματα κυρίως στην αγορά της πόλης.

Ο Ρουσλάν, έμπορος με τον οποίο συζήτησε το Γαλλικό Πρακτορείο δύο ώρες μετά τον βομβαρδισμό, αδυνατούσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του, καθώς έβλεπε το κατάστημά του στις φλόγες. Κατήγγειλε τη «γενοκτονία» από τους Ρώσους και πρόσθεσε πως οι βομβαρδισμοί έχουν σκοπό να «φοβίσουν τον κόσμο για να φύγει» από την πόλη.

«Μια φορά ακόμη, οι Ρώσοι βάζουν στο στόχαστρο εσκεμμένα τοποθεσίες όπου συγκεντρώνονται άμαχοι», υποστήριξε από την πλευρά του ο Κιριλένκο, επαναλαμβάνοντας την ουκρανική καταγγελία περί ρωσικής κρατικής «τρομοκρατίας».

Μετά την πτώση της Λισιτσάνσκ, τα ρωσικά στρατεύματα έχουν πλέον κυριεύσει ουσιαστικά όλη την περιφέρεια Λουγκάνσκ και πλέον επιδιώκουν το ίδιο στο Ντόνετσκ, ώστε να περιέλθει υπό τον έλεγχό τους ολόκληρο το Ντονμπάς, μέρος του οποίου βρισκόταν στα χέρια φιλορώσων αυτονομιστών από το 2014.

«Σφοδρές μάχες γίνονται (…) κοντά στη Λισιτσάνσκ», ανέφερε ο κυβερνήτης της Λουγκάνσκ Σερχίι Χαϊντάι, συμπληρώνοντας πως οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να κατασκευάσουν «διελεύσεις για να μεταφέρουν ακόμη περισσότερο υλικό» στη Ντανιέτσκ.

Κατηγορίες για βασανιστήρια

Η Σλοβιάνσκ, που μέτραγε 100.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο, και η Κραματόρσκ μετατρέπονται πλέον στα κλειδιά των εχθροπραξιών.

Χθες Τρίτη, τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονταν περίπου 10 χιλιόμετρα από τη Σίβερσκ, που σφυροκοπούν εδώ και αρκετές ημέρες, άρα περίπου πενήντα χιλιόμετρα από τη Σλοβιάνσκ.

Η Μόσχα ανακοίνωσε εξάλλου χθες πως άρχισε να διενεργεί έρευνα για τα βασανιστήρια που λέει πως υπέστησαν αιχμάλωτοι ρώσοι στρατιώτες από τις ουκρανικές δυνάμεις. Πρόκειται για στρατιώτες που ανταλλάχθηκαν πρόσφατα με το Κίεβο.

Η Ουκρανία και η Ρωσία, που έχουν προχωρήσει σε αρκετές ανταλλαγές αιχμαλώτων, αλληλοκατηγορούνται για κακομεταχείριση και βασανισμούς κρατουμένων.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κατηγόρησε εξάλλου χθες βράδυ «Ουκρανούς εθνικιστές» στην περιφέρεια Ντόνετσκ πως ετοιμάζουν «πρόκληση με τη χρήση χημικών ουσιών», κάνοντας λόγο για μεγάλες ποσότητες χλωρίου που μεταφέρθηκαν σε σταθμό διήθησης.

Πρόσθεσε πως ο ουκρανικός στρατός χρησιμοποιεί εργοστάσια χημικών ως βάσεις στρατευμάτων και χώρους αποθήκευσης όπλων, δημιουργώντας συνθήκες που μπορεί να οδηγήσουν «σε δυστυχήματα με χιλιάδες νεκρούς αμάχους».

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις