Παρασκευή, 26 Απρ.
16oC Αθήνα

Πραξικόπημα Μιανμάρ: Τουλάχιστον 50 νεκροί διαδηλωτές – Νέες εκλογές υπόσχεται ο στρατός (pics)

Πραξικόπημα Μιανμάρ: Τουλάχιστον 50 νεκροί διαδηλωτές – Νέες εκλογές υπόσχεται ο στρατός (pics)

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην Μιανμάρ από δυνάμεις ασφαλείας καθώς άνοιξαν πυρ κατά διαδηλωτών σε διάφορες περιοχές της χώρας. Χιλιάδες πολίτες βρίσκονται και σήμερα στους δρόμους και διαδηλώνουν κατά του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 1ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τον Myanmar Now, στους νεκρούς περιλαμβάνονται 13 άνθρωποι που σκοτώθηκαν στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Μάνταλεϊ, 9 άνθρωποι στην περιοχή της Σαγκάινγκ και 7 στην οικονομική πρωτεύουσα της Μιανμάρ, τη Ρανγκούν.

Δείτε φωτογραφίες: 

Οι διαδηλωτές – σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ – βγήκαν στους δρόμους της Ρανγκούν, της Μάνταλεϊ και άλλων πόλεων, αψηφώντας την προειδοποίηση ότι μπορεί να δεχθούν πυρά «στο κεφάλι και την πλάτη» ενώ οι στρατηγοί της χώρας γιορτάζουν την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων.

«Σήμερα είναι μια ημέρα ντροπής για τις ένοπλες δυνάμεις», δήλωσε σε διαδικτυακό φόρουμ ο δρ. Σάσα, εκπρόσωπος της CRPH, της οργάνωσης κατά της χούντας που δημιουργήθηκε από εκδιωχθέντες βουλευτές. «Οι στρατηγοί γιορτάζουν την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων αφού σκότωσαν πάνω από 300 αθώους πολίτες», δήλωσε ο ίδιος, δίνοντας μια εκτίμηση για τον απολογισμό των νεκρών από τότε που ξέσπασαν οι διαδηλώσεις πριν από μερικές εβδομάδες.

Δείτε φωτογραφίες: 

Πυροβολισμοί έξω από αμερικανικό πολιτιστικό κέντρο στην Γιανγκόν

Πυροβολισμοί ερίφθησαν σήμερα εναντίον του αμερικανικού πολιτιστικού κέντρου στην μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, την Γιανγκόν, χωρίς να υπάρξουν τραυματίες, ανακοίνωσε μια εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας.

Οι ΗΠΑ έχουν ασκήσει αυστηρή κριτική στην χούντα που επιβλήθηκε στην Μιανμάρ την 1η Φεβρουαρίου και στις δυνάμεις ασφαλείας που έκτοτε έχουν σκοτώσει εκατοντάδες διαδηλωτές.

“Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι πυροβολισμοί ερίφθησαν στο Αμερικανικό Κέντρο στην Γιανγκόν στις 27 Μαρτίου. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί. Ερευνούμε το περιστατικό”, δήλωσε η εκπρόσωπος της πρεσβείας Αριάνι Μάνρινγκ.

Δείτε φωτογραφίες:

Νέες εκλογές υπόσχεται ο επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας

Αφού ηγήθηκε στρατιωτικής παρέλασης στην πρωτεύουσα Νάι Πι Τάου για την Ημέρα των Ενόπλων Δυνάμεων, ο επικεφαλής της στρατιωτικής χούντας στρατηγός Μιν Αούνγκ Χλάινγκ επανέλαβε τη δέσμευσή του για διεξαγωγή εκλογών χωρίς να δίνει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

«Ο στρατός θέλει να ενώσει τα χέρια με όλο το έθνος για να προστατεύσει τη δημοκρατία», δήλωσε ο στρατηγός, σε σχόλια που μεταδόθηκαν απευθείας από την κρατική τηλεόραση, προσθέτοντας ότι αρχές θέλουν να προστατεύουν τον λαό και να αποκαταστήσουν την ειρήνη σε όλη τη χώρα.

Δείτε φωτογραφίες:

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή φωτογραφιών: Reuters

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις