Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μακρόν – Ζελένσκι θα μιλήσουν για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Πόλεμος στην Ουκρανία: Μακρόν – Ζελένσκι θα μιλήσουν για τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Ο πόλεμος στην Ουκρανία στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας Μακρόν – Ζελένσκι τις επόμενες ώρες. Οι δύο ηγέτες αναμένεται να εστιάσουν στον υπό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη.

Την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία πλησιάζει τους έξι μήνες, ο πυρηνικός σταθμός της Ζαπορίζια στον νότο, εξακολουθεί να τελεί υπό τον έλεγχο των Ρώσων εισβολέων και θα αποτελέσει αντικείμενο συνομιλίας Μακρόν – Ζελένσκι.

Οι δύο ηγέτες θα επικοινωνήσουν «κυρίως για να μιλήσουν για την κατάσταση γύρω από τον σταθμό της Ζαπορίζια», επιβεβαίωσε η γαλλική προεδρία.

Ο σταθμός αυτός, ο μεγαλύτερος της Ευρώπης, τέθηκε υπό τον έλεγχο των ρωσικών στρατευμάτων στις αρχές Μαρτίου, στις αρχές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.

Από τα τέλη Ιουλίου, έχουν αναφερθεί πολλά πλήγματα του πυροβολικού στο εργοστάσιο αυτό, για τα οποία αλληλοκατηγορούνται τα εμπόλεμα μέρη, εγείροντας ανησυχίες πως μπορεί να προκληθεί πυρηνική καταστροφή. Το ζήτημα συζητήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Μακρόν ανέφερε ότι τάσσεται υπέρ της πρότασης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA) για την αποστολή στην Ουκρανία επιθεωρητών που θα εξετάσουν την κατάσταση στη Ζαπορίζια.

Μια «καταστροφή» στον σταθμό θα απειλούσε ολόκληρη την Ευρώπη, προειδοποίησε τη Δευτέρα (15.08.2022), ο Ζελένσκι, κατηγορώντας τον ρωσικό στρατό ότι «βομβαρδίζει κοντινές πόλεις και κοινότητες» από τον πυρηνικό σταθμό.

Η πιο πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο ηγέτες ήταν την 1η Αυγούστου.

Ο Μακρόν, ο οποίος βρίσκεται σε διακοπές από τις 29 Ιουλίου, είχε εκφράσει τότε την ικανοποίησή του για την επανάληψη των θαλάσσιων μεταφορών σιτηρών από τη νότια Ουκρανία, οι οποίες είχαν αποκλειστεί λόγω της ρωσικής επίθεσης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις