Σάββατο, 20 Απρ.
13oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία εγκαταλείπει τη Χερσώνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Η Ρωσία εγκαταλείπει τη Χερσώνα

Νέα δεδομένα στον πόλεμο στην Ουκρανία δημιουργεί η απόφαση της Ρωσίας να εγκαταλείψει τη Χερσώνα. Η εντολή δόθηκε το απόγευμα της Τετάρτης (09.11.2022) από το υπουργό Άμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού και αναμφίβολα πρόκειται για μια πολύ μεγάλη νίκη των ουκρανικών δυνάμεων. 

Η Χερσώνα, μια από τις τέσσερις περιφέρειες που προσάρτησε πρόσφατα η Ρωσία, είναι μια από τις περιοχές κλειδιά για τον έλεγχο της χερσονήσου της Κριμαίας και την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία. 

Ήταν λίγο μετά τις 17:00, ώρα Ελλάδας, όταν άρχισαν οι αναφορές ότι ο υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, Σεργκέι Σοϊγκού, είχε διατάξει την υποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την πόλη της Χερσώνας και την απόσυρσή τους από τη δυτική όχθη του ποταμού Δνείπερου, στην αριστερή.  

Ο στρατηγός Sergei Surovikin, διοικητής της Νότιας Ομάδας Δυνάμεων, ανέφερε στον Σοϊγκού ότι η πόλη της Χερσώνας και οι παρακείμενοι οικισμοί δεν μπορούν να τροφοδοτηθούν και να λειτουργήσουν υπό τις τρέχουσες συνθήκες.

Έτσι, δόθηκε εντολή να υποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα το συντομότερο δυνατό

Η Χερσώνα αποτελεί ένα από τα κυριότερα σημεία των σκληρών συγκρούσεων ανάμεσα στον ουκρανικό στρατό και τους Ρώσους εισβολείς.

Το τελευταίο διάστημα είχε διαφανεί πως οι Ρώσοι αποχωρούν σταδιακά από την περιοχή, τουλάχιστον από αυτήν που κείτεται ανατολικά του Δνείπερου ποταμού, οι Ουκρανοί ωστόσο ήταν επιφυλακτικοί, θεωρώντας πως δεν αποκλείεται αυτή η έντονη φημολογία να αποτελούσε «παγίδα» των Ρώσων.

Η πρόθεση των Ρώσων να υποχωρήσουν είχε φανεί όταν νωρίτερα έγινε γνωστό ότι είχαν φροντίσει να ανατινάζουν γέφυρες στην περιοχή. 

Τις τελευταίες ώρες οι Ρώσοι ανατίναξαν γέφυρες είτε σε παραποτάμους του Δνείπερου είτε στον ίδιο τον ποταμό κάτι που “φώναζε” την απόχωρησή τους από την περιοχή.

Σύμφωνα με Ρώσους χρήστες του Telegram, οι γέφυρες ανατινάζονται στην Χερσώνα για να αποτρέψουν την ταχύτερη αντεπίθεση του ουκρανικού στρατού.

Ωστόσο, εκτός από τις γέφυρες που τινάζει ο ρωσικός στρατός στον αέρα, τις τελευταίες ώρες Ουκρανοί χρήστες των social media παρατηρούν πως έχουν «εξαφανιστεί» σχεδόν όλα τα ρωσικά σύμβολα, όπως οι σημαίες, από κεντρικά σημεία στην Χερσώνα.

Χαρακτηριστικά είναι τα βίντεο που ακολουθούν και καταγράφουν την απουσία της ρωσικής σημαίας από κεντρικά κτίρια, όπως για παράδειγμα στο Διοικητήριο της πόλης, όπου είχε εγκατασταθεί η διορισμένη από τους Ρώσους τοπική διοίκηση.

Με πληροφορίες και από OnAlert.gr

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις