Τρίτη, 30 Απρ.
16oC Αθήνα

Πόλεμος στο Ισραήλ: Φόβοι για γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή – Στο παιχνίδι και οι ΗΠΑ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Φόβοι για γενικευμένη σύρραξη στη Μέση Ανατολή – Στο παιχνίδι και οι ΗΠΑ
photo ΑΠΕ-ΜΠΕ

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς να μαίνεται και να σημειώνονται εχθροπραξίες μέσα στο Λωρίδα της Γάζας.

Η παρέμβαση των ΗΠΑ έχει αποτρέψει μέχρι τώρα τη χερσαία επιχείρηση του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας καθώς η Ουάσιγκτον έχει στόχο να πείσει τη Χαμάς να απελευθερώσει και άλλους ομήρους.

Η στήριξη προς το Ισραήλ είναι δεδομένη και παραμένει ισχυρή με τις ΗΠΑ να προειδοποιούν με στρατιωτική παρέμβαση όποιον αποφασίσει να επέμβει στον πόλεμο ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς.

Συγκεκριμένα ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Λόιντ Όστιν, προειδοποίησε σήμερα ότι οι ΗΠΑ «δεν θα διστάσουν να δράσουν στρατιωτικά» εναντίον οποιασδήποτε «οργάνωσης» ή «χώρας» που θα «προσπαθήσει να διευρύνει τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και να εκμεταλλευτεί αυτή την εξαιρετικά άσχημη κατάσταση».

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ δεν ξεκαθάρισε πάντως, αν η αναφορά του έχει να κάνει με το Ιράν ή τη Χεζμπολάχ που το Ισραήλ κατηγόρησε σήμερα ότι «σύρουν τον Λίβανο στον πόλεμο».

Πως οι ΗΠΑ μπορεί να εμπλακούν στον πόλεμο

Λίγες ώρες μετά την ανακοίνωση του Πενταγώνου για την ενίσχυση της στρατιωτικής του δύναμης στην περιοχή απέναντι στις πρόσφατες κλιμακώσεις από το Ιράν και τις συμμαχικές του δυνάμεις, ο Λόιντ Όστιν δήλωσε στο δίκτυο ABC News απευθυνόμενος σε «αυτούς που φέρεται να επιδιώκουν τη διεύρυνση της σύγκρουσης: Η συμβουλή μας είναι “μην το κάνετε”. Διατηρούμε το δικαίωμά μας στην αυτοάμυνα και δεν θα διστάσουμε να ενεργήσουμε ανάλογα».

photo Reuters
photo Reuters

«Στην πραγματικότητα, αυτό που βλέπουμε στη Μέση Ανατολή, τόνισε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ , «είναι η προοπτική μιας σημαντικής κλιμάκωσης των επιθέσεων κατά των στρατευμάτων μας και των πολιτών μας στην περιοχή».

«Για τους λόγους αυτούς, θα κάνουμε αυτό που πρέπει για να διασφαλίσουμε ότι τα στρατεύματά μας βρίσκονται σε καλή θέση, είναι προστατευμένα και ότι έχουμε την ικανότητα να απαντήσουμε», σε περίπτωση που τα αμερικανικά συμφέροντα αποτελέσουν στόχο, προειδοποίησε περαιτέρω ο Λόιντ Όστιν.

Ισραηλινές απειλές σε Ιράν και Λίβανο για τη Χεζμπολάχ

Εκτός από τη Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας ο στρατός του Ισραήλ έχει να αντιμετωπίσει και το μέτωπο στα σύνορα με τον Λίβανο όπου συνεχίζονται οι συγκρούσεις με τη Χεζμπολάχ.

Μάλιστα ο Νετανιάχου ξεκαθάρισε στην Χεζμπολάχ πως αν αποφασίσει να πάρει μέρος στον πόλεμος που έχει ανοίξει το Ισραήλ με τη Χαμάς, θα το μετανοιώσει πικρά καθώς αυτό θα επιφέρει ισραηλινές επιδρομές ως αντίποινα με «ασύλληπτο μέγεθος», που θα προκαλέσουν «καταστροφή» στο Λίβανο.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Οικονομίας του Ισραήλ απείλησε ανοικτά το Ιράν πως αν σκοπεύει να επιτεθεί στη χώρα τότε ο στρατός θα «χτυπήσει το κεφάλι του φιδιού», όπως το χαρακτήρισε. Επίσης αναφέρθηκε και στη Χεζμπολάχ και τόνισε πως αν ανοίξει μέτωπο τότε το Ισραήλ θα «την εξαφανίσει από προσώπου γης».

photo Reuters

Στο Ιράν αναφέρθηκε και ο Άντονι Μπλίνκεν από το οποίο ζήτησε να σταματήσει να υποστηρίζει τη Χεζμπολάχ και να μην ρίχει και άλλο λάδι στη φωτιά στην ήδη τεταμένη κατάσταση στη Μέση Ανατολή.

Όπως τόνισε στο ειδησεογραφικό δίκτυο NBC News, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, η Ουάσιγκτον «διαβλέπει μία δυναμική κλιμάκωσης στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Μέση Ανατολή, κυρίως εξαιτίας των ενεργειών του Ιράν και των οργανώσεων τις οποίες υποστηρίζει, στην ευρύτερη περιοχή», όπως η Χεζμπολάχ αλλά και η Χούθι.

«Ο τελευταίος πόλεμος στη Γάζα»

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ δήλωσε σήμερα ότι ο πόλεμος που κάνει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας πρέπει να είναι “ο τελευταίος” σε αυτό το παλαιστινιακό έδαφος, καθώς “δεν θα υπάρχει πλέον η Χαμάς” μετά.

“Αυτός πρέπει να είναι ο τελευταίος πόλεμος στη Γάζα. Για τον απλό λόγο ότι δεν θα υπάρχει πλέον η Χαμάς”, δήλωσε ο Γκάλαντ ενώπιον των στρατιωτών μιας βάσης της πολεμικής αεροπορίας, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο του.

photo Reuters
photo Reuters
photo Reuters

“Θα πάρει έναν μήνα, δύο μήνες, τρεις μήνες και στο τέλος δεν θα υπάρχει πλέον η Χαμάς. Προτού συναντήσει τα τεθωρακισμένα οχήματά μας και το πεζικό μας θα γνωρίσει τις βόμβες της πολεμικής αεροπορίας. Και κατά τη γνώμη μου, εσείς ξέρετε να το κάνετε αυτό με τρόπο θανάσιμο, ακριβή και ποιοτικό όπως έχετε αποδείξει έως τώρα”, πρόσθεσε.

Μετά την αιματηρή επίθεση της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στο έδαφός του, το Ισραήλ ορκίστηκε “να εξοντώσει” το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα που έχει την εξουσία στη Λωρίδα της Γάζας. Η Χαμάς θεωρείται “τρομοκρατική” οργάνωση από τις ΗΠΑ, την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

 

 

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις