Κόσμος

ΠΟΥ: Οι περικοπές των ΗΠΑ σε διεθνή προγράμματα υγείας μπορούν να κοστίσουν την ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων

«Μόνο στην μάχη κατά του AIDS, οι περικοπές θα μπορούσαν να ανατρέψουν 20 χρόνια προόδου» είπε ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε σήμερα (17.03.2025) ο Γενικός Διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), με αφορμή τις περικοπές στην χρηματοδότηση υγειονομικών προγραμμάτων για το εξωτερικό, που αποφάσισε η κυβέρνηση των ΗΠΑ, με πρωτοβουλία του Ντόναλντ Τραμπ.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, υποστήριξε ότι η απόφαση του Προέδρου των ΗΠΑ να «κόψει» την οικονομική αυτή βοήθεια μπορεί να κοστίσει τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

«Μόνο στην μάχη κατά του AIDS, οι περικοπές που έχει αποφασίσει η αμερικανική κυβέρνηση «θα μπορούσαν να ανατρέψουν 20 χρόνια προόδου» είπε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη, καλώντας τις ΗΠΑ «να επανεξετάσουν την υποστήριξή τους στην παγκόσμια υγεία».

Μάλιστα, πρόσθεσε ότι οι περικοπές που αποφάσισαν οι ΗΠΑ «μπορούν να οδηγήσουν σε περισσότερα από 10 εκατομμύρια επιπλέον κρούσματα HIV και σε 3 εκατομμύρια θανάτους που σχετίζονται με τον HIV, τρεις φορές περισσότερους θανάτους από πέρυσι».

Αφότου επέστρεψε στην εξουσία, ο Τραμπ ανακοίνωσε μεγάλες περικοπές στον προϋπολογισμό του ομοσπονδιακού κράτους, ιδίως τον τερματισμό πολλών προγραμμάτων της αμερικανικής υπηρεσίας για τη διεθνή ανάπτυξη (USAID), εγείροντας ανησυχίες για σοβαρές επιπτώσεις ειδικά στον τομέα της επιστημονικής έρευνας.

Η υπηρεσία αυτή χρηματοδοτούσε κρίσιμα προγράμματα ερευνών για το AIDS και άλλες μολυσματικές ασθένειες σε όλο τον κόσμο.

Σε ένα τελευταίο ενδεικτικό παράδειγμα, την περασμένη Πέμπτη, το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς, ένα από τα γνωστότερα στον κόσμο σε ό,τι αφορά την ιατρική έρευνα, ανακοίνωσε πως καταργεί πάνω από 2.000 θέσεις εργασίας σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας των δραστικών περικοπών των δημοσίων δαπανών που αποφασίστηκαν από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Θρίλερ στην Κύπρο: «Μυστηριώδης» θάνατος στη ρωσική Πρεσβεία και εξαφάνιση Ρώσου επιχειρηματία
Οι έρευνες απαγορεύτηκαν στις κυπριακές αρχές από την ρωσική Πρεσβεία, αφού κάνουν λόγο για αυτοχειρία, ενώ αναζητείται και ισχυρό πρώην μέλος της Uralkali, εντείνοντας τις ανησυχίες για πιθανή εμπλοκή γεωπολιτικών συμφερόντων στην Κύπρο
Αστυνομία της Κύπρου 11
Την «όρεξη» του Τραμπ για τη Γροιλανδία θέλουν να κόψουν Γερμανία και Βρετανία στέλνοντας δυνάμεις του ΝΑΤΟ
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε δηλώσει στις 9 Ιανουαρίου πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να αποκτήσουν τη Γροιλανδία, προκειμένου να αποτραπεί ενδεχόμενη μελλοντική κατάληψή της από τη Ρωσία ή την Κίνα
Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει βάλει σταθερά στο στόχαστρό του τη Γροιλανδία
Η Κούβα απαντά στις απειλές Τραμπ: «Έτοιμοι να υπερασπιστούμε την πατρίδα μέχρι την τελευταία σταγόνα αίματος»
«Η Κούβα είναι ένα ελεύθερο, ανεξάρτητο και κυρίαρχο έθνος. Κανείς δεν μας υπαγορεύει τι θα κάνουμε», ξεκαθαρίζει ο Κουβανός πρόεδρος, Μιγκέλ Ντίαζ-Κανέλ
Η σημαία της Κούβας
Κλιμακώνονται οι διαμαρτυρίες στο Ιράν: Το Ισραήλ «παρακολουθεί στενά» την ώρα που ετοιμάζει επίθεση εναντίον της Χεζμπολάχ στο Λίβανο
Πάνω από 500 οι νεκροί διαδηλωτές στο Ιράν - Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι οι διαμαρτυρίες είναι «εσωτερική υπόθεση του Ιράν», αλλά «θα είναι εξοπλισμένος για να ανταποκριθεί με δύναμη, αν χρειαστεί»
Γυναίκα σε διαμαρτυρία υπέρ του Ιράν