Τρίτη, 7 Μαΐ
21oC Αθήνα

“Πράσινο” φως από τους εισαγγελείς για τις αλλαγές στον τρόπο επιλογής του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

“Πράσινο” φως από τους εισαγγελείς για τις αλλαγές στον τρόπο επιλογής του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Υπέρ της αναθεώρησης της συνταγματικής διάταξης που προβλέπει τον τρόπο επιλογής της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων και την επιλογή του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου αποκλειστικά από τον εισαγγελικό κλάδο τάσσεται η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος στο ψήφισμα της μετά την ολοκλήρωση της 34ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

Οι εισαγγελείς αποφάσισαν ομόφωνα να εξουσιοδοτήσουν το το Διοικητικό Συμβούλιο να υποβάλει σε έκτακτη γενική συνέλευση που θα συγκληθεί εντός του Φεβρουαρίου 2019 επεξεργασμένες προτάσεις για το ζήτημα της συνταγματικής αναθεώρησης.

Παράλληλα τα μέλη της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος συντάσσονται με κάθε μέτρο θωράκισης της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, πλήρους ισότητας μεταξύ πολιτών και κρατικών αξιωματούχων έναντι αυτής και εδραίωσης της εμπιστοσύνης του πολίτη στον θεσμό της Δικαιοσύνης και του Κράτος Δικαίου.

Την ίδια στιγμή, στο ψήφισμα τους υπενθυμίζουν ότι το έργο της ανεξάρτητης δικαιοσύνης και των λειτουργών της δεν προσφέρεται ως πεδίο πολιτικής διελκυστίνδας μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.

Οι προτάσεις

Επίσης διαπιστώνουν εκ νέου την επιτακτική αναγκαιότητα λήψης αποτελεσματικών μέτρων επιτάχυνσης και ποιοτικής αναβάθμισης της ποινικής δικαιοσύνη και γνωστοποιούν προς πάσα κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα υπογραμμίζουν

α) την υποχρέωση της πολιτείας για την άμεση αύξηση των οργανικών θέσεων Εισαγγελικών λειτουργών και πρόσληψη δικαστικών υπαλλήλων. Είναι ενδεικτικό ότι ο αριθμός των υπηρετούντων Εισαγγελέων στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών υπολείπεται σε ποσοστό 1/3 της οργανικής της δύναμης.

β) την καθυστέρηση στην υλοποίηση νομοθετικών πρωτοβουλιών και αναγκαίων μέτρων όπως: ι) σύσταση δικαστικής αστυνομίας, ιι) ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών φορολογικού-οικονομικού ελέγχου, ιιι) αναμόρφωση των κωδίκων, iv) ευρεία αποποινικοποίηση ήσσονος βαρύτητας αδικημάτων.

γ) την ανεπάρκεια των κτιριακών υποδομών για την εκπλήρωση της υπηρεσίας και τη διεξαγωγή των εκκρεμών δικών.

Παράλληλα, καλούν την πολιτεία όχι μόνο με ανεκπλήρωτες εξαγγελίες και υποσχέσεις αλλά και επιτέλους με πράξεις να εκδηλώσει τη βούλησή της προς τον ανωτέρω σκοπό και εξουσιοδοτούν το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος να αναλάβει όλες τις αναγκαίες δράσεις, για την ανάδειξη και ικανοποίηση των προτάσεων και αιτημάτων του κλάδου.

Κόσμος Τελευταίες ειδήσεις