Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

“Πραξικόπημα”! Φιλελεύθεροι και Πράσινοι μοίρασαν… υπουργεία χωρίς τη Μέρκελ

Μέρκελ Φιλελεύθεροι Πράσινοι

Πολύ πιο δύσκολο απ΄ ό,τι αρχικά θα μπορούσε να φανταστεί κανείς φαίνεται πως θα είναι για τη Μέρκελ να καταλήξει σε συμφωνία με Φιλελεύθερους και Πράσινους ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση στη Γερμανία. Η μόνη συμφωνία μοιάζει να είναι ο… Σόιμπλε.

Η νέα κυβέρνηση στη Γερμανία μάλλον δεν θα είναι… έτοιμη πριν από τα Χριστούγεννα. Η Μέρκελ καλείται να καθίσει στο τραπέζι με τα δυο κόμματα που θα τη στηρίξουν. Φιλελεύθεροι και Πράσινοι, όμως, φαίνεται ότι “δουλεύουν” για εκείνη, αλλά χωρίς εκείνη!

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει δημοσίευμα της Rheinische Post. Σύμφωνα με αυτό, ηγετικά στελέχη των Φιλελευθέρων (FDP) και των Πρασίνων έχουν ήδη συναντηθεί και μοιράσει (!) υπουργεία!

Οι Φιλελεύθεροι, πάντως, έχουν διαψέυσει το δημοσίευμα. Η εφημερίδα, όμως, συνοδεύει το ρεπορτάζ της με έγγραφο.

“Πραξικόπημα” κατά της Μέρκελ

Η εφημερίδα γράφει ότι έχει ήδη γίνει μια συνάντηση των ηγετικών ομάδων των Φιλελευθέρων (FDP) και των Πρασίνων. Σε αυτή συμφωνήθηκε και η κατανομή των υπουργείων

Στη συνάντηση, σύμφωνα πάντα με τη Rheinische Post, από πλευράς των Φιλελευθέρων συμμετείχαν ο επικεφαλής του FDP Κρίστιαν Λίντνερ, ο αντιπρόεδρος Βόλφγκανγκ Κουμπίκι και η γενική γραμματέας Νίκολα Μπέερ.

Μέρκελ Φιλελεύθεροι Πράσινοι

Από την άλλη οι συμπρόεδροι των Πρασίνων Τζεμ Έζντεμιρ και Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρτ και ο υπουργός Περιβάλλοντος του Σλέσβιγκ-Χολστάιν Ρόμπερτ Χάμπεκ.

Τι παίρνουν Φιλελεύθεροι και Πράσινοι

Στο έγγραφο αναφέρεται ότι το FDP θα εξασφαλίσει τα υπουργεία Οικονομικών, Δικαιοσύνης και ένα νέο υπερ-υπουργείο Τεχνολογίας, Παιδείας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Οι Πράσινοι παίρνουν τα υπουργεία Εξωτερικών, Αναπτυξιακής Βοήθειας και επίσης ένα νέο υπερ-υπουργείο Περιβάλλοντος και Προστασίας του Καταναλωτή.

Μέρκελ Φιλελεύθεροι Πράσινοι

Αντί-Σόιμπλε ο… άνθρωπος της Μέρκελ

Και το όνομα αυτού: Πέτερ Αλτμάιερ. Είναι ο διευθυντής του γραφείου της Μέρκελ. Και αυτός που θα αντικαταστήσει προσωρινά τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών.

Η απόφαση να μην παραμείνει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στο υπουργείο Οικονομικών προκάλεσε «σεισμό». Αποφασίστηκε μετά από οκτώ χρόνια να φύγει για να γίνει πρόεδρος της Βουλής. Κυρίως, για να αντιμετωπίσει τους ακροδεξιούς του AfD.

Η Μέρκελ βάζει τον «κολλητό» της στη θέση του Σόιμπλε | Newsit.gr

Το θέμα τώρα είναι ποιος θα είναι εκείνος που θα τον αντικαταστήσει. Η απάντηση, θα δοθεί όταν τελικά Χριστιανοδημοκράτες, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι καταλήξουν σε συμφωνία για την κυβέρνηση συνεργασίας. Αλλά αυτό, αναμένεται περίπου τα… Χριστούγεννα.

Έως τότε, τι; Ποιος θα είναι επικεφαλής του υπουργείου των Οικονομικών; Ο Σόιμπλε θα εκλεγεί πρόεδρος της Μπούντεσταγκ στις 24 Οκτωβρίου.

Η Süddeutsche Zeitung αναφέρει ότι η Μέρκελ αποφάσισε να τοποθετήσει προσωρινό υπουργό Οικονομικών έναν άνθρωπο που εμπιστεύεται εδώ και χρόνια. Τον Πέτερ Αλτμάιερ.

Τον «διορισμό» του Αλτμάιερ μετέδωσε και η Ραδιοφωνία Νοτιοδυτικής Γερμανίας (SWR). Αλτμάιερ Μέρκελ Σόιμπλε

Πρόκειται για τον έμπιστό της, τον προσωπάρχη της. Κάποτε, ο Economist τον είχε χαρακτηρίσει τον «ισχυρότερο άνθρωπο στο Βερολίνο». Είναι προσωπάρχης της Μέρκελ από το 2013. Και θεωρείται ότι έχει μεγάλη επιρροή στο εσωτερικό του CDU.

Μένει να δούμε τι θα γίνει και μετά το σχηματισμό κυβέρνησης. Κι αν η τοποθέτηση του Αλτμάιερ είναι μια κίνηση – ματ της Μέρκελ στους Φιλελεύθερους, που πριν από τις εκλογές «γλυκοκοιτάζουν» το υπουργείο Οικονομικών.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις