Κόσμος

Πούτιν, Ερντογάν και Ροχανί μίλησαν για την “καταπολέμηση της τρομοκρατίας” στη Συρία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, απευθυνόμενος στους προέδρους του Ιράν Χασάν Ροχανί και της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την διάρκεια της βιντεοδιάσκεψης που είχαν σήμερα οι τρεις ηγέτες, τους επέστησε την ανάγκη του ειρηνικού διαλόγου μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών στην Συρία και πρότεινε να συζητήσουν πρόσθετα μέτρα καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας.

Κατά την συνάντηση κορυφής των εγγυητριών χωρών της ειρηνευτικής διαδικασίας της Αστάνα, ο Πούτιν επισήμανε ότι «ένας από τους κύριους στόχους της σημερινής βιντεοδιάσκεψης είναι, αντί να αναλύσουμε την τρέχουσα κατάσταση σ’ αυτή την χώρα, να συμφωνήσουμε στο τι μπορούμε να κάνουμε επιπροσθέτως για να διασφαλίσουμε μια μακροπρόθεσμη εξομάλυνση στην Συριακή Αραβική Δημοκρατία».

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν διευκρίνισε ότι «πρωτίστως μιλάμε για την συνέχιση της καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας».

«Πρέπει να σκεφθούμε ποια μέτρα επιπλέον χρειάζονται για την εξουδετέρωση των τρομοκρατικών ομάδων που συνεχίζουν τη δράση τους”, πρόσθεσε ο Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος, ανταποκρινόμενος σε πρόταση του Ιρανού προέδρου Χασάν Ροχανί να πραγματοποιηθεί η επόμενη συνάντηση κορυφής στην Τεχεράνη, δήλωσε πως είναι έτοιμος να συμμετάσχει σε μια συνάντηση κορυφής της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας στην Τεχεράνη όταν υπάρξουν οι κατάλληλες προϋποθέσεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε την άποψη ότι οι ενέργειες της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν στην Συρία θα αποτελέσουν τον καθοριστικό παράγοντα για την επίτευξη της σταθερότητας στην Συρία.

«Θα καταβάλουμε όλες τις δυνατές προσπάθειες για να εξασφαλίσουμε την σταθερότητα και την ευημερία στη γείτονα Συρία. Επειδή είμαστε εγγυήτριες χώρες της ειρηνευτικής διαδικασίας της Αστάνα, οι αποφάσεις μας και οι δράσεις μας θα έχουν θεμελιώδη σημασία και θα αποτελέσουν καθοριστικό παράγοντας για την σταθερότητα στην Συρία», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε επίσης ότι «προτεραιότητες για την Τουρκία παραμένουν η εδαφική ακεραιότητα της Συρίας και η κατάπαυση του πυρός σ’ αυτή την χώρα».

Ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί στην ομιλία του κατά την διάρκεια της βιντεοδιάσκεψης, την οποία μετέδωσε ζωντανά η ιρανική κρατική τηλεόραση, επέκρινε τις Ηνωμένες Πολιτείες λέγοντας ότι οι ΗΠΑ εκμεταλλεύονται τους φυσικούς πόρους στην Συρίας υποδυόμενες τους μαχητές κατά της τρομοκρατίας.

Ο πρόεδρος του Ιράν προσέθεσε ότι «η μη νόμιμη παρουσία των κατοχικών δυνάμεων των ΗΠΑ στο έδαφος της Συρίας είναι παράγοντας αστάθειας για την χώρα αυτή και για όλη την περιοχή».

Πηγή: TASS/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Reuters: Ο Τραμπ «μαλακώνει» τις αντιδράσεις του για Ουκρανία και Γάζα – Πώς η αλλαγή τακτικής ενθαρρύνει ρωσικές επιθέσεις
Σύμφωνα με τον βετεράνο διπλωμάτη των ΗΠΑ, Aaron David Miller, ο Τραμπ ίσως απλώς συνειδητοποίησε ότι οι συγκρούσεις είναι πολύ πιο δυσεπίλυτες από ό,τι είχε φανταστεί
Ντόναλντ Τραμπ
«Βλέπουν» δάχτυλο Πούτιν πίσω από την κυβερνοεπίθεση στο Χίθροου - Προς ακύρωση οι μισές πτήσεις της Κυριακής
«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ρίχνει ένα βότσαλο στη γεωπολιτική και στρατιωτική λίμνη του ΝΑΤΟ και παρακολουθεί τους κυματισμούς των αντιδράσεων που θα ακολουθήσουν», λέει πρώην αξιωματικός της MI6
Ταξιδιώτες περιμένουν στην ουρά για να κάνουν check-in στον τερματικό σταθμό 4 του αεροδρομίου Χίθροου μετά την κυβερνοεπίθεση
9
Bloomberg: Με τις «ευλογίες» του Τραμπ ο Ερντογάν κλείνει συμφωνίες – μαμούθ για περισσότερα F-16, 250 Boeing και «βλέπει» F-35
Στο τραπέζι της συνάντησης Τραμπ - Ερντογάν θα βρεθούν συμφωνίες στον τομέα της άμυνας αλλά και της ενέργειας, συνολικής αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων
Οι Πρόεδροι των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Ντόναλντ Τραμπ και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν 4