Παρασκευή, 19 Απρ.
15oC Αθήνα

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάνω από 20.000 οι νεκροί στη Μαριούπολη – Πλησιάζει η τελική μάχη στο Ντονμπάς

Πόλεμος στην Ουκρανία: Πάνω από 20.000 οι νεκροί στη Μαριούπολη – Πλησιάζει η τελική μάχη στο Ντονμπάς

Επτά εβδομάδες μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και όλα δείχνουν πως η μεγάλη μάχη στο Ντονμπάς είναι προ των πυλών. Και αυτό ενώ στην πολιορκημένη Μαριούπολη ο απολογισμός είναι κάθε μέρα και πιο δραματικός.

Με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να ζητά καθημερινά και επίμονα τη δυτική βοήθεια για να αντιμετωπίσει η Ουκρανία τη Ρωσία, οι δυνάμεις του Πούτιν επικεντρώνονται στο Ντονμπάς και η έκβαση των επιχειρήσεων στην ανατολική Ουκρανία ίσως κρίνει το πως και πότε θα τελειώσει ο πόλεμος που άρχισε στις 24 Φεβρουαρίου.

Η κατάκτηση της ανατολικής Ουκρανίας είναι, μετά την αποτυχία κατάκτησης του Κιέβου, ο πρώτος στόχος της Ρωσίας. Το Κίεβο περιμένει άμεσα έφοδο ευρείας κλίμακας. «Κατά τις πληροφορίες μας, ο εχθρός έχει σχεδόν ολοκληρώσει την προετοιμασία του για την επίθεση στο Ντονμπάς κι αυτή αναμένεται να αρχίσει πολύ σύντομα, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ουκρανικού υπουργείου Άμυνας Ολεξάντρ Μοτούζιανικ.

Οι άμαχοι συνεχίζουν την έξοδο από το Λουγκάνσκ και το Ντανιέτσκ, ιδίως με έξι τρένα που επρόκειτο να αναχωρήσουν χθες.

Αναλυτές εκτιμούν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν θέλει να έχει επιτευχθεί οπωσδήποτε νίκη στο Ντονμπάς ως την 9η Μαΐου, την ημέρα της στρατιωτικής παρέλασης στην Κόκκινη Πλατεία για την επέτειο της νίκης των σοβιετικών επί της ναζιστικής Γερμανίας το 1945.

Πεθαίνοντας στη Μαριούπολη

Στη Μαριούπολη, ο περιφερειάρχης του Ντόνετσκ, Πάβλο Κιριλένκο μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN είπε πως «μπορούμε να πούμε πως σκοτώθηκαν από 20 ως 22.000 άνθρωποι».

Νωρίτερα, είχε κάνει λόγο για 10.000 νεκρούς στην πόλη, που είναι αποκομμένη από την υπόλοιπη χώρα και βομβαρδίζεται επί 40 και πλέον ημέρες. Παραδέχθηκε πως είναι «δύσκολο να εκτιμήσουμε τον ακριβή αριθμό των θυμάτων».

Ο Ζελένσκι προτείνει ανταλλαγή του Μεντβεντσούκ με Ουκρανούς αιχμαλώτους

Μέσω Telegram, ο περιφερειάρχης Κιριλένκο ανέφερε ότι στη Μαριούπολη μαίνονται «μέρα και νύχτα» πλέον «οδομαχίες» και ότι δεν έχει πλέον παρά «ελάχιστες» επαφές στην πόλη.

Ο σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας Μιχάιλο Ποντόλιακ υπογράμμισε μέσω Twitter ότι «οι Ουκρανοί στρατιώτες είναι περικυκλωμένοι και αποκλεισμένοι» στη πόλη, όπου «το 90% των σπιτιών» έχει καταστραφεί.

Η κατάληψη της Μαριούπολης θα επέτρεπε στον ρωσικό στρατό να εδραιώσει τα εδαφικά κέρδη του στην παράλια ζώνη της Αζοφικής Θάλασσας και να συνδέσει το Ντονμπάς με τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014.

Ο ρωσικός στρατός ανέφερε εξάλλου ότι απέτρεψε προχθές Δευτέρα προσπάθεια περίπου 100 Ουκρανών στρατιωτικών με τεθωρακισμένα να σπάσουν τον κλοιό σε εργοστάσιο στο βόρειο τμήμα της πόλης.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις