Σάββατο, 20 Απρ.
14oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι «χτυπούν» ενεργειακές υποδομές – Ζελένσκι: Καμία διαπραγμάτευση με τον Πούτιν

Πόλεμος στην Ουκρανία: Οι Ρώσοι «χτυπούν» ενεργειακές υποδομές – Ζελένσκι: Καμία διαπραγμάτευση με τον Πούτιν

Από τις 10 Οκτωβρίου όταν η Ρωσία άρχισε να εντείνει τις αεροπορικές τις επιθέσεις στο Κίεβο κι άλλες πόλεις της Ουκρανίας, ως αντίποινα για την καταστροφή μέρους της γέφυρας Κερτς στην Κριμαία, έχει καταστραφεί το 30% των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αποκάλυψε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Μόλις λίγες ώρες μετά το νέο σφυροκόπημα στο Κίεβο, το Μικολάιβ και άλλες πόλεις, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έγραψε στο twitter ότι οι επιθέσεις από τη Ρωσία έχουν προκαλέσει μαζικά μπλακάουτ σε όλη την Ουκρανία και ότι «δεν υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις» με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

Από τις επιθέσεις των τελευταίων ωρών στο Κίεβο, δυο άνθρωποι σκοτώθηκαν. «Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις (…) εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση εναντίον μιας ενεργειακής εγκατάστασης στην αριστερή όχθη της πρωτεύουσας Κιέβου: σύμφωνα με τις προκαταρκτικές πληροφορίες, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και ένας τραυματίσθηκε», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ουκρανική εισαγγελία.

Από την ουκρανική προεδρία ανακοινώθηκε πως η κατάσταση στην Ουκρανία είναι «κρίσιμη» μετά τα ρωσικά πλήγματα των τελευταίων ημερών σε σταθμούς παραγωγής ενέργειας καθώς προκαλούνται σημαντικές διακοπές της ηλεκτροδότησης ενώ πλησιάζει ο χειμώνας.

«Η κατάσταση είναι τώρα κρίσιμη σε όλη τη χώρα, επειδή οι περιφέρειές μας εξαρτώνται η μία από την άλλη», δήλωσε στην τηλεόραση ο αξιωματούχος της προεδρίας Κίριλο Τιμοσένκο προσθέτοντας πως είναι «απαραίτητο όλη η χώρα να προετοιμαστεί για το γεγονός ότι μπορεί να υπάρξουν διακοπές στην ηλεκτροδότηση, την υδροδότηση και τη θέρμανση».

Η πρωτεύουσα της Ουκρανίας και πολλές άλλες περιφέρειες της χώρας αντιμετώπισαν διακοπές ρεύματος και υδροδότησης έπειτα από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές που στόχευσαν κρίσιμες υποδομές για δεύτερη συνεχή ημέρα.

Η μεγαλύτερη εταιρεία κοινής ωφέλειας της Ουκρανίας DTEK ανέφερε διακοπές στην παροχή ηλεκτροδότησης και υδροδότησης για τους κατοίκους της αριστερής όχθης της πρωτεύουσας.

«Η Ρωσία τρομοκρατεί και σκοτώνει αμάχους» λέει ο Ζελένσκι – Σφοδρά πλήγματα σε Κίεβo, Μικολάιβ και Ζιτομίρ

Στο Ντνίπρο, στην κεντρική Ουκρανία, ο κυβερνήτης Βαλεντίν Ρεζνιτσένκο ανακοίνωσε ότι δύο ρωσικοί πύραυλοι έπληξαν «ενεργειακές υποδομές» προκαλώντας «πυρκαγιά και σοβαρές καταστροφές».

Στην ίδια περιφέρεια, στο Πάβλογκραντ, οι ρωσικοί βομβαρδισμοί προκάλεσαν «προσωρινή διακοπή της υδροδότησης» και διακοπή λειτουργίας τοπικού σταθμού άντλησης, ανακοίνωσε το δημοτικό συμβούλιο στο Telegram.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις