Κόσμος

Ρίσι Σούνακ: Στη δημοσιότητα οι φορολογικές δηλώσεις του από τη Ντάουνινγκ Στριτ

Η Ντάουνινγκ Στριτ έδωσε σήμερα (22.3.2023) στη δημοσιότητα τις φορολογικές δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Ρίσι Σούνακ για τα περασμένα τρία οικονομικά έτη. Η δημοσίευση έγινε κατόπιν πιέσεων από την περίοδο που διεκδικούσε την ηγεσία των Τόρις εναντίον της Λιζ Τρας.

Ειδικότερα, στη φορολογική δήλωση για το περασμένο οικονομικό έτος του 2021-22, φαίνεται ότι ο Ρίσι Σούνακ κατέβαλε φόρο 432.493 λιρών (490.100 ευρώ), εκ των οποίων το μεγαλύτερο ποσό (325.826 λίρες) προέκυψε από τη φορολόγηση κεφαλαιακών κερδών ύψους 1,6 εκατομμυρίων λιρών.

Όσον αφορά τον φόρο εισοδήματος, ο νυν Βρετανός πρωθυπουργός πλήρωσε 120.604 λίρες επί (ετήσιου μεικτού) εισοδήματος 329.561 λιρών και συνολικά, την τελευταία 3ετία, ο Ρίσι Σούνακ έχει πληρώσει φόρο πάνω από 1 εκατ. λίρες για εισόδημα που έφτασε τα 4,7 εκατομμύρια λίρες.

Άλλωστε, ο ηγέτης των Τόρις θεωρείται ως ένας από τους πλουσιότερους πρωθυπουργούς στην ιστορία της Βρετανίας, καθώς είναι ο μόνος πολιτικός που βρέθηκε μαζί με τη σύζυγό του στην περσινή λίστα των 250 πλουσιότερων κατοίκων της χώρας που συντάσσει σε ετήσια βάση η εφημερίδα Sunday Times.

Σημειώνεται ότι η Ακσάτα Μούρτι, γόνος Ινδού μεγιστάνα και σύζυγος του Ρίσι Σούνακ, δήλωνε ως φορολογική έδρα άλλη χώρα και όχι τη Βρετανία, γι’ αυτό και δεν πληρώνει φόρους στη χώρα επί του τεράστιου εισοδήματός της στο εξωτερικό.

Μετά από τη γενική κατακραυγή, η Ακσάτα Μούρτι τόνισε ότι πλέον δεν θα διεκδικεί το λεγόμενο non-dom φορολογικό καθεστώς αλλά ο Ρίσι Σούνακ φαίνεται ότι δεν θα… γλιτώσει τις κακές γλώσσες.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Κόσμος
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Κόσμος: Περισσότερα άρθρα
Η ώρα της κρίσης για Φον ντερ Λάιεν και Pfizergate: Στο Ευρωδικαστήριο τα SMS της με τον Άλμπερτ Μπουρλά για τα εμβόλια της COVID-19
Η απόφαση της Τετάρτης (14.05.2025) θα κρίνει αν η Κομισιόν παραβίασε τους κανόνες διαφάνειας με την άρνησή της να δημοσιοποιήσει το περιεχόμενο της συνομιλίας
Η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν
Απελευθερώνεται ο Αμερικανοϊσραηλινός όμηρος Ίνταν Αλεξάντερ - «Δεν έχουμε συμφωνήσει για κατάπαυση πυρός με τη Χαμάς» λέει ο Νετανιάχου
Ο Τραμπ χαρακτήρισε «μνημειώδη είδηση» την ανακοίνωση του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος Χαμάς πως θα προχωρήσει στην απελευθέρωση αμερικανοϊσραηλινού ομήρου
O όμηρος της Χαμάς Ίνταν Αλεξάντερ
Άνετο προβάδισμα για τον Έντι Ράμα στις εκλογές στην Αλβανία - Εξασφαλίζει και 4η θητεία στην πρωθυπουργία
Οι ψήφοι που προέρχονται από την Ελλάδα δεν μετρούνται προς το παρόν, καθώς, με απόφαση του Κρατικού Εκλογικού Επιτρόπου Ilirjan Celibashi, τέθηκαν προσωρινά εκτός καταμέτρησης
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Έντι Ράμα