Σάββατο, 4 Μαΐ
18oC Αθήνα

Πολωνία: Την Παρασκευή μπαίνει σε λειτουργία η αμερικανική βάση αντιπυραυλικής άμυνας

Πολωνία: Την Παρασκευή μπαίνει σε λειτουργία η αμερικανική βάση αντιπυραυλικής άμυνας

Η αμερικανική βάση αντιαεροπορικής άμυνας που κατασκευάστηκε στη βόρεια Πολωνία θα καταστεί “επιχειρησιακή” από την Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Πολωνός πρωθυπουργός.

“Οι Αμερικανοί μάς ενημέρωσαν ότι η αντπυραυλική ασπίδα του Ρεντζίκοβο (250 χλμ. από τον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ) θα καταστεί επιχειρησιακή στις 15 Δεκεμβρίου”, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Πολωνίας, Ματέους Μοραβιέτσκι, κατά την ομιλία του στο κοινοβούλιο για την πολιτική της κυβέρνησής του, γνωστοποιώντας έτσι τη λειτουργία της αμερικανικής βάσης.

Η βάση του Ρεντζίκοβο, στοιχείο της πρωτοβουλίας του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα το 2009, σχεδιάστηκε για την προστασία της Δύσης απέναντι σε βαλλιστικούς πυραύλους από χώρες όπως το Ιράν.

Από την αρχή η Μόσχα είδε σε αυτήν, όπως και σε άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην περιοχή, μια απειλή για τη Ρωσία.

Η εγκατάσταση της νέας βάσης ξεκίνησε το 2016.

Η Πολωνία, μέλος του ΝΑΤΟ και πολύ στενός σύμμαχος της Ουάσινγκτον, προχώρησε πρόσφατα στην απόκτηση πολλών αμερικανικών στρατιωτικών εξοπλισμών μεταξύ των οποίων αμερικανικά συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας Patriot, μαχητικά F-35, εκτοξευτές ρουκετών Himars και άρματα μάχης Abrams.

Φιλοξενεί αυτή τη στιγμή στο έδαφός της τουλάχιστον 10.000 Αμερικανούς στρατιώτες.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις