Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε κατάπαυση πυρός για τα Χριστούγεννα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε κατάπαυση πυρός για τα Χριστούγεννα
Φωτογραφία Αρχείου / Reuters

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν φαίνεται ότι ικανοποίησε το αίτημα του πατριάρχη Μόσχας Κυρίλλου και διέταξε κατάπαυση πυρός στον πόλεμο στην Ουκρανία για τις 6 και 7 Ιανουαρίου, δηλαδή για τη γιορτή των Χριστουγέννων με το Παλαιό Ημερολόγιο.

Πιο συγκεκριμένα, η απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν για κατάπαυση του πυρός στον πόλεμο στην Ουκρανία θα ισχύσει από τις 12 το μεσημέρι της 6ης Ιανουαρίου μέχρι τα μεσάνυχτα της 7ης Ιανουαρίου, μεταδίδει το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο το Κρεμλίνο.

Η Ρωσία γιορτάζει τα Χριστούγεννα στις 7 Ιανουαρίου και καλεί την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός ώστε οι πολίτες να μπορέσουν να παραστούν στη λειτουργία την παραμονή των Χριστουγέννων και ανήμερα της γιορτής.

Το βρετανικό Sky News μετέδωσε νωρίτερα σήμερα ότι ο πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, σε μια υψηλού επιπέδου παρέμβαση, ζήτησε από τον Βλαντιμίρ Πούτιν να διατάξει προσωρινή κατάπαυση πυρός για να πραγματοποιηθούν οι εορτασμοί των Χριστουγέννων.

Επιφυλάξεις από την Ουκρανία

Από τη μεριά τους, ουκρανικά μέσα διατηρούν επιφυλάξεις για την κίνηση του Κρεμλίνου, αφήνοντας υπονοούμενα ότι μπορεί να πρόκειται για πράξεις προπαγάνδας.

Ο σύμβουλος του Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε ως υποκρισία την πρόταση του Πούτιν για 36ωρη εκεχειρία και δήλωσε ότι μια «προσωρινή εκεχειρία» θα ήταν δυνατή μόνο όταν η Ρωσία εγκαταλείψει τα εδάφη που έχει καταλάβει στην Ουκρανία.

«Η Ρωσική Ομοσπονδία πρέπει να εγκαταλείψει τα κατεχόμενα εδάφη – μόνο τότε θα υπάρξει ‘προσωρινή εκεχειρία’. Κρατήστε την υποκρισία για τον εαυτό σας», έγραψε στο Twitter ο προεδρικός σύμβουλος Μικαΐλο Ποντολιάκ.

Η επίσημη ανακοίνωση του Κρεμλίνου μέσω Telegram

Το Κρεμλίνο δημοσίευσε την επίσημη ανακοίνωση της απόφασης του Βλαντιμίρ Πούτιν στο Telegram, με τίτλο: «Οδηγίες του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας προς τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσικής Ομοσπονδίας».

«Λαμβάνοντας υπόψη την έκκληση του Παναγιωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου, δίνω εντολή στον Υπουργό Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας να εισαγάγει από τις 12:00 6 Ιανουαρίου 2023 έως τις 24:00 7 Ιανουαρίου 2023, κατάπαυση του πυρός σε ολόκληρη τη γραμμή επαφής μεταξύ των δύο μεριών στην Ουκρανία.

Βάσει του γεγονότος ότι μεγάλος αριθμός πολιτών που δηλώνουν ότι η Ορθοδοξία ζει στις περιοχές μάχης, καλούμε την ουκρανική πλευρά να κηρύξει κατάπαυση του πυρός και να τους δώσει την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις λειτουργίες την παραμονή των Χριστουγέννων, καθώς και την ημέρα της Γέννησης του Χριστού», αναφέρει η ανακοίνωση, όπως μετέδωσε το Sky News.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις