Μετά τη χθεσινή κοινή δήλωση που έκαναν η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι και ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, σήμερα επανήλθε στο θέμα και η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάγια Κοτσίγιαντσιτς, τονίζοντας πως οι επιδρομές της τουρκικής αστυνομίας και οι συλλήψεις δημοσιογράφων στην Τουρκία έρχονται σε αντίθεση με τις αξίες και τα πρότυπα της ΕΕ.
«Οι επιδρομές της αστυνομίας και οι συλλήψεις δημοσιογράφων και εκπροσώπων του Τύπου στην Τουρκία δεν συνάδουν με την ελευθερία των μέσων μαζικής ενημέρωσης που αποτελεί βασική αρχή της δημοκρατίας. Η Επιτροπή αναμένει πως θα επικρατήσει η αρχή του τεκμηρίου της αθωότητας και υπενθυμίζει το αναφαίρετο δικαίωμα για μια ανεξάρτητη και διαφανή έρευνα, σε περίπτωση οποιασδήποτε υποτιθέμενης παράβασης, με πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των κατηγορουμένων», ανέφερε σήμερα η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Η Μ. Κοτσίγιαντσιτς υπενθύμισε ότι την περασμένη εβδομάδα η Φ. Μογκερίνι, ο Επίτροπος Χαν και ο Κύπριος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα ανθρωπιστικών υποθέσεων, Χρίστος Στυλιανίδης επισκέφθηκαν την Τουρκία, απ’ όπου έστειλαν σαφές μήνυμα για την ανάγκη σύσφιξης των σχέσεων της χώρας με την ΕΕ. «Αυτό που είδαμε χθες έρχεται σε αντίθεση με τις αξίες και τα πρότυπα της ΕΕ», ανέφερε η εκπρόσωπος της Επιτροπής και πρόσθεσε: «Αναμένουμε από την Τουρκία να κάνει πράξη την ισχυρή ευρωπαϊκή δέσμευση που επέδειξαν οι ιθύνοντες κατά τη διάρκεια της επίσκεψης της Επιτροπής, την περασμένη εβδομάδα».
Πριν από την επίσκεψη, αξιωματούχος της ΕΕ είχε δηλώσει ότι το ταξίδι αυτό αποτελεί «μια μεγάλη πολιτική επένδυση. Δεν πρόκειται για δώρο – γίνεται επειδή είναι προς το συμφέρον μας». Ο ίδιος είχε αναφέρει ότι η επίσκεψη αποτελεί απάντηση στις λίγες υψηλού επιπέδου ευρωπαϊκές επαφές με την Τουρκία, σε σχέση με τον αριθμό των επισκέψεων που πραγματοποιούνται από Αμερικανούς αξιωματούχους.
Πηγή: ΑΠΕ