Τετάρτη, 1 Μαΐ
18oC Αθήνα

Πόλεμος στο Ισραήλ: Παιδιά στη Γάζα φορούν βραχιόλια για να αναγνωρίζονται αν σκοτωθούν από βομβαρδισμό

Πόλεμος στο Ισραήλ: Παιδιά στη Γάζα φορούν βραχιόλια για να αναγνωρίζονται αν σκοτωθούν από βομβαρδισμό
Φωτογραφία Reuters

Τα παιδιά στη Λωρίδα της Γάζας κυκλοφορούν με συγκεκριμένα βραχιόλια στα χέρια τους ώστε οι δικοί τους άνθρωποι να τα αναγνωρίσουν σε περίπτωση που σκοτωθούν, αποκαλύπτουν στο Reuters οικογένειες από την εμπόλεμη ζώνη, αφού πλέον θάβουν μαζικά τους νεκρούς, τους οποίους ξεχωρίζουν με αριθμούς…

Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει σφοδρούς βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας, στην προσπάθειά του να εξαλείψει τη Χαμάς, λόγω του πολέμου που έχει ξεσπάσει μεταξύ τους από τις 7 Οκτωβρίου. Όμως, χιλιάδες άμαχοι έχουν πέσει νεκροί και θάβονται σε μαζικούς τάφους.

Επειδή οι βομβαρδισμοί είναι συνεχείς, μουσουλμάνοι κληρικοί έδωσαν άδεια να γίνουν μαζικές ταφές των θυμάτων ενώ γιατροί έχουν φωτογραφίες και δείγματα αίματος των σορών, τα οποία ξεχωρίζουν με αριθμούς ώστε να τους αναγνωρίσουν οι συγγενείς τους, αν ποτέ τους αναζητήσουν.

Στο Reuters μίλησαν τα μέλη της οικογένειας Ελ-Ντάμπα, τα οποία έχουν χωριστεί σε δυο μεριές της Λωρίδας της Γάζας ώστε να μην ξεκληριστεί σε ένα χτύπημα του Ισραήλ. Η μητέρα, η Λίνα, έχει μείνει πίσω στα βόρεια μαζί με τις δυο κόρες και τους δυο γιους της ενώ ο πατέρας, ο Αλί, έχει φύγει στη Χαν Γιουνίς μαζί με τα άλλα 3 παιδιά της οικογένειας.

Ο 40χρονος Αλί Ελ-Ντάμπα δήλωσε στο Reuters ότι είδε μπροστά του ανθρώπους διαμελισμένους από τους βομβαρδισμούς αλλά και σορούς που ήταν σε μια τραγική κατάσταση και δεν θα μπορούσε να τις αναγνωρίσει κανείς.

Για να μπορέσουν να αποφύγουν τα… χειρότερα, αναφέρει το Reuters, ο πατέρας της οικογένειας αγόρασε μπλε κορδόνια και τα έδεσε γύρω από τους καρπούς των παιδιών του σαν βραχιόλια. «Αν συμβεί κάτι», λέει, «έτσι θα τα αναγνωρίσω».

Αυτό το έχουν κάνει και άλλες οικογένειες στη Λωρίδα της Γάζας. Παιδιά κυκλοφορούν στους δρόμους με βραχιόλια που έχουν συγκεκριμένα χρώματα ή ακόμα και τα ονόματά τους, σαν… ταυτότητες.

Τουλάχιστον 6.546 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 2.704 παιδιών, σκοτώθηκαν και 17.439 τραυματίστηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις από τις 7 Οκτωβρίου, ανακοίνωσε σήμερα το ελεγχόμενο από τη Χαμάς υπουργείο Υγείας της Γάζας.

Το τελευταίο 24ωρο, 756 Παλαιστίνιοι, συμπεριλαμβανομένων 344 παιδιών, σκοτώθηκαν σε ισραηλινές επιθέσεις, σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε μια από τις φονικότερες βραδιές του πολέμου στη Μέση Ανατολή μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Με πληροφορίες και φωτογραφίες από Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις