Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

“Πόρτα” στον Μαδούρο από τον ακροδεξιό Μπολσονάρο – Δεν τον κάλεσαν στην ορκωμοσία

Μαδούρο Μπολσονάρο Βενεζουέλα Βραζιλία
Φωτογραφία Reuters

Με μια κόντρα, που μάλλον δεν θα είναι η τελευταία, ξεκινά την πορεία του ως πρόεδρος της Βραζιλίας ο ακροδεξιός Ζαΐρ Μπολσονάρο. Δεν προσκάλεσε στην τελετή ορκωμοσίας του τον πρόεδρο της γειτονικής Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο.

Την… πόρτα από τον νέο πρόεδρο της Βραζιλίας στον ομόλογό του της Βενεζουέλας έκανε γνωστή ο άνθρωπος που θα αναλάβει τη… διπλωματία στην κυβέρνηση Μπολσονάρο, ο μελλοντικός υπουργός Εξωτερικών Ερνέστο Αραούζο. Εξήγησε δε και το λόγο που ο Μαδούρο δεν προκλήθηκε.

«Σε ένδειξη σεβασμού προς τον λαό της Βενεζουέλας, δεν προσκαλέσαμε τον Νικολάς Μαδούρο στην ορκωμοσία του προέδρου Μπολσονάρο την 1η Ιανουαρίου», έγραψε ο Αραούζο μέσω Twitter. «Δεν υπάρχει θέση για τον Μαδούρο στη γιορτή της δημοκρατίας και του θριάμβου της θέλησης του βραζιλιάνικού λαού. Όλες οι χώρες του κόσμου πρέπει να σταματήσουν να τον υποστηρίζουν και να ενωθούν για να απελευθερωθεί η Βενεζουέλα», συμπλήρωσε ο μελλοντικός ΥΠΕΞ της Βραζιλίας.

Ο Μπολσονάρο, που ορισμένοι αποκαλούν «τροπικό Τραμπ», δεν κρύβει την πρόθεσή του να βάλει τη βραζιλιάνικη διπλωματία να κάνει στροφή 180 μοιρών, να ευθυγραμμιστεί με την πολιτική της Ουάσινγκτον

Κατά παράδοση, όλοι οι αρχηγοί των Κρατών της Νότιας Αμερικής προσκαλούνται στην ορκωμοσία των Βραζιλιάνων προέδρων.

Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο, εξελέγη πρόεδρος της Βραζιλίας με το 55% των ψήφων στις εκλογές της 28ης Οκτωβρίου. Δεν έκρυψε ποτέ, κατά την προεκλογική περίοδο, την… αντιπάθειά του για τον Μαδούρο και την κυβέρνησή του.

Σε διαφημίσεις με περιεχόμενο που ούτε λίγο ούτε πολύ παρέπεμπε σε μια νέα Αποκάλυψη, διατεινόταν πως η Βραζιλία μπορεί να μετατραπεί σε δεύτερη Βενεζουέλα (σ.σ. η χώρα μαστίζεται από βαθιά οικονομική και πολιτική κρίση που έχει προκαλέσει μεγάλες ελλείψεις βασικών αγαθών) αν κέρδιζε ο κεντροαριστερός αντίπαλός του, ο Φερνάντο Αντάτζι.

Ο Ζαΐρ Μπολσονάρο – Φωτογραφία Reuters

Την επομένη της εκλογικής του νίκης πάντως, απέκλεισε το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης στη Βενεζουέλα, παρά τις «σοβαρές δυσκολίες» που προκαλεί η «δικτατορία», κατ’ αυτόν, του Μαδούρο. Η αιτία, πάντως, του «μίσους» του Μπολσονάρο προς τον Μαδούρο μάλλον δεν είναι μόνο η διαφορετική πολιτική τους θέση. Ακροδεξιός γαρ, ο Μπολσονάρο δεν «βλέπει» με… καλό μάτι τους μετανάστες που εγκαταλείπουν τη φτώχια της Βενεζουέλας για καλύτερες μέρες στη Βραζιλία (κι άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής). Άλλωστε, ο Μπολσονάρο (θαυμαστής του Τραμπ) σκέφτεται να αποσύρει τη χώρα του από το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση.

Κι ο Μαδούρο, πάντως, δεν τρέφει τα καλύτερα αισθήματα για τον νέο πρόεδρο της Βραζιλίας. Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι, σε συνεργασία με τις δεξιές κυβερνήσεις της Βραζιλίας και της Κολομβίας, σκοπεύουν να θέσουν σε εφαρμογή ένα σχέδιο για τον «δολοφονήσουν» και να ανατρέψουν την κυβέρνησή του.

Εκείνος, πάντως, που θα είναι στην ορκωμοσία του νέου προέδρου της Βραζιλίας θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο. Θα συνοδεύεται, μάλιστα, από πολυμελή αντιπροσωπεία. Μαζί του θα είναι ο Μαρκ Γκριν, διευθυντής της αμερικανικής υπηρεσίας διεθνούς ανάπτυξης (USAID), καθώς και ο Μαουρίσιο Κλέιβερ-Καρόουν, σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, αρμόδιος για τις σχέσεις με τα κράτη του δυτικού Ημισφαιρίου στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις