Κόσμος

Πολλές οι χώρες στην “ουρά” της Ε.Ε.

Οι περισσότερες χώρες που κρούουν την πύλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης αντιμετωπίζουν μακρόχρονη ορθοστασία στην "ουρά", πιστεύουν αναλυτές.

Οι περισσότερες χώρες που ελπίζουν να ενταχθούν στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει μάλλον να περιμένουν για πολύ στην “ουρά”, καθώς οι Βρυξέλλες επικεντρώνονται τώρα περισότερο στις θεσμικές μεταρρυθμίσεις και τα οικονομικά προβλήματα, ενώ η λεγόμενη “κόπωση της διεύρυνσης” έχει απλωθεί στις τέσσερις γωνιές της ΕΕ.

Ο Τσέχος Στέφεν Φούλε, ο οποίος αναμένεται να είναι ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος από την άλλη εβδομάδα, δηλώνει πως η ΕΕ μπορεί κάλλιστα να διευρυνθεί στη διάρκεια της επόμενης πενταετίας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βεβαιώνει πως η διεύρυνση θα συνεχισθεί.

Πολιτικοί αναλυτές όμως επισημαίνουν πως το πιθανότερο είναι η διεύρυνση να σημειώσει ανάσχεση λόγω των εσωτερικών διαφωνιών, των διμερών διενέξεων μεταξύ ορισμένων επίδοξων μελών αλλά και της απόφασης της ΕΕ να επικεντρωθεί κυρίως στην οικονομία και στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που προβλέπει η Συνθήκη της Λισαβόνας. 

Μεταξύ των χωρών που κρούουν τη θύρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι η Τουρκία, η Ισλανδία, η Αλβανία και όλες οι δημοκρατίες της πρώην Γιουγκοσλαβίας εκτός από τη Σλοβενία η οποία προσχώρησε το 2004. Η Ισλανδία και η Κροατία ελπίζουν να ενταχθούν το 2012.

Ορισμένοι ηγέτες χωρών μελών της ΕΕ δείχνουν μάλλον απροθυμία απέναντι στην προοπτική της διεύρυνσης ενόσω διαρκεί η διαδικασία θεσμικής μεταρρύθμισης βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας η οποία τέθηκε σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου. 

Παράλληλα σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν ότι οι πολίτες της ΕΕ ανησυχούν για το κόστος που συνεπάγεται η ένταξη νέων, φτωχότερων χωρών της νότιας Ευρώπης, μία στιγμή που καταβάλλονται προσπάθειες αντιμετώπισης της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Το ιατρικό περιοδικό Lancet αρνείται να καταθέσει στη Γερουσία των ΗΠΑ για την προέλευση του κορονοϊού
Η διεύθυνση του περιοδικού επιτίθεται στον Ντόναλντ Τραμπ επειδή είχε στο στόχαστρό του τον Άντονι Φάουτσι, ο οποίος ηγήθηκε της αντιμετώπισης της πανδημίας στις ΗΠΑ Ο Φάουτσι δέχτηκε απειλές για τη ζωή του και βρέθηκε στο στόχαστρο του Τραμπ και άλλων Ρεπουμπλικάνων.
Εμβόλιο της Pfizer-BioNTech κατά του κορονοϊού
Το ζευγάρι που μήνυσε κλινική εξωσωματικής στη Φλόριντα επειδή τους εμφύτευσαν λάθος έμβρυο βρήκε τους γενετικούς γονείς του παιδιού
Ο δικηγόρος τους ανέφερε ότι «τα ερωτήματα που απομένουν σχετικά με την τύχη των αγνοούμενων εμβρύων της Τίφανι και του Στίβεν... εξακολουθούν να εκκρεμούν»
Η Τίφανι Σκορ και ο Στίβεν Μιλς με το μωρό τους, τη Σία 8