Κόσμος

Πόλεμος στην Ουκρανία: «Μέσα» στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια μετά τον βομβαρδισμό

Οι πρώτες εικόνες καταστροφής μετά τον βομβαρδισμό του πυρηνικού εργοστασίου στη Ζαπορίζια, στην Ουκρανία, από ρωσικές δυνάμεις, τα ξημερώματα της Παρασκευής (04.03.2022) δόθηκαν στη δημοσιότητα. 

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια σφοδρών μαχών στη νοτιοανατολική Ουκρανία, βομβαρδίζοντας και πυρπολώντας παρακείμενο στις κεντρικές εγκαταστάσεις κτίριο, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές. Η κατάληψη του πυρηνικού σταθμού ενίσχυσε τους φόβους για την έλλειψη πρόσβασης στις μετρήσεις της ραδιενέργειας και για τις πιθανότητες πυρηνικού ατυχήματος, δηλώνουν ειδικοί, αν και τονίζουν ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν άμεσοι ραδιολογικοί κίνδυνοι.

Χιλιάδες άνθρωποι που ζουν στην περιοχή κοντά στον πυρηνικό σταθμό δεν μπορούν να απομακρυνθούν λόγω των συνεχιζόμενων βομβαρδισμών από τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε ο πρεσβευτής της Ουκρανίας, Sergiy Kyslytsya, κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρέσβης, Βασίλι Νεμπένζια, τόνισε ότι η Ρωσία δεν επιτέθηκε στον πυρηνικό σταθμό, αντικρούοντας την κατηγορία λέγοντας ότι είναι «ψέμα». Σημείωσε πως η επίθεση αποτελεί μια «επικίνδυνη νέα κλιμάκωση» στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και προειδοποίησε ότι ο «επικείμενος κίνδυνος» παραμένει, επικαλούμενη τα ρωσικά στρατεύματα, τα οποία είπε ότι βρίσκονται 32 χλμ. από τη δεύτερη μεγαλύτερη πυρηνική εγκατάσταση της Ουκρανίας. Ο Ρώσος διπλωμάτης κατηγόρησε την Ουκρανία ότι προκάλεσε πυρκαγιά σε αυτή την εγκατάσταση. Η κατηγορία ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη «είναι μέρος μιας εκστρατείας ψεμάτων» κατά της Μόσχας, είπε. Ο Νεμπένζια, ωστόσο, αναγνώρισε ότι στην εν λόγω περιοχή μαίνονται μάχες με Ρώσους στρατιώτες. Μίλησε όμως για ανταλλαγές πυρών μεταξύ «ελαφρών όπλων» που, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν περιελάμβαναν βομβαρδισμούς.

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας κατηγόρησε για την επίθεση Ουκρανούς σαμποτέρ, χαρακτηρίζοντάς την «τερατώδη πρόκληση». 

 

Δείτε τις εικόνες μέσα από το πυρηνικό εργοστάσιο

Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, μιλώντας μέσω βίντεο από αεροπλάνο, καθώς κατευθυνόταν στην Τεχεράνη, υπογράμμισε τη «σημασία» των πυρηνικών σταθμών που βρίσκονται στην Ουκρανία. Επανέλαβε ότι είναι έτοιμος να πάει στην Ουκρανία σε πυρηνικές εγκαταστάσεις και διευκρίνισε ότι υπέβαλε σχετικό αίτημα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, το οποίο «μελετούν». Αυτή η αποστολή του ΔΟΑΕ θα περιοριστεί στην «ασφάλεια» των χώρων, χωρίς πολιτική παρέμβαση, υποστήριξε. 

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Ο Φρίντριχ Μερτς παρέλαβε από τον Όλαφ Σολτς την καγκελαρία της Γερμανίας με λουλούδια – «Τι μέρα κι αυτή»
«Κρατήσατε τη Γερμανία στη σωστή πορεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και τελικά πήρατε τις σωστές αποφάσεις», δήλωσε ο Μερτς απευθυνόμενος στον Σολτς για τις επιλογές του σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία
Ο πρώην Καγκελάριος της Γερμανίας, Όλαφ Σολτς και ο διάδοχός του, Φρίντριχ Μερτς, ηγέτης της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU)
Η βασίλισσα Καμίλα στο «The Tower Remembers» στο Λονδίνο για την 80η επέτειο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου
Χιλιάδες παπαρούνες, το σύμβολο της μνήμης στη Βρετανία, τοποθετήθηκαν προκειμένου να σχηματίσουν έναν κόκκινο «καταρράκτη» που κυλά από μία γωνία του Πύργου έως το γρασίδι ακριβώς από κάτω
Η βασίλισσα της Βρετανίας Καμίλα επισκέπτεται τον Πύργο του Λονδίνου για να δει την έκθεση κεραμικών παπαρούνων για την 80ή επέτειο του τέλους του Β' Παγκοσμίου Πολέμου 1